Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Μπλόκο με νομοσχέδιο στις βλέψεις της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα


Σχέδιο νόμου, το οποίο θα εμποδίζει την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα συνέταξαν τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την απόφαση της Γερουσίας για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα με αφορμή την εισβολή στη Συρία και την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη «Φωνή της Αμερικής», που αναδημοσιεύουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, oι εισηγητές της πρότασης νόμου Εντ Μάρκεϊ και Μπράντ Σέρμαν υπενθύμισαν τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «κάποιες χώρες διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές αλλά η Δύση επιμένει να μην αποκτήσουμε εμείς, εγώ αυτό δεν το δέχομαι».

Όπως ανέφερε ο Μάρκεϊ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δείχνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να μην εκπληρώσει την υποχρέωσή της βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και το Κογκρέσο, επί του παρόντος, δεν έχει λόγο για την ανανέωση της συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας με την Τουρκία το 2023.


Η Τουρκία υπέγραψε τη Σύμβαση για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1980 και έχει επίσης υπογράψει τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών του 1996, η οποία απαγορεύει για οποιοδήποτε σκοπό όλες τις πυρηνικές δοκιμές.

«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις. Ωστόσο αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ψήφισε νόμο με τον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη βόρεια Συρία, αλλά και για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]