Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μουλωχτή, πλην όμως «ηρωϊκή» υποχώρηση στο Μεταναστευτικό


Η "ηρωϊκή αντίσταση" της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κράτησε πολύ. Αντίθετα, μετετράπη σε άτακτη φυγή.

Έτσι τώρα, παρά τις προσπάθειες να περάσει το θέμα όσο το δυνατόν στα "μουλωχτά" -κάτι που ευνοεί η συγκυρία του κορωναϊού- η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί, έστω μετά πάροδον πενθημέρου, ότι ήδη οι Μηταράκης - Χρυσοχοΐδης συμφώνησαν με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και εκείνοι, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, κατά την περίοδο της "πολιορκίας" των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση, με περίσσιες τυμπανοκρουσίες, είχε εξαγγείλλει, ως ένα μέσον αποτροπής της "πολιορκίας" του Έβρου, ότι αναστέλλει τη δυνατότητα της υποβολής αιτήματος ασύλου στους "εισβολείς", όπως χαρακτήριζε όλους όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Τώρα, τι άλλαξε, άραγε;

Τότε, μάλιστα, είχε εκδοθεί και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία, μάλιστα, προέβλεπε την άμεση απέλαση όσων μεταναστών και προσφύγων εισέρχονται στη χώρα μας, στις χώρες προέλευσής τους.


Να σημειωθεί ότι, παρά την κυβερνητική σιγή ιχθύος, οι εκπρόσωποι των διεθνών Οργανισμών, γνωρίζοντας, πιθανότατα, τις παρασκηνιακές διεργασίες και συμφωνίες μεταξύ της Αθήνας από τη μια, και των Βρυξελλών και των διεθνών Οργανισμών από την άλλη, ήδη, εδώ και ημέρες προχωρούσαν στην καταγραφή μεταναστών - προσφύγων.

Μάλιστα, μερίδα του Τύπου αποκάλυψε ότι κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ, από την περασμένη Δευτέρα , προέβαιναν στην καταγραφή όσων επιθυμούσαν να ζητήσουν άσυλο, στα κέντρα της Μαλακάσας και των Σερρών. Ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα Κέντρα, παρουσιάζονται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως "κλειστά", αλλά η καθοριστική παρουσία εκεί του ΟΗΕ και του ΔΟΜ, μάλλον δείχνει ότι ο ρόλος του ελληνικού κράτους δεν είναι αυτός που διαφημίζεται.

Η "ηρωϊκή αναδίπλωση" της Αθήνας έφτασε στην ελληνική κοινή γνώμη, όπως ήταν αναμενόμενο, με... χρονοκαθυστέρηση, παρ' ότι η Σουηδή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, παρόντων των υπουργών, Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι μόλις είχε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση πως οι μετανάστες που μπήκαν στη χώρα το Μάρτιο θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt. "Η κυβέρνηση της Αθήνας -γράφει- μετά την κριτική που της ασκήθηκε σε διεθνές επίπεδο, απέσυρε την απόφασή της να δέχεται αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που έφτασαν παράνομα μετά την 1η Μαρτίου από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μετά την αναστολή του δικαιώματος διεθνούς προστασίας για 30 ημέρες, η Αθήνα επιχειρεί στροφή. Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα από την Τουρκία τον Μάρτιο έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Από το πρωί της Δευτέρας, 1800 άνθρωποι που κρατούνται στη Μαλακάσα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη ερωτώνται αν θέλουν να υποβάλουν αίτηση".

Ως γνωστόν, οι διεθνείς Οργανισμοί και η Κομισιόν εμφανίστηκαν εξαρχής αντίθετοι στο ζήτημα της αναστολής του δικαιώματος στο άσυλο, ενώ η ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικότερα φέρεται αρνητική και για να χρηματοδοτήσει τα κλειστά κέντρα.

Ζητούν μέτρα για τους στρατιωτικούς

Από την πρώτη στιγμή της έξαρσης του κορωναϊού, και ειδικά μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων σε καταυλισμούς μεταναστών, είχαμε επισημάνει ότι εκεί "εκκολάπτεται" μια "υγειονομική βόμβα".

Τα αρμόδια κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, με επικοινωνιακά φτιασιδώματα, επιχειρούσαν να ξορκίσουν το πρόβλημα, όπως γενικότερα πράττουν για την επιδημία, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την απογοητευτική κατάσταση που υπάρχει στα κέντρα "φιλοξενίας".

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμη και το ΚΚΕ, βλέποντας τους κινδύνους που υπάρχουν στα κέντρα, ειδικά εκείνα που είναι αρμοδιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, έσπευσε, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, να καλέσει τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ουσιαστικά να αποσύρει τους στρατιωτικούς από εκεί.

Χαρακτηριστικά, οι βουλευτές του ερωτούν τον υπουργό Άμυνας, "τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη απεμπλοκή του προσωπικού των ΕΔ από τα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων", ενώ ζητούν "την καθιέρωση διαδικασιών προληπτικής καραντίνας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που απασχολούνται στα ΚΥΤ ".

