Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο θανάσιμος κίνδυνος της “στάσης εξοπλισμών”


Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης

Η υπογραφή συμβάσεως στις 4 Μαΐου για τριετή χρονομίσθωση των ισραηλινών UAV τύπου Heron και μάλιστα με διαδικασία ψηφιακής υπογραφής, λόγω της πανδημίας του COVID 19, υπογράμμισε τον χαρακτήρα του επείγοντος για την ελληνική πλευρά.

Αντικειμενικώς και αν θεωρήσουμε τα πράγματα υπό την νοοτροπία και τους αργούς ρυθμούς που διέκριναν την προηγουμένη δεκαετία της Μνημονιακής περιόδου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος δεν τα έχει πάει και τόσο άσχημα μέχρι τώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, δεν απέφυγε την συντηρητική και από πολλές απόψεις “ελαφρά” προσέγγιση της Εθνικής Άμυνας, αφού για τον πρώτο της προϋπολογισμό, αυτόν του 2020, δεν αύξησε τις αμυντικές δαπάνες ούτε ειδικότερα τα κονδύλια για εξοπλισμούς. Διατήρησε το ύψος τους στα επίπεδα που κινήθηκαν τα τελευταία έτη, με τις γνωστές συνέπειες ως προς την παρακμή των Ενόπλων Δυνάμεων και της ετοιμότητος.

Βεβαίως, στο 10μηνο από την κυβερνητική αλλαγή, θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερα πράγματα στον τομέα των εξοπλισμών. Αλλά και πάλι, έπειτα από ένα χαμένο πρώτο δίμηνο που είναι περίπου “αυτονόητο” για την ενημέρωση της νέας πολιτικής ηγεσίας, ο ΥΕΘΑ προώθησε γρήγορα αρκετά προγράμματα από αυτά που είχαν προετοιμάσει οι προηγούμενοι και εκκρεμούσαν. Πράγμα όχι και τόσο… αυτονόητο, την περασμένη δεκαετία.


Τέτοια ήταν η υπογραφή στις 23 Δεκεμβρίου 2019 των τριών συμφωνιών πλαίσιο για το υποπρόγραμμα FOS των 44 μαχητικών Mirage και την επομένη 24 Δεκεμβρίου η υπογραφή -κατά τι βελτιωμένης- της Συμφωνίας Ασφαλείας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement) με την Lockheed Martin για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 84 F-16. Νωρίτερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, είχε υπογραφεί η εκκρεμούσα τροποποίηση της συμβάσεως ΑΩ για την προμήθεια των ΝΗ-90, στην οποία περιλαμβάνεται προμήθεια ανταλλακτικών ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Στις 8 Οκτωβρίου εξάλλου, εγκρίθηκαν από την Βουλή 10 “μικρά” υποπρογράμματα αρμοδιότητος ΥΦΕΘΑ, που αφορούσαν μεταξύ άλλων μέσα, οπλισμό και ειδικά υλικά για τις Ειδικές Δυνάμεις (ταχύπλοα σκάφη, τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, αλεξίπτωτα κ.λπ.) των οποίων η δρομολόγηση χρόνιζε. Αναλαμβάνοντας η ΓΔΑΕΕ, σταδιακώς προέβη στις σχετικές ενέργειες προκηρύξεως διαγωνισμών.

Στις 17 Δεκεμβρίου δε, παρουσιάσθηκαν και εγκρίθηκαν από την Βουλή άλλα 8 υποπρογράμματα, με σημαντικότερα εξ αυτών της:

- χρονομισθώσεως ενός συστήματος Heron.
- FOS μαχητικών F-16.
- FOS μαχητικών F-4E.
- FOS των ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η ERIEYE.
- FOS ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού,

Στην ΓΔΑΕΕ προωθήθηκαν και άλλα υποπρογράμματα που υπέγραψε ο ΥΕΘΑ, εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο διαδικασίες συνεννοήσεως με το Υπουργείο Οικονομικών προς εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων και την προκήρυξη διαγωνισμού ή την σύναψη κοινώς αποδεκτού σχεδίου συμβάσεως με ενδιαφερόμενες εταιρείες. Τέτοια ήταν το υποπρόγραμμα:

- αναβαθμίσεως υφισταμένων τορπιλών υποβρυχίων και την FOS αυτών.
- FOS οπλικού συστήματος PATRIOT (2021-2024).
- προμήθειας αντιμέτρων τορπιλών και FOS με προαίρεση αγοράς (Option).

