Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δασεργατικό φιάσκο εν μέσω πανδημίας


Άρση ανισότητας με καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ και στους δασεργάτες - υλοτόμους

Το ιστολόγιό μας έγινε αποδέκτης καταγγελιών για τον αποκλεισμό κάποιων ευαίσθητων κλάδων εργαζομένων από τα επιδόματα που χορήγησε η κυβέρνηση σε πληττόμενους από την πανδημία του COVID-19 κλάδους επαγγελματιών… Ένας από τους κλάδους αυτούς είναι και αυτός των Υλοτόμων – Δασεργατών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της κοινωνίας, σε ένα πραγματικό σημείο μηδέν, όπως το lockdown στις ζωές μας, βρισκόμαστε σε ένα ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΦΙΑΣΚΟ με τα επιδόματα-βοηθήματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, κατηγοριοποιώντας τον βάσει επαγγέλματος κι όχι αληθινών αναγκών σκληρά εργαζόμενο Έλληνα Υλοτόμο – Δασεργάτη.

Μετά τις καθημερινές εξαγγελίες των Υπουργών κατά τον Μάρτιο για βοήθεια βρισκόμαστε σχεδόν μέσα Μαΐου μπροστά σε ένα νέο φιάσκο…

ΥΛΟΤΟΜΟΙ –ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ, ένα παραδοσιακό και πολύ επικίνδυνο επάγγελμα παγκοσμίως (όλοι μας τους έχουμε δει εν δράσει μετά από μια πυρκαγιά ή πλημμύρα στην περιοχή μας) βρέθηκε στην δίνη της ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ είτε λόγω αγνοίας είτε επιτηδευμένα από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του.

Ας δούμε τι ισχύει στο πρόσφατο παρελθόν για το πολύπαθο επάγγελμα του Υλοτόμου - Δασεργάτη.


Επί Σύριζα το 2016 ψηφίστηκε νομοθεσία (Ν.4423/2016 ΦΕΚ182) ώστε οι ΔΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ να γίνουν Σωματεία για τον σωστότερο έλεγχο και διαφάνεια τους μιας και συνεργάζονται απευθείας με το Κράτος (βλέπε Δασαρχεία για την εκμετάλλευση Δημοσίων Δασών). Και για να σταματήσει η ασυδοσία «εμπόρων» που έστηναν Συνεταιρισμό με 2-3μέλη οικογένειας. Κάθε μέλος του Συνεταιρισμού θα έβγαζε ταυτότητα από την οικεία Δ/νση Δασών με ατομικό αριθμό μητρώου και θα προέκυπτε η προϋπηρεσία του βάσει ενσήμων ΙΚΑ. Μάλιστα για πρώτη φορά έγινε πρόβλεψη πως θα υπάρχουν και «δόκιμα» μέλη που θα εκπαιδεύονται προς αποφυγή ατυχημάτων. Στον ίδιο νόμο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ να είναι μέλη ΕΜΠΟΡΟΙ ΞΥΛΕΙΑΣ και συγγενείς αυτών ώστε να αποφεύγονται ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΡΤΕΛ μεταξύ εμπόρων τύπου «βοήθα με να σε βοηθώ ν ανεβούμε το βουνό».

Μετά τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει τους ΕΜΠΟΡΟΥΣ στο παιχνίδι, λίγες μέρες μετά τις εκλογές και δίνει νέα παράταση εφαρμογής του νόμου ως τον Μάρτιο του 2020 ώστε οι Δασικοί Συνεταιρισμοί να εφαρμόσουν την νέα νομοθεσία.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΑΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

Και ξαφνικά συμβαίνει το εξής ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΟ αλλά τόσο «ελληνικό».

Στο ΠΔ με το βοήθημα δεν προβλέφθηκαν οι νομίμως κατέχοντες ταυτότητα δασεργάτη αλλά όποιοι πήραν εποχικό βοήθημα το φθινόπωρο που ανάμεσά τους πιθανόν βρίσκονται και πολλοί που δεν έχουν ταυτότητα ή δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε νόμιμο συνεταιρισμό ώστε να δουλέψουν ως δασεργάτες!!! Ανταμείβονται λοιπόν οι παράνομοι!!! Και βγαίνουν εκτός βοηθήματος χιλιάδες νόμιμοι δασεργάτες με ταυτότητα που δεν πήραν βοήθημα!

Κι επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑ, υπάρχει και συνέχεια στην Φαρσοκωμωδία!!!

