Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λέσβος - Χίος: Σε κατάσταση πολιορκίας Καράβα και Αίπος


Οδομαχίες, πετροπόλεμος, δακρυγόνα και φωτιές συνθέτουν το σκηνικό της έντασης που παραμένει. Για χούντα κάνει λόγο ο περιφερειάρχης

Σε κατάσταση «μάχης» παραμένουν η Λέσβος και η Χίος, έπειτα από τη νύχτα κόλασης που έζησαν και τις σώμα με σώμα συγκρούσεις πολιτών με τις αστυνομικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στα δύο νησιά για την κατασκευή των κλειστών δομών προσφύγων.

Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, κάνει λόγο για χούντα και μέρα ντροπής, κλείνει τις υπηρεσίες και συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την ώρα που κάτοικοι κοντά στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί οι κλειστές δομές εξακολουθούν να αντιστέκονται με οδοφράγματα και κάθε πρόσφορο μέσο.

«Είναι μέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά», έγραψε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο κ.Μουτζούρης, ο οποίος βρέθηκε στα μπλόκα των κατοίκων της περιοχής Μανταμάδου, που έχουν σκοπό να εμποδίσουν την πρόσβαση των αστυνομικών δυνάμεων και των μηχανημάτων έργου στην επιταγμένη έκθεση, στη θέση Καράβα Καβακλή.

Ανάλογο σκηνικό έχει στηθεί και στη Χίο, όπου οι κάτοικοι έκλεισαν δρόμους προκειμένου να αποτρέψουν τη μετακίνηση του κομβόι προς τη «θέση 17» στο δρόμο Χίου – Βολισσού, με ορισμένους να επιστρατεύουν ακόμη και αυτοσχέδιες ρουκέτες, αυτές που χρησιμοποιούνται στο γνωστό ρουκετοπόλεμο την Ανάσταση στο Βροντάδο.


Νυχτερινή αποβίβαση αστυνομκών στα Μεστά της Χίου (πηγή: εφημ.Αλήθεια)
Η νύχτα που προηγήθηκε θύμιζε καταστάσεις πολέμου. Η διαρροή της είδησης ότι το πλοίο «Πήγασος» που είχε αναχωρήσει από το Λαύριο, μεταφέροντας πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, μαζί με αύρες ρίψης νερού, κλούβες οχήματα και μηχανήματα έργου ακόμα και του στρατού, προκάλεσε μια πρωτοφανή κινητοποίηση και στα δύο νησιά. Οι καμπάνες χτυπούσαν στα χωριά και αυτοκίνητα με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις κυκλοφορούσαν στους δρόμους, καλώντας τον κόσμο να προτάξει τα σώματά του απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις.

Λέσβος: Η απόβαση στη Μυτιλήνη και οι οδομαχίες στην Καράβα

Στη Λέσβο κάτοικοι απέκλεισαν τέσσερα λιμάνια -Μυτιλήνης, Πέτρας, Περάματος και Σιγρίου- καθώς το «Πήγασος» έπλεε με σβησμένο το σήμα εντοπισμού και δεν γνώριζαν τον προορισμό του. Τελικά στις 2:30 τη νύχτα έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έγινε η απόβαση, παρά το φράγμα που είχε στηθεί από κατοίκους και απορριμματοφόρα του Δήμου. Το κομβόι κινήθηκε προς την περιοχή του Μανταμάδου, όπου συνάντησε δύο μπλόκα, με πάνω από 1.500 κατοίκους των δύο χωριών, παρόντος και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου.

«Δυστυχώς οι πάντες είναι έξω, μπροστά από τα ΜΑΤ. Δεν έχω άλλο τρόπο επικοινωνίας. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πενθεί και κλείνει. Με ευθύνη του δημάρχου», ήταν το τελευταίο «πολεμικό» ανακοινωθέν που έστειλε ο τελευταίος, λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο μπλόκο στη θέση Διαβολόρεμα σημειώθηκαν απανωτές επιθέσεις των ΜΑΤ με χημικά κατά των συγκεντρωμένων κατοίκων. Εκεί βρίσκεται και ο περιφερειάρχης, Κ.Μουτζούρης

Χίος: Λιπόθυμοι από τα χημικά ο δήμαρχος και ο πρόεδρος των ιερέων

Στη Χίο, όπου δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση, κάτοικοι και φορείς εκτιμούσαν πως το ίδιο πλοίο θα αποβίβαζε δυνάμεις πριν ή μετά την άφιξή τους στη Λέσβο και οργανώθηκαν ανάλογα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο νησί κινήθηκαν προς το λιμάνι των Μεστών στις νοτιοδυτικές ακτές, η κινητοποίηση μεταφέρθηκε εκεί, όπου θα προσέγγιζε τελικά άλλο πλοίο, το Blue Star Naxos.

Το σκηνικό μάχης στήθηκε πριν από την άφιξη του πλοίου, όταν οι εκεί αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων τη συγκέντρωση κατοίκων και εκπροσώπων φορέων του νησιού. Η ένταση ήταν γενικευμένη, με τον δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη να χάνει τις αισθήσεις του και να μεταφέρεται με φορείο στο Κέντρο Υγείας Πυργίου για τις πρώτες βοήθειες. Λιπόθυμος έπεσε και ο ιερέας της Καλλιμασιάς, και πρόεδρος των κληρικών της Χίου, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος συνήλθε με την βοήθεια των κατοίκων χωρίς να χρειαστεί διακομιδή στο Κέντρο Υγείας.

