Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αισχρή προπαγάνδα των Αλβανών για τους Τσάμηδες


Πέντε ερωτήματα για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις

Ζούμε σε μία περιοχή της υφηλίου με έντονες ακόμη τις εθνικιστικές εξάρσεις και τους μεγαλοϊδεατισμούς.

Παρατηρούμε τη διαμάχη Βουλγαρίας-Σκοπίων και την πρόσφατη διαφωνία Σερβίας- Μαυροβουνίου, ενώ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παραμένει τεχνητά συγκολλημένη και λειτουργεί ως ευρωπαϊκό προτεκτοράτο με αβέβαιο μέλλον.

Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να προβληματισθούμε για την πορεία των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Καταθέτω πέντε ερωτήματα:
 

1. Πόσο μας ικανοποιεί η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Τιράνων; Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν την ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα και να γίνει πιο λειτουργικό, να βελτιωθεί ο εκλογικός νόμος στην Αλβανία και να τροποποιηθεί ο νόμος για τη λειτουργία των ΜΜΕ, ώστε να εγγυάται την ελευθερία εκφράσεως. Θα περίμενα μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που απασχολούν τους ομοεθνείς μας Βορειοηπειρώτες. (Υπάρχει στην έκθεση μόνο μία χλιαρή αναφορά ότι κάποια μέλη της Ελληνικής Μειονότητος διαμαρτύρονται). Πρέπει να πιεσθεί η Αλβανία να σταματήσει την κατεδάφιση ή την καταπάτηση ελληνικών περιουσιών, να ανακοινώσει τι πραγματικά συνέβη με τον φόνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα κ.ά.
 

2. Η απογραφή, που πραγματοποίησε το αλβανικό κράτος το 2011, καταγγέλθηκε ως μη αξιόπιστη από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Μειονότητος και οι Έλληνες της Αλβανίας απείχαν. Αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν αποδέχθηκε τα αποτελέσματα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ διοργάνωσε το 2012 τη δική της απογραφή και 285.000 Αλβανοί υπήκοοι δήλωσαν ότι έχουν ελληνική εθνική καταγωγή και συνείδηση. Πρέπει να πιέσουμε να καταργηθεί η αντίληψη του κομμουνιστικού καθεστώτος των Χότζα και Αλία, οι οποίοι αναγνώριζαν ως ελληνική μειονότητα μόνο τους 60.000 κατοίκους της Δρόπολης.
 

3. Η ελληνική κυβέρνηση καλοπροαίρετα κινούμενη παραπέμπει στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι η κυβέρνηση του Έντι Ράμα θα είναι ειλικρινής σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας; Θυμίζω ότι ο Ράμα ήταν εκείνος, ο οποίος με τουρκική υποκίνηση κατήγγειλε και οδήγησε σε ακύρωση τη σχετική συμφωνία, την οποία είχαν υπογράψει το 2009 οι κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Σάλι Μπερίσα. Προ ολίγων ημερών είδαμε μία σαφή ένδειξη κακοπιστίας. Αλβανός στρατηγός εν ενεργεία διαμαρτυρήθηκε για τη δημιουργία ελληνικού στρατιωτικού φυλακίου στο ελληνικό νησάκι Οθωνοί βορείως της Κερκύρας!
 

4. Πόσο θα επηρεάσουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις οι περίεργες κινήσεις δύο γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα της Τουρκίας και της Ρουμανίας; Η Τουρκία είναι λίαν δραστήρια στην Αλβανία με επενδύσεις, στρατιωτική συνεργασία και με χρηματοδότηση τζαμιών. Επεκτείνει την οθωμανική και ισλαμική ιδεολογία της στην Αλβανία και προκαλεί την έκφραση ανησυχίας από το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωπολιτικής. Η Ρουμανία από την πλευρά της με πρόσφατο νόμο αποδίδει τη ρουμανική υπηκοότητα – και πρόσβαση στην Ευρ. Ένωση- στους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, αρκεί να το ζητήσουν. Θα ανεχθούμε αυτή τη συρρίκνωση του Ελληνισμού;
 

5. Πότε θα σταματήσει η αλβανική προπαγάνδα για το ζήτημα των Μουσουλμάνων Τσάμηδων, απογόνων των εγκληματιών πολέμου του 1941-44; Εμφανίζεται ως ανθρωπιστικό θέμα, αλλά σαφώς υπονοεί εδαφική διεκδίκηση εις βάρος της Θεσπρωτίας!

Με την ευκαιρία αυτή εκφράζω την ευχή να επιστρέψει υγιής στα καθήκοντά του ο συνετός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]