Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Η «κατάληψη» του ΟΠΕΚ από τον Πούτιν


«Το πρόβλημα με το να φέρνεις καινούργιους ανθρώπους στο κλαμπ σου, ειδικά εάν είναι μεγαλύτεροι από εσένα, είναι ότι μπορεί να αποκτήσουν εκείνοι τον έλεγχοι. Ο ΟΠΕΚ διδάσκεται τώρα αυτό το μάθημα». Με αυτό το σχόλιο το Bloomberg περιγράφει την εξέλιξη της συμμαχίας ανάμεσα στο καρτέλ, στο οποίο έως τώρα είχε και τον πρώτο και τελευταίο λόγο η Σαουδική Αραβία, με μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στον κόσμο, τη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ αναζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας και άλλων παραγωγών εκτός καρτέλ πριν από τρία χρόνια προκειμένου να αποσύρει την περίσσεια προσφορά από την αγορά και να στηρίξει τις τιμές. Η συμφωνία για μείωση της προσφοράς από τη συμμαχία «ΟΠΕΚ +», όπως πολλοί την αποκαλούσαν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτό δεν θα ήταν δυνατό εάν ο Πούτιν δεν αποφάσιζε οι ρωσικές επιχειρήσεις να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Η σύμπραξη με τηΡωσίας ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον ΟΠΕΚ, αλλά δεν ήρθε χωρίς κόστος για τα μέλη του. Όπως αναφέρει το Bloomberg τρία χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία, η Μόσχα έχει κάνει σχεδόν πλήρη «κατάληψη» του ΟΠΕΚ. Οι αποφάσεις για την παραγωγή δεν λαμβάνονται πλέον σε πολυτελή ξενοδοχεία της Βιέννης, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Πετρελαίου του Οργανισμού. Τις ανακοινώνουν πριν ακόμη λάβουν χώρα οι επίσημες συναντήσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.


Έτσι έγινε και το Σάββατο στην Οσάκα, με τον Ρώσο πρόεδρο να ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας για παράταση της συμφωνίας μείωσης προσφοράς τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Η ανακοίνωσή του καθιστά την επικείμενη συνάντηση των αξιωματούχων του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα περιττή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]