Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνητική υποχώρηση για τις επιτάξεις στα νησιά


Οι οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και δημάρχων των πέντε νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση με το θέμα των επιτάξεων οικοπέδων και κτιρίων.

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης στη σκιά των αντιδράσεων για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, προχώρησε σε υπαναχώρηση για τις επιτάξεις, ρίχνοντας έτσι… γέφυρες στους τοπικούς άρχοντες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι βρίσκονται στα «κάγκελα».

Μπορεί χθες, ο κ. Μηταράκης να είχε προαναγγείλει επίσπευση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου σε όσους πρόσφυγες δικαιούνται αλλά και fast track επιστροφές, ωστόσο φαίνεται πως ούτε αυτά τα μέτρα ήταν αρκετά για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των κατοίκων και των δημάρχων.

Έτσι σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι «παγώνει» τις επιτάξεις των ακινήτων στα νησιά για μία εβδομάδα προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να ξεκινήσει νέος διάλογος με τους νησιώτες.

Ο υπουργός είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Όπως είπε, οι διαδικασίες για να γίνουν συμβάσεις με κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες των υπό επίταξη εκτάσεων θα έπαιρναν χρόνο, ενώ τώρα θα εισπράττουν τα ενοίκια μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής ενοκίασης.

Τόνισε επίσης ότι δεσμεύεται πως θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.


«Μία εβδομάδα προθεσμία»

Πάντως λίγη ώρα μετά την επίμαχη δήλωση για το προσφυγικό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μία εβδομάδα διορία να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά.

«Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά» δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, πριν από λίγο στα social media.

Επιφυλάξεις από τους δημάρχους

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει πλήρως τους νησιώτες και τους δημάρχους, καθώς όλοι ζητούν να μην κατασκευαστεί καμία κλειστή Δομή και να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Μιλώντας στον απεσταλμένο του MEGA, Λωνίδα Καπερναράκο ο πρόεδρος της κοινότητας του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης υπογράμμισε πως οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Ότι και αν γίνει, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ούτε κλειστό, ούτε ανοιχτό κέντρο» τόνισε.

Τέλος υπογράμμισε πως η κοινότητα προτίθεται να παραχωρήσει στην κυβέρνηση τα εν λόγω στρέμματα, ωστόσο μόνο για πολιτιστική εκμετάλλευση.

Το πάγωμα της επίταξης χώρων στα νησιά για μια εβδομάδα που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολίασε, μιλώντας στο MEGA και ο πρόεδρος κοινότητας Μυτιληνιών, κ. Ελευθερόγλου.

Ο κ. Ελευθερόγλου μίλησε για τη νέα δομή που έχει αρχίσει να δημιουργείται στη Σάμο και τις εξαγγελίες του υπουργού, λέγοντας πως «κάλλιο αργά πατά ποτέ».

Ισχυρίστηκε πως ο κ. Μηταράκης κατάλαβε το λάθος που έκανε με το να πάρει μια απόφαση περί επιτάξεων και σχολίασε πως πρόκειται για «πράγματα που θυμίζουν παλιές σκοτεινές εποχές».

«Δεν μπορεί σε δημοκρατία και εν καιρώ ειρήνης να γίνονται επιτάξεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινή, καθώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος, ισχυρίστηκε, πρότεινε στον πρώην βουλευτή Σάμου, κ. Σεβαστάκη, ένα ακατοίκητο νησί για την εγκατάσταση των προσφύγων, προκειμένου να μην υπάρχει εμπλοκή των κατοίκων με τους πολίτες των τρίτων χωρών, ή μια απόμακρη περιοχή και όχι στο κέντρο του νησιού.

«Για ένα πρώτο θετικό μήνυμα» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι πολίτες της Λέσβου αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη περί παγώματος των επιτάξεων για μια τουλάχιστον εβδομάδα.

Διαξιφισμοί κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το προσφυγικό

Έντονη πολιτική κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου και του πρώην υπουργού και εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση σχετικά με το προσφυγικό, εκδηλώθηκε στο πλατό της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση περί ανικανότητας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης αποκαλώντας «ανίκανους» τους κυβερνώντες και υποστήριξε πως «δεν μπορούν να διαχειριστούν 80.000 ανθρώπους όταν εκείνοι διαχειρίστηκαν 800.000».

Ακολούθως τόνισε πως «η ΝΔ συνεχίζει ακόμα και τώρα που είναι στην κυβέρνηση να πολιτεύεται με λογικές αντιπολίτευσης προς το ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «ανύπαρκτο» στην Ευρώπη, υπογραμίζοντας πως «μαθήματα από τους ανύπαρκτους στην Ευρώπη δε δέχομαι».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]