Ψηλά στις εξοπλιστικές προτεραιότητες από το περασμένο έτος, βρίσκονται κυρίως εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την ναυτική ισχύ της χώρας. Επείγοντα θεωρούνται τα προγράμματα προμηθείας τορπιλών βαρέως τύπου για τα 5 υποβρύχια αυξημένων επιδόσεων του Στόλου, η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, η προμήθεια 4 ελικοπτέρων MH-60R με προαίρεση για 3 επιπλέον ενώ το μείζον πρόγραμμα για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, είναι η προμήθεια 2 φρεγατών FDI από την Γαλλία.

Κάποια από τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να έχουν ανατεθεί το προηγούμενο έτος, εάν δεν επήρχετο η εξέλιξη των πρόωρων εκλογών και η κυβερνητική αλλαγή. Όσο περνά ο καιρός όμως, η πίεση αυξάνει εξαιτίας των έντονων ρυθμών με τους οποίους εξελίσσεται η τουρκική απειλή ενώ και η πανδημία του COVID 19 με το σοβαρότατο χτύπημα στην οικονομία, δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα γύρω από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την Εθνική Άμυνα.

Το κρίσιμο σημείο είναι εάν θα επιτραπεί στο ΥΠΕΘΑ να εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του 2020 για εξοπλισμούς, την στιγμή που οι καταστάσεις επιβάλουν την διάθεση έκτακτης πρόσθετης χρηματοδοτήσεως. Το βέβαιο είναι ότι το 2021 οι εξοπλιστικές δαπάνες πρέπει απαραιτήτως να αυξηθούν, καθώς αυτό επιτάσσεται από την προοπτική και μόνο της υπογραφής συμβάσεως εντός του 2020 για γαλλικές φρεγάτες.

Πέραν όμως των πιεστικών προγραμμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για μια δευτερεύουσα ατζέντα εξοπλισμών, με ένα περιορισμένο προϋπολογισμό 30-50 εκατ. ευρώ, η οποία θα αφορά ανάπτυξη και προμήθεια συστημάτων ελληνικής προελεύσεως. Είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούν να επιτευχθούν δύο σοβαροί στόχοι:

α) να ενισχυθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα με χρήματα τα οποία επί της ουσίας θα επιστρέψουν στην Εθνική Οικονομία ανακυκλούμενα στην εσωτερική κατανάλωση

β) να καλυφθούν επιχειρησιακές ανάγκες στον Κλάδο που αναμένεται να “αδικηθεί” τα επόμενα έτη σε υλοποίηση μειζόνων προγραμμάτων, τον Ελληνικό Στρατό.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν θα πρέπει να στηρίξει τον ΥΕΘΑ, του οποίου οι ευθύνες δεν μπορεί κατά κοινή ομολογία να αυξάνουν αλλά να μην υποστηρίζεται αναλόγως στο έργο του, εξαιτίας της επικρατήσεως της νοοτροπίας του “λογιστάκου” από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Οικονομία θα ανακάμψει και πάλι, παρά το χτύπημα που δέχθηκε. Όμως η ζημιά από ένα δεινό χτύπημα στην Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική κατόπιν αποφασιτικής τουρκικής ενεργείας, θα είναι μη αναστρέψιμη.

Δούρειος Ίππος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :


 1. Χθες έκαναν πορεία κάποιοι εκπαιδευτικοί του δημοσίου.
  Δεν σεβάστηκαν την αγωνία των μικροεπιχειρηματιών και των εργαζομένων που είδαν για μιαν ακόμα φορά το κέντρο της Αθήνας να νεκρώνει.
  Δεν σεβάστηκαν όλους αυτούς του ιδιωτικού τομέα που δεν γνωρίζουν αν αύριο οι επιχειρήσεις τους, τα καταστήματα τους, θα εξακολουθούν να υπάρχουν.
  Δεν σεβάστηκαν τους πολίτες που ήθελαν να κυκλοφορήσουν.

  Αμετανόητοι, δεν καταλαβαίνουν ούτε από οικονομική κρίση ούτε από κορονοϊό.

  Το κεντρικό πλακάτ της συγκέντρωσης έγραφε, «απέσυρε τώρα». Είναι γνωστό σε έναν μαθητή του Γυμνασίου πως στην προστακτική η αύξηση χάνεται. Δηλαδή η σωστή γραφή είναι «απόσυρε τώρα».

  Όποιος και να έγραψε είτε είναι μαθηματικός είτε φυσικός, οφείλει να γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα.
  Διδάσκουν τα παιδιά μας.
  Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.
  Και καλά αυτός που το έγραψε. Τόσοι άλλοι που το διάβασαν δεν το κατάλαβαν;

  Αυτοί μισθοδοτούνται και μετά θα συνταξιοδοτηθούν από τους φόρους μας.