Τα βοηθήματα τα εξαγγέλλει ο κύριος Σταϊκούρας. Πολλοί φιλοκυβερνητικοί θα πουν μα πώς να ξέρει ο Υπουργός Οικονομίας τα δασεργατικά θέματα…

Κι όμως εδώ έρχεται το δεύτερο φιάσκο που αποδεικνύει πως εάν κάποιος μπορούσε να γνωρίζει καλύτερα τα δασεργατικά είναι ο κύριος Σταικούρας.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο Σταϊκούρας με απόσπαση έφερε στο γραφείο του ως σύμβουλο τον Δασάρχη Φουρνάς Ευρυτανίας, Γεώργιο Τσαμαδιά. Κι επειδή η απόσπαση αυτή δεν συμπληρώθηκε με ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΦΟΥΡΝΑΣ το Δασαρχείο σχεδόν έκλεισε και χρειάστηκε η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ του βουλευτή ΝΔ Ευρυτανίας Κοντογεώργου προς τον Υπ. Εσωτερικών κο Θεωδορικάκο για το ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΣΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΣΗ ΔΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΕΙ.

Για όσους δεν γνωρίζουν το Δασαρχείο Φουρνά Ευρυτανίας αποτελούσε ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, ο Φουρνάς είναι η 4η μεγαλύτερη σε μέγεθος Εδαφική Περιφέρεια της Ελλάδας και το Ελατοδάσος Φουρνά είναι το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου.

Άρα ο κύριος Σταϊκούρας μπορούσε από «πρώτο χέρι» του ξαδέρφου που βρίσκεται στο γραφείο του καθημερινά να μάθει πως η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ του βοηθήματος για ΝΟΜΙΜΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΗ είναι η ταυτότητα.

Και ερωτάμε πως είναι δυνατόν να δίνεις επίδομα ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ που μπορεί να το πάρει μόνο το 20% των εργαζομένων του κλάδου και στο 20% να περιλαμβάνονται και κάποιοι που δεν δουλεύουν πλέον το επάγγελμα επειδή βάζεις ένσημα του 2018 κι όχι τις ΝΟΜΙΜΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ;

Πάντως για το θέμα έκανε σχετική Ερώτηση στη Βουλή -η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμη- και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος την οποία και σας παραθέτουμε αυτούσια…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

• Οικονομικών
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Άρση ανισότητας με καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ και στους δασεργάτες-υλοτόμους που επέλεξαν τη δίμηνη επιδότηση ανεργίας αντί εποχικού επιδόματος»

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 16073/287?22/4/2020(ΦΕΚ Β’ 1547), των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωναϊού COVID -19», επεκτάθηκε η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και δασεργάτες-υλοτόμοι
Ως δικαιούχοι της παραπάνω αποζημίωσης, ορίζονται όσοι έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019.
Όπως όμως αναφέρει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, το Εργατικό Κέντρο Δράμας, από την αποζημίωση των 800 ευρώ αποκλείονται όσοι δασεργάτες-υλοτόμοι αντί για το εποχικό δικαίωμα, επέλεξαν, ως είχαν δυνατότητα, την δίμηνη επιδότηση ανεργίας το 2019.
Επειδή, η ρύθμιση αυτή, δημιουργεί μια προφανή και κατάφωρη ανισότητα μεταξύ εργαζομένων με το ίδιο αντικείμενο εργασίας και τις ίδιες ανάγκες
Επειδή, οι δασεργάτες-υλοτόμοι έκαναν χρήση νόμιμου δικαιώματος τους επιλέγοντας τη δίμηνη επιδότηση της ανεργίας αντί του εποχικού επιδόματος,
Επειδή, σύμφωνα με την επιστολή του Εργατικού Κέντρου Δράμας οι δασεργάτες υλοτόμοι που εξαιρούνται με την τρόπο αυτό από την καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ, είναι αρκετοί
Επειδή στην ίδια ΚΥΑ έχει ήδη προβλεφθεί για τους μισθωτούς του τουριστικού-επισιτιστικού τομέα, ότι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, εφόσον η τακτική επιδότηση ανεργίας, που έλαβαν με βάση την περ. β της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α΄91), όπως ισχύει, έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.
Επειδή η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ, είναι ζωτικής σημασίας για πολλές οικογένειες δασεργατών-υλοτόμων που έχουν πληγεί από την πανδημία,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ και οι δασεργάτες-υλοτόμοι της χώρας που επέλεξαν την δίμηνη επιδότηση της ανεργίας το 2019, αντί του εποχικού επιδόματος, όπως είχαν την δυνατότητα, και οι οποίοι με την ισχύουσα ΚΥΑ αποκλείονται από αυτήν

Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Καλό θα είναι λοιπόν, να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα και το βοήθημα να δοθεί σε όσους έχουν ταυτότητα δασεργάτη χωρίς να μείνουν απ’ έξω οι σωστοί κι έντιμοι πολίτες και εξελιχθεί σε ένα, χωρίς λόγο, σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Προηγουνται οι γυφτοι:

    https://www.ksipnistere.com/2020/04/800_30.html

    ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΊΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΡΟΜΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 800 ΕΥΡΩ.!!! ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ - βιντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]