Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: Καθ’ οδόν προς την Αν. Μεσόγειο το πλοίο «Ορούτς Ρέις»


Χτυπάει «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε σήμερα πως το τέταρτο τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθοδόν για την ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου, στη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων και τις πληροφορίες για πιθανή απόπειρα ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας, κοντά στο Καστελόριζο, απάντησε σήμερα στον στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέλοντας προφανώς να στείλει διπλό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και προς την Ελλάδα και την Κύπρου, υπογράμμισε ότι «προφανώς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νομίζει πως το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός» είναι ελληνικά πλοία».


Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε στο τουίτερ: «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός», που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της «τδβκ», είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθοδόν. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. Γενικό Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό» τόνισε σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει η γειτονική χώρα τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει νωρίτερα σε ομιλία του στο Νέβσεχιρ ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τη διοίκηση της Συρίας, πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο. «Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πλούσιο πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η Αμερική είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, όλοι είναι εκεί, μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί, η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Λένε στα λόγια ότι ασκούν επιτυχημένη εξωτερική πολιτική. Γιατί δεν είμαστε εκεί; Επειδή τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Θέλω αυτό να το σκεφτούν οι αδελφοί μου στο ΑΚΡ», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Σε ετοιμότητα η ελληνική διπλωματία

Η ελληνική διπλωματία παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν νέες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν τις γεωτρήσεις τα τουρκικά γεωτρύπανα . Ειδικότερα, ο «Πορθητής», ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκλήρωνε την γεώτρηση τον Αύγουστο στα δυτικά της Πάφου, αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνει μέχρι την αποκατάστασή τους για να συνεχίσει την αποστολή του.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου» να αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε γεώτρηση σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς δεν προέκυψαν αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.

Ντονμέζ: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζήτημα της Τουρκίας

Εικόνες από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής», καθώς και το σεισμογραφικό «Barbaros», δημοσίευσε μάλιστα αργά το απόγευμα της Κυριακής ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Με ανάρτησή του, ενημερώνει ότι το «Γιαβούζ» βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, καθώς και ότι ο «Πορθητής» εδώ και τέσσερις μήνες διενεργεί γεώτρηση στον στόχο «Φοινίκη-1». Ταυτόχρονα, ο Ντονμέζ σημειώνει ότι το ερευνητικό «Barbaros» θα συνεχίσει τις σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο για δύο χρόνια.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο» καταλήγει ο τούρκος υπουργός.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]