Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλωτό φράγμα στο Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις


Σε επιφυλακή ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού από τη Σαμοθράκη μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα το Πολεμικό Ναυτικό μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις από τον Εβρο και το Αιγαίο μέχρι νότια της Κρήτης.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει την προοπτική της από κοινού προσφυγής στη Χάγη με την Τουρκία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

«Οι διαφορές με την Τουρκία αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα και είμαι σίγουρος ότι αν η Τουρκία σκέφτεται να συνεχίζει να καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα πάρει απάντηση όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να μιλάμε με την Τουρκία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτησή του με τον ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον στο τηλε-φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας: «Στη βασική διαφωνία που έχουμε στο τραπέζι με την Τουρκία υπάρχουν πάντα τρόποι να πάμε αυτό το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτω από μια κοινή συμφωνία για το πώς θα επιλύσουμε το θέμα. Αλλά πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο…»

Το τελευταίο επεισόδιο τουρκικής επιθετικότητας στα νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν το ύποπτο για μεταφορά όπλων φορτηγό πλοίο «Cirkin» και εμπόδισαν την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» να διενεργήσει νηοψία φανερώνει ότι η Αγκυρα ολοένα και διευρύνει το πεδίο των προκλήσεων. Χθες, εξάλλου, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και η προφανής αδυναμία της επιχείρησης «Irini» – όπως δείχνει το επεισόδιο με το φορτηγό «Cirkin» – να ανακόψει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με την ολοφάνερη συνδρομή της Τουρκίας βρέθηκαν στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κενά που παρουσιάζει η επιχείρηση «Ιrini», σημειώνοντας ότι οι επιχειρησιακοί κανόνες γενικότερα τέτοιων κοινών δράσεων της ΕΕ καθορίζονται από την ΕΕ. Πρόσθεσε όμως πως θα πρέπει οι σχετικές εντολές να έχουν αποτελεσματικότητα. Επισημαίνεται ότι προχθές η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» βρέθηκε μόνη της απέναντι στο φορτηγό υπό τανζανική σημαία και τρεις τουρκικές φρεγάτες.


Συνεχής εγρήγορση

Ολοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων πάντως βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς οι επιτελείς σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» έχουν προετοιμάσει το στράτευμα για ακόμη ένα «θερμό» καλοκαίρι. Εχουν εγκαίρως καταστρωθεί σχέδια αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο αλλά και μιας πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί εντολές για αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας ώστε να αποκρουστούν ταχύτατα και αποτελεσματικά και άλλου είδους προκλήσεις που μπορεί να επιχειρήσει η Αγκυρα. Αλλωστε μετά τα αιτήματα που υπέβαλε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤPAO για άδειες ερευνών στα νότια και ανατολικά της Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου η τουρκική ηγεσία – από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας έως τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν – με περισσή αλαζονεία ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στις παραπάνω περιοχές. Δηλαδή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως η απόπειρα εισβολής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τουρκικό ερευνητικό ή γεωτρύπανο δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί και θα απαντηθεί όπως πρέπει. Είναι δε σαφές πως στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να φτάσει στα άκρα και προσπαθήσει να κάνει πράξη τις προκλητικές επιδιώξεις της το ΠΝ είναι αυτό που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θαλάσσιο τείχος που θα στήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους σενάρια, δημιουργίας δηλαδή ενός «πλωτού φράγματος», έχουν αναλυθεί κατά κόρον στο «Πεντάγωνο». Αλλωστε κάτι ανάλογο συνέβη και το 2018, όταν με παράνομη Νavtex το σεισμογραφικό «Barbaros» επιχείρησε να εισέλθει για έρευνα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου. Το τουρκικό σκάφος βρήκε μπροστά του τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση ήταν και άλλα σκάφη.

Σε πολλά από τα σενάρια απόκρουσης μιας τουρκικής πρόκλησης που θα εκδηλωθεί με αποστολή ερευνητικού, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο, όπως είναι πρόδηλο, το μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα που προσφέρει στη χώρα μας η Κρήτη. Βρίσκεται πολύ κοντά σε πιθανά σημεία «επεισοδίων» και επιπλέον το μέγεθος και το ανάγλυφό της δίνουν έξτρα δυνατότητες σε όλα τα Οπλα. Η σημασία της Σούδας είναι γνωστή, ενώ σημαντικό «ατού» αποτελεί και η ύπαρξη πολλών στρατιωτικών αεροδρομίων στο νησί.

Χαραλαμπάκης Μάνος
Τα Νέα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ναι για καλψοούρα στην ΕΕ, στον ΟΗΕ ή στη Χαγη , μετά τα τετελεσμένα βέβαια, είναι πανέτοιμη και συμπαγής η πολιτική ηγεσία...Γριζίλα μυρίζει απο Φλώρινα έως Γαυδο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]