Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τη Μάλτα… στη Γιάλτα, λοιπόν!


Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τη ζεστή Μεσόγειο ο Τσώρτσιλ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρούζβελτ για την προετοιμασία της ατζέντα συνομιλιών που θα ακολουθούσε με πρόσκληση του Στάλιν στην όμορφη πόλη της Κριμαίας. Τους συνόδευαν πέντε αμερικανικά μαχητικά. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσώρτσιλ γκρίνιαζε εξαρχής πως δεν ήθελε με τίποτε να πάει τόσο μακριά μέσα στο κρύο και το χιόνι και πως προτιμούσε τη Μάλτα, τα Ιεροσόλυμα με το σκεπτικό ότι εκεί υπήρχαν… πεντάστερα ξενοδοχεία, την Αλεξάνδρεια, το Πορτ Σάιδ, την Κύπρο ή έστω τον Πειραιά !

Ο Στάλιν, όμως, για λόγους που παρέμεναν κρυφοί και είχαν σχέση με την υγεία του, έκανε τα πάντα για να τους ευχαριστήσει :μετέφερε από τη Μόσχα με συνεχόμενες αερομεταφορές έπιπλα, χαλιά και πίνακες, ασημένια σερβίτσια, κλινοσκεπάσματα, τα πάντα για να κάνει τα θερινά ανάκτορα του τσάρου με την ονομασία LivadiaPalace κατοικήσιμα μετά τις καταστροφές που είχαν προκαλέσει οι Γερμανοί με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε βασίλειο αρουραίων και ζώων που αναζητούσαν καταφύγιο στους χώρους του. Μέχρι νεραντζιές και πορτοκαλιές ζήτησε να φυτέψουν ανάμεσα σε έλατα και κέδρους που οδηγούσε το μικρό φιδίσιο δρομάκι από τα ανάκτορα στη θάλασσα για να τους θυμίζει λίγο από νότο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που μεσολάβησε από τις 15 Ιανουαρίου του 1945 όταν αποφασίσθηκε να γίνει η Διάσκεψη εκεί στις 11 Φεβρουαρίου. Μέχρι και ο καιρός έφτιαξε μόλις αποβιβάστηκαν εκεί κι ένας ήλιος κράτησε σχεδόν όσο κι η τριήμερη συνάντηση.

«Rooseveltweather» τον αποκάλεσε ο Στάλιν, χαριτολογώντας με τον Αμερικανό συνομιλητή του. Τα γεύματα πλουσιοπάροχα: χαβιάρι, βότκα, μοσχαράκι κονσομέ, σολομός, μακαρόνια και εκλεκτά κρασιά. Ο Τσώρτσιλ εξακολουθούσε να γκρινιάζει και ο Ρούζβελτ μόλις επιβιβάσθηκε στο βοηθητικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Catoctinπου συνόδευε τα ναρκαλιευτικά Pinnacleκαι Implicit και εξυπηρετούσε τις τηλεπικοινωνίες του Αμερικανού Προέδρου με τον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσει μέσω αεροπορικά από το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, ζήτησε αμέσως ένα…χάμπουργκερ! Το ίδιο και ο Τσώρτσιλ, φυσικά, που φιλοξενήθηκε για λίγο στους χώρους του πριν αναχωρήσει και αυτός αεροπορικά για το Λονδίνο, θέλοντας να πει δυο κουβέντες μακριά από τα αυτιά των Σοβιετικών: «Δεν φαντάζομαι να περίμεναν σε τέσσερις μέρες οι φίλοι μας να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο», φέρεται να του είπε, και τελειώνοντας πρόσθεσε: «ακόμα και ο Παντοδύναμος χρειάστηκε επτά!».

Η αναφορά στη Γιάλτα έγινε με αφορμή την Κυριακάτικη συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ περί τακτικής της γείτονος να παρεισφρήσει στην Ευρώπη προκαλώντας μία νέα Γιάλτα, δηλαδή έναν νέο χάρτη της ηπείρου. Σωστή η ανάλυση, αλλά πριν στρέψουμε το βλέμμα μας πιο μακριά ας δούμε τι γίνεται στο κατώφλι της πόρτας μας στη Θράκη, εκεί που οργιάζει το τουρκικό προξενείο και το μειονοτικό κόμμα DEB που αλωνίζει την κοινωνία με τουρκικούς παράδες. Τελευταίο κατόρθωμα ; Η... δωρεά στο δημόσιο Νοσοκομείο Ξάνθης γεννήτριας αξίας 62,5 χιλιάδων ευρώ που αγοράστηκε με χρήματα Τούρκων και μελών του κόμματος που ζουν στο εξωτερικό! Και να σκεφθεί κανείς ότι η διοίκηση του ίδιου νοσοκομείου είχε αρνηθεί την περασμένη άνοιξη δωρεά γνωστής βιομηχανίας που έχει την έδρα της εκεί για την αγορά μηχανήματος ανίχνευσης covid-19.

Και να πεις ότι δεν τα μαθαίνει η Αθήνα όλα αυτά; Πόσο παραπάνω πρέπει να ακουσθεί η κραυγή απόγνωσης της ακτιβίστριας των Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν για τον λυσσαλέο αγώνα του προξενείου να αφομοιώσει το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής και να τους κάνει όλους Τούρκους; Ποιος μπορεί να πεισθεί ότι όλα τα σφάλματα που γίνονται εκεί πάνω δεν είναι μέρος ενός σχεδίου που λειτουργεί πλέον απροκάλυπτα, αφού ακόμα και από την περίφημη Διακομματική Επιτροπή της Θράκης (με τρεις πρώην ΥΠΕΞ κι έναν πρώην πρωθυπουργό ανάμεσά τους, παρακαλώ) άφησε τους Ρομά της Ξάνθης και τον Σύλλογό τους εκτός προκαταρκτικών διαβουλεύσεων που έγιναν εκεί προ διμήνου.

Ας μην πάμε στη Γιάλτα, συμφωνώ με τον Τσώρτσιλ ! Ας μείνουμε πιο κοντά, στα δικά μας…

Φωτεινή Τομαή
Συγγραφέας, πρέσβης ε.τ.
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]