Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη
Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, στο πλαίσιο της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας.
Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος της Κύπρου”, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε η Άγκυρα τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, στο πλαίσιο της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας.
Πρόκειται, ειδικότερα, για επίσημο έγγραφο της γειτονικής χώρας, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.
Στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Τουρκίας
Την ίδια ώρα, βέβαια, εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, εφόσον συνεχίσει να "μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας".
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει στην "ισχυρή στήριξη" μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως "παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
"Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας" αναφέρεται, χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας".
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης
Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Τουρκία, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.
Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους).
Βέβαια, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, με έδρα την Τρίπολη, με την οποία και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...