Το Blue Star Naxos έδεσε στο λιμάνι των Μεστών λίγα λεπτά μετά τις 3 και αποβίβασε εκατοντάδες αστυνομικούς, οχήματα και μηχανήματα, τα οποία με κομβόι κατευθύνθηκαν προς την επιταγμένη έκταση στο Αίπος. Δύο μπλόκα στήθηκαν από κατοίκους προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβασή του σ΄ αυτήν. Στο πρώτο, στον Άγιο Μακάριο Βροντάδου, στην έξοδο του χωριού προς τον δρόμο που οδηγεί στο Αίπος, κάποιοι έκαναν χρήση αυτοσχέδιων ρουκετών, ενώ στο δεύτερο, στον Άγιο Μακάριο, στη διασταύρωση Πιτυούς, στήθηκε μάχη με συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν πέτρες κατά των αστυνομικών και αυτούς να χρησιμοποιούν χημικά και βομβίδες κρότου λάμψεις για να τους εμποδίσουν.

Σάμος: «Λέσβιοι και Χιώτες κρατάτε γερά»

Στη Σάμο, με έκτακτο κάλεσμα του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί τη διασταύρωση που οδηγεί τον επιταγμένο χώρο στην περιοχή Ζερβού, όπου βρίσκεται υπό κατασκευή η νέα δομή.

«Λέσβιοι και Χιώτες δεν είστε μόνοι, οι Σαμιώτες είμαστε μαζί σας. Κρατάτε γερά», ήταν το μήνυμα του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, ο οποίος συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο -ίσως και στη διάρκεια της ημέρας- για λήψη νέων αποφάσεων έπειτα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι εκεί στην Ένωση ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Υπαλλήλων Αθηνών; Δεν έχετε μέσα σας καθόλου ψυχή για την πατρίδα σας, μισθοφόρους εναντίον Ελλήνων σας έχουν καταντήσει για ένα μεροκάματο; κι αυτό του τρόμου ;
    Αντί να διαμαρτύρεστε επειδή σας βάζουν να επιτεθείτε σε Έλληνες συνανθρώπους σας που έχουν απόλυτο δίκιο σε αυτά που ζητάνε και που θα μπορούσαν να είναι ο πατέρας, η μητέρα, τα αδέρφια σας, αύριο ίσως είναι αυτοί, εσείς διαμαρτύρεστε για τις συνθήκες ταξιδιού και διαμονής σας. Αιδώς άνδρες αστυνόμοι, τσίπα, ντροπή!
    Θα έπρεπε να έχετε καταγγείλει σε Ανώτατο Εισαγγελέα τη μεταχείριση σας ως πολεμικής μηχανής εναντίον συμπατριωτών σας και να αρνηθείτε να τους χτυπήσετε. Γιατί τους χτυπάτε, ποιο το σφάλμα τους , ποιο το έγκλημα τους; Έχετε στα χέρια σας δικαστική απόφαση ότι πρέπει να χτυπηθούν; Επειδή αρνούνται να αυξήσουν την ήδη μεγάλη πληγή που έχει φέρει στη ζωή τους ο ασταμάτητος λαθροσυρφετός; Είναι έγκλημα αυτό; Συνείδηση δεν έχετε, έχει νεκρωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με κάθε τρόπο στους νησιώτες μας. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην κοινή διαμαρτυρία, αύριο (σήμερα) Τετάρτη έξω από τη ΒΟΥΛΗ στις 6:00μμ, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν και άλλα. Αυτό που γίνεται τώρα στα νησιά τους θα είναι και δικό μας σε πολύ σύντομο χρόνο.
    Αν το καταλάβουμε έγκαιρα, δηλαδή τώρα άμεσα, τότε θα συμπαρασταθούμε με όποιο τρόπο σκεφτεί και μπορεί ο καθένας μας στους νησιώτες. Σε αυτούς που μάχονται με νύχια και με δόντια στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ ολόκληρης της Ελλάδας, να σώσουν τη γη και τις ζωές τους από τα αμέτρητα “κάθε καρυδιάς καρύδια” από όλον τον πλανήτη. Και τότε ίσως αποφύγουμε αυτά που γίνονται τώρα εκεί να είναι το μέλλον ολόκληρης της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι νησιωτες πρεπει να εξοπλιστουν ΑΜΕΣΑ με αντιασφυξιογονες μασκες.

    Διαφορετικα κινδυνευει η ιδια τους η ζωη.

    Σε δευτερη φαση, μποϋκοταζ σε οτιδηποτε σχετιζεται με την αμεση και καθημερινη αναγκη των

    ΜΑΤατζηδων.

    Δεν χρειαζεται αναμετρηση σωμα με σωμα.

    Επιπλεον, μποϋκοταζ εναντι οποιασδηποτε κατασκευης για "φιλοξενια".

    Δεν απαιτειται η δραση ολοκληρων μαζων εναντιον αστυνομικων.

    Χρειαζονται γρηγορες και αποφασιστικες κινησεις.

    Το προβλημα δεν ειναι οι Ματατζηδες, αλλα οι χωροι που θα "φιλοξενηθουν" οι επομενοι

    λαθρομεταναστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]