Η άναρχη διεθνής πολυπολικότητα και το πρόβλημα της Ελλάδος
Η ιστορική πλέον ατιμωτική συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς πόλεμο και ήττα, διαλύει την εθνική παρακαταθήκη, αναφέρει ο πρώην υφυπουργός
Η Ελλάς συμμετείχε σε δύο παγκόσμιους πολέμους ευρισκόμενη απέναντι στον άξονα της Γερμανίας. Είχε δε την ιδιαιτερότητα να βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ρωσία και ως Σοβιετική Ένωση. Η οποία Ρωσία έχει ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο ανεξαρτήτως της όποιας επιρροής επί της Ελλάδος (βλέπε Τουρκοκρατία, Κριμαϊκός, Γιάλτα).
Μετά το 1990 αναδύθηκαν δυνάμεις – πόλοι ισχύος και επιρροής πέραν της Ρωσίας και ΗΠΑ. Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και η Αγγλία. Η νέα πραγματικότητα της πολυπολικότητας, που είναι σε άναρχη κατάσταση, αφού είναι αντικειμενικά δύσκολη η ισορροπία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζει την Ελλάδα ποικιλοτρόπως. Το ιστορικό πρόβλημα της χώρας, μεταξύ δύσης και ανατολής υπό αυτήν την συνθήκη πολυπολικότητας λαμβάνει ιδιάζουσες διαστάσεις.
Θα αφήσουν η Γαλλία και η Αγγλία με τους δορυφόρους τους να ανέλθει η Γερμανία δια μέσου Ελλάδος- Σκοπίων; Θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ την διείσδυση της Κίνας και μέχρι ποίου σημείου. Θα αφήσουν οι δυτικοί τον έλεγχο και την κυριαρχία στην Ασία; Το προηγούμενο της αποτροπής μεγαλύτερης επιρροής της Ρωσίας στις βαλκανικές χώρες από τις ΗΠΑ είναι νωπό ακόμη.
Η Ρωσία θα συμβιβασθεί να απολέσει τα στοιχειώδη ερείσματα στην Ελλάδα, ενώ είναι ισχυρός παράγοντας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή; Αν προσθέσουμε και τις δευτερεύουσες δυνάμεις της περιοχής, που όμως πρωταγωνιστούν στο μικροσύστημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Τουρκία- Ισραήλ- Αίγυπτος- Ιταλία) γίνεται αντιληπτό ότι η πατρίδα μας δοκιμάζεται εμφανώς και αφανώς, χωρίς να αναλύονται και να αναδεικνύονται οι παράμετροι που οδηγούν σε απειλές. Ασύμμετρες, υβριδικές ή αμέσου επιβολής. Αδυνατούμε να ισορροπήσουμε. Λάθη επί λαθών. Χάσαμε την οικονομική ισχύ, βιαστήκαμε σε Συρία και υπερβάλαμε στην Ουκρανία.
Ιδίως όμως αγνοήσαμε την πολυπολικότητα του σήμερα και το Ιστορικό πρόβλημα με την Ρωσία. Επί 10 χρόνια οι σχέσεις μας πάνε από το κακό στο χειρότερο και φθάσαμε σε σημείο πάγου. Το ότι έπρεπε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τις ΗΠΑ και Ε.Ε., δεν έπρεπε να οδηγήσει τις σχέσεις μας με την Ρωσία στον πάγο ή σε εχθρικό επίπεδο. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο την ισχύ μας, χωρίς όμως να χάνει την αξία της η ανασχετική δύναμη του Ρωσικού παράγοντα προς αυτήν. Ήταν χρήσιμη ως Σοβιετική Ένωση, είναι αδιανόητο η Ρωσία να είναι εχθρική προς τη χώρα μας τώρα.Το μεταναστευτικό εν προκειμένω απειλεί συθέμελα το εσωτερικό μέτωπο της χώρας. Η Τουρκία αχαλίνωτη και ερωτοτροπούσα προς πάσα κατεύθυνση κλονίζει με τις μαζικές ροές μεταναστών τις αντοχές Ελλήνων και Ελλάδος.
Η ιστορική πλέον ατιμωτική συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς πόλεμο και ήττα, διαλύει την εθνική παρακαταθήκη του παρελθόντος και την εθνική διδαχή του μέλλοντος. Η αντιμετώπιση της Τουρκίας, μπορεί να γίνει με πολιτικοστρατιωτική ισχύ και αρραγές εθνικό εσωτερικό μέτωπο.
Εδώ και τρεις δεκαετίες όμως ελαχιστοποιείται και εκφυλίζεται η κοινή αντίληψη για εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Είναι η ώρα για γνώση, πίστη και πολιτικές του μεγαλύτερου δυνατού κοινού τόπου των εσωτερικών δυνάμεων. Η ιστορία και το διεθνές πολιτικό πεδίο βρίσκονται μπροστά μας. Καλούμαστε να τα κατανοήσουμε.
Voria
Η Γερμανία έχει ήδη ανέβει σκαλοπάτι. Η Γαλλία πέφτει συνέχεια, ενώ η Αγγλία έχει μια ελπίδα να ξαναβρεί τον εαυτό της όταν βγει από την Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΩΑΝΝΗΣ
Πρός στιγμήν ό Γερμανός μέγας. Όμως μιά κλυδωνιζόμενη deuche bank[αν τό γράφω καλά]. Ό γερμανικός ήλιος δύει σιγά -σιγά. Η Γερμανία αφού αφαίμαξε οικονομικά τούς λαούς τού Ευρωπαικού Νότου. Έκανε γεωπολιτικό παιχνίδι στά Βαλκάνια [διέλυσε τήν ενωμένη Γιουγκοσλαυία], αποσταθεροποίσε ΤΉΝ Ελλάδα [ μέ τά μνημόνια ] μετατρέποντας την σέ δημοσιονομική της αποικία. Προχώρησε ένα βήμα ακόμα δημιούργησε συνθήκες μέ τό ξεπούλημα τής Μακεδονίας. Από τούς εδώ ελληνοφώνους πολιτικάντηδες υπαλλήλους της. ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ. Γιατί αυτό; Γιά νά αποκτήσει πρόσβαση μεσω υδατινου διαδρόμου : λιμάνι Θεσσαλονίκης -πλωτος Αξιός- Δούναβης -Μόναχο. Στόν ορυκτό πλούτο τού Αιγαίου πού θέλει νά μοιραστεί μέ τήν διαχρονική συμμαχο Τουρκία μέ τήν διχοτόμηση τού Αιγαίου. Καί τόν διαμελισμό τής πατρίδας μας. Τώρα όσον αφορά τήν ΕΕ. Τό πουλόβερ σιγά -σιγά ξεπλέκεται στά νήματα καί στά χρώματα πού τόν έφτιαξαν. Καί Γαλλία ,Αγγλία πολύ περισσότερο ακολουθούν κατ' εμέ τό βούλιαγμα τής παρολίγον Φράγκο αυτοκρατορίας
Διαγραφή