Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ούτε μία στο εκατομμύριο Αλέξη;


Η νίκη του Μητσοτάκη δεν είναι μόνο εμφατική και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ΝΔ. Είναι και μια νίκη απέναντι στη μοιρολατρία και την παραίτηση που είχε κυριαρχήσει στην παράταξή του τα τελευταία χρόνια. Οσο για τον Τσίπρα, θα πρέπει να ξανασκεφτεί πόσο «τον έχει τον Κυριάκο»...

«Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εθνικές εκλογές». Αυτό δεν ήταν πρόβλεψη μόνο του υπερφίαλου Αλέξη Τσίπρα. Ηταν και σκέψη πολλών –πριν τρία χρόνια το σκέφτονταν ακόμα και στη ΝΔ, όταν πολλοί ψιθύριζαν ότι «ο Κυριάκος δεν τραβάει». Ελα όμως που ο Κυριάκος παρατράβηξε και πήρε μια νίκη με 8,3% διαφορά και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που έχει να συμβεί στη χώρα δέκα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση από τη Singular Logic της ασφαλούς πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος, λίγο πριν από τις 9 μ.μ., μέχρι που απογοήτευσε τους οπαδούς της ΝΔ που περίμεναν μεγαλύτερη διαφορά. Οταν ονειρεύεσαι πίτσες Donino’s και διαφορά 15%, όταν έχεις μόλις ακούσει τον Τάκη Θεοδωρικάκο να προβλέπει 42%, το 8% σου φαίνεται μικρό. Είναι όμως έτσι;


Η πολιτική δεν είναι θέμα προσδοκιών, αλλά δεδομένων.

Δεδομένο 1ο: Ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της Μεταπολίτευσης και τη μεγαλύτερη που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογικές νίκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη δεκαετία του ’70. Οντως ο πατέρας του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάρει διαφορά 8,28% από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1990, όμως αυτή η διαφορά είχε έναν αστερίσκο: δεν περιλάμβανε το ποσοστό της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού τότε στις μονοεδρικές. Ουδέποτε άλλοτε τα τελευταία 40 χρόνια η κεντροδεξιά παράταξη δεν κατάφερε τόσο ευρεία νίκη –ούτε καν την εποχή του Κώστα Καραμανλή που έλεγαν ότι «τράβαγε».

Δεδομένο 2ο: Ο κ. Μητσοτάκης σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά το 2009 και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ουσιαστικά, με την επιτυχία αυτή της ΝΔ κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος, κατά τον οποίον η κρίση άφησε το στίγμα της στο πολιτικό σύστημα οδηγώντας το σχεδόν στη διάλυση με αλλεπάλληλες εκλογές και κυβερνήσεις σχηματισμένες από ετερόκλητες συμμαχίες. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια ΝΔ ταπεινωμένη από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και μέσα σε τρία χρόνια την οδήγησε στην πολιτική κυριαρχία, αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 12 μονάδες!

Δεδομένο 3ο: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα που κάποιοι προσδοκούσαν. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, 31,6%, μόλις 4% κάτω από το ποσοστό του Σεπτεμβρίου 2015, είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς όσα συνέβησαν αυτήν την τετραετία, το ύφος της πολιτικής, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, την τραγωδία στο Μάτι, τα μνημονιακά μέτρα, τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Φαίνεται ότι στη χώρα έχει διαμορφωθεί ένα συμπαγές μέτωπο που αδιαφορεί για όλα αυτά, ακόμα και για μια τραγωδία με 102 νεκρούς.

Δεδομένο 4ο: Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ούτε «άχαστος», ούτε «πιάνει πουλιά στον αέρα». Ο πολιτικός που βαυκαλιζόταν ότι «τον Κυριάκο τον έχω» και ότι δεν χάνει από αυτόν ούτε μία στο εκατομμύριο, μια χαρά έχασε ή, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, συνετρίβη. Η διαφορά του 8,3% είναι όπως είπαμε μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Οσο για το αν το «ματσάκι γυρίζει» που έλεγε, δεν γύρισε.

Δεδομένο 5ο: Η επικράτηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη με ποσοστό ασυνήθιστα μεγάλο τα τελευταία 10 χρόνια, δεν εμπόδισε την παρουσία ανορθολογικών κομμάτων στη Βουλή. Ο Κυριάκος Βελόπουλος θα έχει 10 βουλευτές, ο Γιάνης Βαρουφάκης άλλους εννέα. Τουλάχιστον μένει έξω η Χρυσή Αυγή που θα μπορεί να επιστρέψει στους δρόμους και στη νύχτα –και αν όλα πάνε καλά στη φυλακή.

Αλέκος Παπαναστασίου
Protagon



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]