Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαίνει τάξη με τις ΜΚΟ - Μητρώο και για τα μέλη τους


Για πρώτη φορά πιστοποιούνται όχι μόνο οι οργανώσεις, αλλά και όσοι συνεργάζονται με αυτές. Μόνο με ταυτότητα η είσοδος στα camps. Αυστηροί έλεγχοι και διαγραφές για όσους δεν πληρούν τους όρους

Με την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης – Ασύλου ξεκινά η λειτουργία του «Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)». Παράλληλα, δημιουργείται για πρώτη φορά και «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», όπου θα εγγράφονται τα μέλη, οι συνεργάτες, οι υπάλληλοι και οι εθελοντές, ενώ τίθεται σε λειτουργία ο ιστότοπος ngo.migration.gov.gr, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα και θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Η ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί σε ό,τι αφορά την λειτουργία ορισμένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Προβλέπει την πιστοποίηση τόσο των οργανώσεων, όσο και όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία τους, καθώς και τον συστηματικότερο και αυστηρότερο έλεγχό τους, με σαφείς διατάξεις για αυτοδίκαιη διαγραφή όσων δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας τους.


Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επικαιροποίηση του ηλεκτρονικού Μητρώου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή ή διαφοροποίηση των καταχωρημένων σε αυτό στοιχείων. Οι ΜΚΟ, τα μέλη οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους υποχρεούνται εντός 24 ωρών από την οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά τα προσωπικά στοιχεία αυτών των φυσικών προσώπων, (π.χ. η αποχώρηση τους από την ελληνική επικράτεια ή από το πεδίο δράσεων και, ιδίως, η διακοπή της συνεργασίας τους), να αιτούνται τη διαγραφή τους από το παραπάνω Μητρώο και την άρση της πιστοποίηση τους. Αν δεν το κάνουν διαγράφονται αυτοδίκαια από τα Μητρώα, τόσο το φυσικό πρόσωπο όσο και η ΜΚΟ, και αίρεται η πιστοποίησή τους.

Κάθε πρόσωπο που δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ παίρνει μετά την πιστοποίησή του έναν αριθμό μητρώου και ειδική ταυτότητα. Μόνο με την επίδειξή της θα επιτρέπεται η είσοδος και δραστηριοποίησή του στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Οι ταυτότητες, που εκδίδονται από την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, θα έχουν διάρκεια ισχύος 1 έτους και θα ανανεώνονται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της χορήγησής τους.

«Επιδιώκουμε τη μέγιστη διαφάνεια της λειτουργίας των ΜΚΟ, αλλά και των προσώπων τα οποία εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτές. Έτσι ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στην συνεργασία με τις πολλές οργανώσεις που έχουν προσφέρει πολλά στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και παράλληλα να απομονώσουμε όσες δεν πληρούν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης και λειτουργίας», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Επιτόπιοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας

Η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και να απενεργοποιεί από το Μητρώο τους φορείς που δεν ανταποκρίνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στις υποχρεώσεις τους, ως προς την διοικητική διαδικασία που καθορίζεται. Ο Ειδικός Γραμματέας διατηρεί το δικαίωμα της επαλήθευσης και της επικαιροποίησης ανά τακτά διαστήματα των στοιχείων που καταθέτουν οι ΜΚΟ προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση.

«Είναι αυτονόητο ότι μόνο η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα θωρακίζει τη λειτουργία των ΜΚΟ και δημιουργεί σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης με την Πολιτεία. Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο ενισχύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των ΜΚΟ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική συνέχιση του έργου τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», επεσήμανε ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, Ευάγγελος Κωνσταντίνου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]