Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα δύσκολο παζλ για τον Ερντογάν το 2021


Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας το νέο έτος είναι πολλά και πολύπλοκα. Σήμερα η τρίτη ημέρα ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν μετά την πρώτη προσευχή της χρονιάς που έκανε στην Αγία Σοφία, έβαλε κατά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στάση της κατά της ισλαμικής μαντίλας στο δημόσιο και χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σημαντικότερο γεγονός του απερχόμενου έτους.

Μπορεί τα βλέμματα τώρα να είναι στραμμένα στην εσωτερική πολιτική, αλλά τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ερντογάν το 2021 είναι πολλά και πολύπλοκα. Με την είσοδο του νέου έτους εγκρίθηκε από το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ο νέος προϋπολογισμός που επικυρώνει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S400. Τα F35 που είχε αγοράσει η Τουρκία η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος, παραχωρούνται οριστικά στην αμερικανική αεροπορία.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό νέα διοίκηση αυξάνει τα επιτόκια για να μετριάσει τις πιέσεις στην τουρκική λίρα που κατέρρευσε το 2020. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν μισεί τα επιτόκια που τα θεωρεί αιτία του πληθωρισμού. Η οικονομία που δοκιμαζόταν ήδη παλεύει τώρα και με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Η Τουρκία σήμερα διέρχεται την τρίτη ημέρα ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας για να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Παράλληλα είναι ακόμη ανοιχτά όλα τα μέτωπα στα οποία βρίσκεται ο τουρκικός στρατός. Ιράκ Συρία, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν. Κινήσεις που παράγουν ένα νέο-οθωμανικό αφήγημα που όμως εκτός των άλλων προκαλεί και σημαντικό οικονομικό κόστος. Και στον ορίζοντα διαφαίνεται η πιθανότητα έναρξης διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας μετά την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Σκηνικό μετέωρο με πολλές μεταβλητές που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]