  Να γιατί δεν θέλουν οι αριστεροί συνδικαλιστές την αξιολόγηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η προπαγανδα σου ειναι οντως απολαυστικη, αλλα μπαζει απο παντου!

   Πρωτον, το να υπογραφεις μνημονια,δανειακες συμβασεις, πολυνομοσχεδια και Μεσοπροθεσμα

   διαλυοντας την μεσαια ταξη και μετα να κλαιγεσαι για τον ιδιωτικο τομεα,αφου τον

   ισοπεδωσες, μαλλον αποδεικνυει την υποκρισια σου!

   Οπως και την υποκρισια ΟΛΩΝ που συνυπεγραψαν για την "σωτηρια" της χωρας μας!!

   Δευτερον, εσυ που νοιαζεσαι για τους πολιτες που θελουν να κυκλοφορησουν,ποσο σε

   ενδιαφερουν τα πραγματικα τους προβληματα και κατα ποσο γνωριζεις ποσοι απο αυτους

   εχασαν θεσεις εργασιας λογω μνημονιων ή ειδαν περικοπες σε μισθους/συνταξεις;

   Να σου υπενθυμισω οτι λουκετα/επιγραφες "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ" βλεπεις στον ιδιωτικο τομεα!

   Σε ολη την Ελλαδα!

   Και δεν σχετιζονται με πορειες!

   Τριτον, απο που προκυπτει οτι οι εκπαιδευτικοι ησαν απλως μερικοι ,και μαλιστα του

   δημοσιου;

   https://www.protothema.gr/greece/article/1005741/ekpaideutiko-sullalitirio-sta-propulaia-kleisti-i-panepistimiou/

   "ΔΙΝΟΥΜΕ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

   Η ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

   ΟΙΕΛΕ

   Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ , μετά από διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση των συνδικάτων της εκπαίδευσης την Τετάρτη, 13/5 (13:00) στα Προπύλαια με αίτημα ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή και αναμετάδοση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα στην τάξη.

   Το αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακό. Είναι αίτημα που άπτεται θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, που σχετίζεται με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης στις σχολικές τάξεις απαντάται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε ορισμένα «ανεξάρτητα» ή «ελεύθερα» σχολεία της ελίτ σε υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και στις ΗΠΑ που διαφημίζουν τη δυνατότητα των εκπαιδευτηρίων τους να παρέχεται στους γονείς η δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης και «αξιολόγησης» της σχολικής διαδικασίας. Είναι τμήμα της μετατροπής των ελεύθερων κοινωνιών σε στρατόπεδα παρακολούθησης και της επικράτησης της λογικής του reality show με κίνδυνο να ισοπεδωθούν συνταγματικές ελευθερίες, εργασιακά δικαιώματα, αλλά, κυρίως, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

   Επί δύο μήνες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εργαστήκαμε άοκνα και με υπερηφάνεια, παρέχοντας εξ αποστάσεως υπηρεσίες για να κρατηθούν όρθια τα σχολεία, για να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς ακαδημαϊκή, συναισθηματική και ψυχολογική κάλυψη και υποστήριξη. Η πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης, αφενός να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να υπάρχει απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου να επιβάλει την απευθείας μετάδοση του μαθήματος με τεράστιους κινδύνους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ιδιωτικότητα της μαθησιακής διαδικασίας και τα δικαιώματα των μαθητών (ιδίως όσων αντιμετωπίζουν θέματα μαθησιακών και αναπτυξιακών προκλήσεων), απλώς με την αόριστη επίκληση της διαβούλευσης με την (άφαντη έως τώρα) Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, χαράζει επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον. Η εμπειρία μας στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει αποδείξει ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός των ιδιοκτητών που είτε επιχείρησαν είτε επιδιώκουν εδώ και καιρό την ηλεκτρονική παρακολούθηση του προσωπικού για λόγους φρονηματισμού και εκφοβισμού. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ό, τι κι αν λέει η τροπολογία, αν οι κάμερες μπουν στα ιδιωτικά σχολεία, θα ξαναβγούν με σκληρό αγώνα και θα επιδιωχθεί να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που ελάχιστη σχέση έχουν με την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον."

   Και τελος , πως γνωριζεις οτι ο ανορθογραφος ηταν αριστερος;(!)

   Και απο που προκυπτει οτι ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοι στο δημοσιο ειναι αριστεροι;

   Στο τελος θα μας πεις οτι οι ΟΛΟΙ οι δεξιοι ειναι ιδιωτες και δεν σχετιζονται με

   τον συνδικαλισμο!

   Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]