Μαζικές επαναπροωθήσεις... Επιτέλους φως!
Του Θοδωρή Γιάνναρου
Όσοι εισβάλλουν στη χώρα μας παράνομα πρέπει να μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου και, εφόσον αυτή απορριφθεί, να παραμένουν εκεί μέχρι την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία ή τον επαναπατρισμό τους. Εάν η Τουρκία δεχθεί άμεσα πίσω όλους όσοι κρίνονται ότι δεν δικαιούνται άσυλο, που μάλλον δεν είναι και το πιθανότερο σενάριο μιας και οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν θα ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει από το 2016, το πρόβλημα θα λυνόταν σε μεγάλο βαθμό.
Άρα, εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, οι μαζικές απελάσεις που μέχρι σήμερα εμποδίζονταν από τους επαγγελματίες αλληλέγγυους, που επικαλούνταν το διεθνές δίκαιο, αποτελούν μονόδρομο, και θα στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν να εισβάλουν στην Ευρώπη ότι θα πρόκειται πλέον, για μια ακριβού κόστους... "τρύπα στο νερό", καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες "ποτέ δεν θα γίνουν πατρίδα τους”. Ο μαζικός επαναπατρισμός όσων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται, όμως, δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα μεμονωμένα, αλλά συνολικά!
Όμως οι κατά τόπους πρεσβείες των χωρών προέλευσης δεν δίνουν εύκολα τα αναγκαία έγγραφα επαναπατρισμού, επειδή είτε απειλούνται από τα κυκλώματα, είτε συνεργάζονται αγαστά μαζί τους, ενώ οι χώρες προέλευσης, προσδοκώντας στο συνάλλαγμα που αυτοί θα στείλουν στα σπίτια τους και το οποίο αποτελεί οικονομική ένεση για τις τοπικές οικονομίες, εμποδίζουν τον επαναπατρισμό δικών τους υπηκόων. Η Ε.Ε. όμως μπορεί να ασκήσει πλέον τις κατάλληλες πιέσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης των "ανεπιθύμητων”...
Κάπως έτσι φθάσαμε στο σήμερα, που τα πράγματα απλοποιήθηκαν, και επιτέλους στις μαζικές επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών, χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση, όπως αποδέχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Στρασβούργου! Με απόφαση που εξέδωσε προχθές δικαίωσε την Ισπανία που αποφάσισε ομαδική απέλαση πίσω στο Μαρόκο 75 πολιτών τρίτων χωρών -προσφύγων και μεταναστών- που δοκίμασαν να εισβάλουν παράνομα. Η κίνηση αυτή κατά την κρίση του Δικαστηρίου δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ειδικά το επίμαχο άρθρο 4 του 4ου Πρωτοκόλλου, που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις.
Όλα ξεκίνησαν μετά από προσφυγή στο συγκεκριμένο δικαστήριο που έκαναν δύο Αφρικανοί, οι οποίοι το 2014 μαζί με πολλούς άλλους επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα σε ισπανική επικράτεια. Το δικαστήριο αναγνώρισε και δικαιολογεί την απόφαση απέλασής τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών, παρόλο που οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από το Μάλι και την Ακτή Ελεφαντοστού, λόγω πολεμικών συρράξεων. Όσα κατά το δικαστήριο ακολούθησαν την παράνομη είσοδό τους στο ισπανικό έδαφος, ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους παράνομων ενεργειών.
Με αυτήν τη συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς εξατομικευμένη εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.
Η υπόθεση εισήχθη στο Δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέτασή της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για τη μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία, ωστόσο, ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση.
Έτσι, η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του Δικαστηρίου, το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και άλλων.
Η Ελλάδα, έχοντας πλέον το "πράσινο φως", μπορεί να προχωρήσει επίσης σε απελάσεις εκείνων που συλλαμβάνονται να προσπαθούν να εισβάλουν παράνομα στη χώρα, με απλές διαδικασίες: Οι λίστες με τα ονόματα των προς απέλαση παράνομων μεταναστών από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδος, θα αποστέλλονται στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών και από εκεί θα εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα, μέσω των πρεσβειών και προξενικών αρχών της Ε.Ε. Από εκεί και πέρα, ναυλωμένα αεροπλάνα με ειδικές πτήσεις θα επαναπατρίζουν μαζικά τους παράνομους μετανάστες.
Είμαστε πια σε καλό δρόμο, νομίζω!
Capital
Κουνια που σας κουναγε.... κυριοι του capital.
ΑπάντησηΔιαγραφή