Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισλαμική Σχολή στην Χάλκη ιδρύει ο Ερντογάν



Με μια ακόμη κίνηση η Τουρκία επιδιώκει την αποδυνάμωση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας που μέχρι τώρα είχε η Χάλκη, καθώς το νησί ήταν ταυτισμένο με την ύπαρξη και λειτουργία της Θεολογικής Σχολής η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 με απόφαση του τουρκικού κράτους.

Το ενδιαφέρον που δείχνουν ισχυροί διεθνείς παράγοντες για την επαναλειτουργία της Σχολής διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να ανοίξει και πάλι την Σχολή ενώ όλες οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και της Κομισιόν αναφέρονται στην ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.

Αντ' αυτού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το κτίριο του πρώτου μεγάλου σανατορίου που λειτουργούσε στο νησί στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων Diyanet για να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις, Ισλαμικό Εκπαιδευτικό Κέντρο. Ετσι το νησί που είχε ταυτισθεί με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, στην οποία φοίτησαν εκατοντάδες νέοι πολλοί εκ των οποίων στελέχωσαν το Πατριαρχείο, θα αλλάξει ταυτότητα καθώς η ίδρυση Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών και με δεδομένη την στήριξη που θα έχει από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον Ερντογάν, θα αποκτήσει «ισλαμική εικόνα»

Το Σανατόριο της Χάλκης έχει ιδρυθεί στο ιστορικό κτίριο του 1924 και λειτούργησε ως κέντρο για την φυματίωση με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ . Το τουρκικό Υπουργείο Υγείας έκλεισε το 2005 την δομή αυτή καθώς θεωρήθηκε ότι η πρόσβαση σε ασθενείς είναι δύσκολη στο νησί και καθώς ο αριθμός των ασθενών είχε μειωθεί σημαντικά .

Η μεταφορά της δομής στο Diyanet ήρθε στο φως όταν ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ουμούτ Οράν υπέβαλε ερώτημα για την τύχη του Σανατόριου . Η προεδρία στην απάντηση της ανέφερε ότι η δομή χωρητικότητας των 660 κλινών έχει ε ήδη μεταφερθεί στο Diyanet. Ο Οράν επέκρινε την κίνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λέγοντας: "Είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα να κλείσει και να μεταφερθεί στο Diyanet ένα νοσοκομείο που ιδρύθηκε το 1924 και ειδικεύεται στη φυματίωση, τις πνευμονοπάθειες και τη θωρακική χειρουργική». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταστρέφει υπάρχουσες υποδομές που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση και της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Τουρκία πάντως η κοινωνία των πολιτών έχει αντιδράσει και ηδη μια ψηφοφορία στο change.org καλεί για μετατροπή του Σανατόριου της Χάλκης σε «Μουσείο Φυματίωσης» καθώς και σε «Κέντρο Καραντίνας» όπου ήδη αρκετές χιλιάδες υπογραφές ζητούν την ακύρωση μεταφοράς του κτιρίου στην Diyanet. 

Νάσια Μανέντη
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]