Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έντονη ανησυχία του Ερντογάν για τη Λιβύη


Θορυβημένη εμφανίζεται η Αγκυρα ύστερα από την ανακοίνωση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ ότι πρόκειται να παραιτηθεί εντός Οκτωβρίου, καθώς η εξέλιξη αυτή θέτει σε αμφιβολία τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Ερντογάν με τις Αρχές της Δυτικής Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της χάραξης ΑΟΖ εις βάρος της Ελλάδας.

«Μια εξέλιξη όπως αυτή, όταν ακούμε τέτοια νέα, είναι κάτι ανησυχητικό για εμάς», αναγνώρισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του θα βρεθεί στην Τρίπολη την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις εξελίξεις και προσέθεσε: «Σε αυτές τις συναντήσεις, Θεού θέλοντος, θα στρέψουμε τις εξελίξεις στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν».

Ο Φαγέζ Σαράζ, η κυβέρνηση του οποίου ελέγχει τη Δυτική Λιβύη και βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ, ανακοίνωσε αργά τη νύχτα της Τετάρτης ότι θα παραιτηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να διευκολύνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το αντίπαλο στρατόπεδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είχε προηγηθεί μεγάλο κύμα διαδηλώσεων κατά της φτώχειας, της ανεργίας και της διαφθοράς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Ανατολικής Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι, την περασμένη Κυριακή.

Στη Δυτική Λιβύη, το κύμα των διαδηλώσεων προκάλεσε ρήγμα ανάμεσα στον Σαράζ, που υποστηρίζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και τον ισχυρό υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος ελέγχει την πολιτοφυλακή της Μισράτα, μιας από τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις σε αυτό το τμήμα της χώρας. Ο Σαράζ είχε αποπέμψει προσωρινά τον Μπασάγκα, αλλά αναγκάστηκε να τον επαναφέρει και πάλι στο αξίωμά του, καθώς οι αντιδράσεις πήραν τον χαρακτήρα ένοπλης εξέγερσης εναντίον του.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Ahval, η οποία ασχολείται με θέματα Τουρκίας, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, πιθανολογεί ότι σημαντικό ρόλο στην παραίτηση Σαράζ έπαιξαν παρασκηνιακές πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία επιθυμεί να υπάρξει ειρήνευση στη Λιβύη πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως με την αποχώρηση του Σαράζ από το προσκήνιο θα αποδυναμωθεί η συμφωνία που είχε συνομολογήσει με τον Ερντογάν για τη χάραξη ΑΟΖ εις βάρος της Ελλάδας, ερεθίζοντας και ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Την επικείμενη παραίτηση του Σαράζ χαιρέτισε ο Γερμανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Ολιβερ Οουεζα.

Στο μεταξύ, ο Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σταματούν τον αποκλεισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και τερματικών σταθμών στις περιοχές του ελέγχου, ώστε να ξαναρχίσουν κανονικά η παραγωγή και η εξαγωγή λιβυκού πετρελαίου. Ωστόσο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσουν κανονικά οι εξαγωγές εάν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις δεν εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]