Υγειονομικές βόμβες

Με αφορμή την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος στην Ριτσώνα (τώρα, σύμφωνα με τα "επίσημα" στοιχεία, είναι άνω των 27), τονίζαμε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στον καταυλισμό, όπου ζουν εκατοντάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της επιδημίας. Τότε, οι αρμόδιοι, προκειμένου να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, έλεγαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τώρα, ένα δημοσίευμα του Spiegel δείχνει ότι τα πράγματα μάλλον είναι χειρότερα. Μεταξύ των άλλων, το γερμανικό ΜΜΕ αναφέρει:

(...) Ωστόσο οι 23 φορείς του κορωναϊού (σ.σ. είναι πολύ περισσότεροι) εξακολουθούν να ζουν με τις οικογένειές τους και αρνούνται να μπουν στους χώρους καραντίνας. Ο ρατσισμός εναντίον Αφρικανών μεγαλώνει στη δομή φιλοξενίας. Βίντεο από το εσωτερικό δείχνουν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ζουν πολλοί μαζί σε πολύ μικρό χώρο. Η τήρηση αποστάσεων είναι αδύνατη και οι αρχές αδυνατούν να επιβάλουν μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι θέμα χρόνου η πανδημία να εξαπλωθεί στον καταυλισμό. Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο του καταυλισμού έχει οξύνει το άγχος και τη νευρικότητα των προσφύγων".

Και πάλι, διεθνής διασυρμός;

Στο μεταξύ, η Ελλάδα κινδυνεύει για μια ακόμη φορά με διεθνή διασυρμό, λόγω της -λίαν επιεικώς- απαράδεκτης κατάστασης στη Μόρια. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο, με τίτλο "η πανδημία του κορωναϊού θα μπορούσε να μετατρέψει την Μόρια σε "ωρολογιακή βόμβα", αναφέρει τα εξής:

"Οι ελληνικές Αρχές έχουν "σφραγίσει" σε μεγάλο βαθμό το ΚΥΤ της Μόρια, στο νησί της Λέσβου για να αποτρέψουν την εμφάνιση του θανατηφόρου κορωναϊού, καθώς οι μαζικοί περιορισμοί ισχύουν για τους περίπου 18.000 κατοίκους.

Ωστόσο, οι οργανώσεις βοήθειας έχουν σχεδόν αναστείλει την εκεί δραστηριότητά τους, προκαλώντας ανησυχία για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο εν λόγω κέντρο. Επισημαίνεται, ότι η ελληνική αστυνομία είναι τώρα υπεύθυνη για το ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται στην Μόρια.

Kατά μέσο όρο 500 άτομα μοιράζονται ένα ντους ενώ 160 μοιράζονται μια τουαλέτα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το GCR σε συνεργασία με την OXFAM, η οποία και δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Σημειώνεται, ότι ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια, είχε αρχικά σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περίπου 2.500 άτομα, τη στιγμή που σήμερα φιλοξενεί περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 900 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να σταθούν στη γραμμή, συχνά για ώρες, μόνο για να λάβουν τα γεύματά τους".

Την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια επισημαίνουν και τα τοπικά ΜΜΕ της Λέσβου. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο δημοσίευμά τους, τα "Νέα της Λέσβου" αναφέρουν τα εξής:

"Αίσθηση προκαλούν στη Λέσβο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , Νότης Μηταράκης, σχετικά με την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στα νησιά, όπου το ΚΥΤ της Μόριας που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, παρουσιάζει αύξηση αντί για μείωση του πληθυσμού την ώρα που άλλα ΚΥΤ παρουσιάζουν μια μικρή μείωση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο συνολικό πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών ανά νησί με τη Λέσβο επίσης να παρουσιάζει αύξηση.

Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στις 31/12/19 το ΚΥΤ Μόριας είχε 18.615 άτομα πληθυσμό και στις 31/3/20 ο πληθυσμός βρίσκεται στα 18.966. Σημειώνει δηλαδή αύξηση 1,9%. Στο διάστημα αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πληθυσμός είχε ξεπεράσει και τις 20.000 άτομα.

Στη Χίο η ΒΙΑΛ παρουσιάζει μείωση 8,1 και από 5.782 τέλος του 2019 βρίσκεται τέλος Μαρτίου στα 5.313 άτομα. Αντίστοιχη μείωση στο 7,9% έχει και η Σάμος ενώ η Κως εμφανίζει μείωση 24,6% και η Λέρος 15,2 %.

Αύξηση αντί για μείωση εμφανίζει η Λέσβος και στον συνολικό αριθμό μεταναστών σε όλες τις δομές του νησιού. Από 20.785 που ήταν 31/12/19 στις 31/3/20 ο αριθμός έχει φθάσει στους 21.147, ποσοστό αύξησης 1,7%, ενώ Χίος και Σάμος παρουσιάζουν μέσα σε αυτό το τρίμηνο μείωση σε ποσοστό 8% και 6,9% αντίστοιχα.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν μείωση της τάξης του 15% περίπου. Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Βόρειο Αιγαίο συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της προσφυγικής κρίσης με τη Λέσβο να εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού παρουσιάζει συνεχώς αύξηση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, όταν στα άλλα νησιά παρατηρείται μείωση. Για την όποια αποσυμφόρηση μπορεί να καμαρώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αφορά αριθμό εγκλωβισμένων στο νησί που κάποια στιγμή πλησίασε και τις 25.000".

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]