Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Ενεργειακό σόου Ερντογάν


Μέσα από ένα καλοστημένο επικοινωνιακά σόου ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το κοίτασμα μπορεί να δώσει 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικό αέριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνοντας την ανακάλυψη του Φατίχ στο στόχο Τούνα-1 φρόντισε να στείλει και μηνύματα για τη συνέχεια:

1. Συνέδεσε την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας με τα ενεργειακά, διαμηνύοντας ότι όσο θα προχωρούν οι ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο ή/και πετρέλαιο τόσο θα ανακάμπτει η χώρα.

2. Επόμενη κίνηση και ανακοίνωση θα αφορούν και την Κύπρο και θα έχουν να κάνουν με το οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση αυτή θα γίνει πολύ σύντομα, καθώς υπάρχουν και στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ ενδείξεις για σημαντική ανακάλυψη, ενδεχομένως μικρότερη του Τούνα-1.

3. Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου οι έρευνες θα συνεχιστούν όπου η Τουρκία θεωρεί ότι είναι δικές της περιοχές.

4. Η εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το 2023, έτος εκλογών για την Τουρκία.

Η ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα θεωρείται μεν σημαντική αλλά αυτό, όπως σημειώνουν και ειδικοί στα ενεργειακά, είναι σχετικό όταν γίνεται αναφορά στο μέγεθος. Σημειώνεται ότι τα 320 bcm δεν είναι τεράστια ποσότητα με βάση τα διεθνή επίπεδα. Το Λεβιάθαν υπολογίζεται στα 600 bcm και το Ζορ στα 850 bcm. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία ανέρχεται στα 43 bcm.


Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του από το παλάτι του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δύο υπουργοί του, ο τέως και ο νυν Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Φατίχ Ντονμέζ ήταν πάνω στο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα.

Εντοπίστηκε, είπε, στα 145 χλμ βόρεια της πόλης Ζόνγκουλντακ στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε σε γεώτρηση που άρχισε το Φατίχ στις 20 Ιουλίου 2020, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες για την ποιότητα του αερίου και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ποσότητας κοιτάσματος στην περιοχή.

Πρόκειται, συνέχισε, για επιχείρηση που έγινε εξαρχής με δικές τους δυνατότητες, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν ριζικά την ενεργειακή κατάσταση στη χώρα.

"Ινσαλλάχ παρόμοια καλά νέα περιμένουμε και από τη Μεσόγειο", είπε και πρόσθεσε ότι τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ έχουν κάνει εννιά γεωτρήσεις μέχρι τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. "Το έχουμε πει πολλές φορές, όποιος ψάχνει δεν σημαίνει ότι βρίσκει, αλλά αυτός που βρίσκει είναι αυτός που ψάχνει", δήλωσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι με την ένταξη στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και του πλοίου Κανουνί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα επιταχύνουν στις εργασίες στη Μεσόγειο. "Θα αφήσουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στις νέες γενιές", είπε.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουμε διαφορετική κατεύθυνση, θα πούμε δηλαδή "στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, είμαστε κι εμείς".

Ο Ακσόι στέλνει την ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία

Τις εκκλήσεις για νηφαλιότητα η ΕΕ πρέπει να τις κάνει προς την Ελλάδα και τη "νότια Κύπρο", όπως αναφέρθηκε στην ΚΔ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ λέγοντας πως αν η ΕΕ θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας που στόχο έχει την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο "πρέπει να είναι ειλικρινής και αντικειμενική".

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Χαμί Ακσόι σε γραπτή δήλωσή του σχολίαζε το αποτέλεσμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο ίδιος είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνει τις εκκλήσεις για νηφαλιότητα προς την Τουρκία που είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά σε αυτούς που "εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη των χωρών-μελών, επιφέρουν ζημιά στα συμφέροντα της ΕΕ και είναι οι πλευρές που πραγματικά κλιμακώνουν την ένταση, η Ελλάδα και η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου", όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ακσόι ανάφερε ότι για μια μόνιμη λύση στα προβλήματα χρειάζονται διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία, χωρίς να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της, θα συνεχίζει να κάνει αμοιβαία θετικά βήματα έναντι στα σωστά βήματα που γίνονται προς αυτήν.

Philenews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]