Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αντίδραση των Σκοπίων στην ήττα του «φίλου Αλέξη»


Ο Ζόραν Ζαεφ δεν τα «έβαψε μαύρα» με το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα και βεβαίως δεν πέταξε από χαρά την σκούφια του. Στα Σκόπια είχαν επίγνωση μιας επερχόμενης ήττας του «φίλου Αλέξη» αλλά την περίμεναν για τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και πάντως όχι τέτοιας έκτασης.

Δηλώσεις και σχολιασμοί εκ μέρους της κυβέρνησης και γενικότερα του πολιτικού κόσμου δεν έγιναν για την «αποκαθήλωση Τσίπρα» στις Ευρωεκλογές ενώ και τα φιλοκυβερνητικά ήταν και αυτά μάλλον καθησυχαστικά.

«Ενδεχόμενη αλλαγή της ηγεσίας στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεάσει ριζοσπαστικά τον επιτευχθέντα συμβιβασμό μεταξύ των δύο χωρών, παρότι, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ψύχρανση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα θέματα ιστορίας και για τα εμπορικά σήματα, στις οποίες η Βόρεια Μακεδονία θα εξαναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις», σύμφωνα με την εφημερίδα SLOBODEN PECHAT, που στηρίζει τον Ζαεφ ενώ ο πρώην πρέσβης της χώρας στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, δήλωσε ότι «μπορούμε να αναμένουμε κάποιες διμερείς διαφωνίες και εμπόδια αλλά δεν πιστεύω ότι ο νότιος γείτονάς μας θα μπορούσε να συμπεριφερθεί ριζοσπαστικά και να βλάψει την διαδικασία».


Περισσότερο έδειξε να ανησυχεί τους γείτονες η ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, υπό τον φόβο ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή πορεία της χώρας, παρά η ήττα του κ. Τσίπρα, ακόμα και ως προάγγελος μιας επανάληψής της στις βουλευτικές εκλογές και ο ενδεχόμενος αντίκτυπός της στην υπογραφείσα συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζαεφ και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι η συμφωνία έχει πάρει τον δρόμο της και τίποτα δεν μπορεί να την υπονομεύσει, πολύ περισσότερο να την ανατρέψει.

Η διαφαινόμενη έλευση στην εξουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να τους προβληματίζει.

Βασίζονται στο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη διαφωνία του, θα μείνει πιστός στην- διακηρυγμένη και από τον ίδιο- αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα.

Ερωτηθείς επ’ αυτού από την «Κ» και ειδικότερα για το εάν το κόμμα του ως κυβέρνηση εγείρει ζήτημα συμφωνίας των Πρεσπών, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια επιζήμια συμφωνία με την οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και η οποία παράγει ήδη αποτελέσματα και διαμορφώνει τετελεσμένα. Παρόλα αυτά, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια κυβέρνηση Ν.Δ θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουμε τις αρνητικές της συνέπειες, όπως πχ το κρίσιμο ζήτημα της ονομασίας των Μακεδονικών προϊόντων.

Και βέβαια, σε όλη αυτήν τη διαδικασία, η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) που έχει ως πλήρες μέλος της Ε. Ε.

Με λίγα λόγια, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στο πλαίσιο της διαχρονικής και διακομματικής θεμελιώδους αρχής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Στα Σκόπια δείχνουν να μην ανησυχούν και για τον επιπλέον λόγο ότι εκτιμούν πως ο διεθνής παράγοντας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή και κύρωση της συμφωνίας, δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση της Αθήνας στην εφαρμογή της, η οποία εξελίσσεται με την λειτουργία της επιτροπής για τα σχολικά εγχειρίδια να βρίσκεται σε “πολύ καλό δρόμο” και εκείνης για την ονομασία των προϊόντων να επίκειται άμεσα.

H δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιουνκερ στη συνάντηση του στις Βρυξέλλες, μετά τις ευρωεκλογές με τον Ζοραν Ζαεφ ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων και οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους» εξελήφθη στα Σκόπια ως μήνυμα προς την Αθήνα, και το Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει της διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής.

Μια ευκαιρία να φανεί στην πράξη η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την συμφωνία θα ήταν ίσως αυτή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε τον Ιούνιο όπου είναι να συζητηθεί η χορήγηση στην Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία, ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αλλά μέχρι τότε πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Τσίπρας οπότε δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν τα Σκόπια ότι η Αθήνα μπορεί να τους κάνει την ζωή δύσκολη, εγείροντας επί μέρους ζητήματα «αρνητικών συνεπειών» της συμφωνίας και θέτοντας εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία.

Αλλού είναι το πρόβλημα του Ζάεφ

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου που έδωσε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας να αναγνώρισε τα βήματα που έχει κάνει η Βόρεια Μακεδονία και να προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό, όμως, καθόλου δεν σημάνει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε θα την δώσουν κιόλας τον Ιούνιο.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, έκανε ειδική αναφορά στην «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, που, όπως είπε, δίνει τέλος σε διαφωνίες ετών σε ό,τι αφορά την ονομασία και ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τόνισε:
«Το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο του Συμβουλίου».

Ο Ζαεφ, πάλι, αφού υπενθύμισε πως η χώρα του ολοκλήρωσε με επιτυχία «πολλές από τις υποχρεώσεις» της προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η απόφασή τους σχετίζεται με την συνοχή και σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχή:

«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ συνιστά την μοναδική εγγύηση για την διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας και της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων στην Βόρεια Μακεδονία, με θετικές επιπτώσεις για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια».

Όπως φαίνεται όμως, ούτε φέτος οι γείτονες , μολονότι έφτασαν στην «βρύση», θα «πιουν νερό» - για πρώτη φορά, πάντως, χωρίς να θεωρηθεί υπαίτια η Ελλάδα.

Οι ευρωεκλογές διαμόρφωσαν στην ΕΕ μια νέα πραγματικότητα που δεν ευνοεί την διεύρυνση.

Η άνοδο των ευρωσκεπιτικιστών, της ακροδεξιάς και των ξενοφοβικών δυνάμεων, παγώνει κάθε σκέψη για προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών της δυτικής βαλκανικής, μέχρι νεωτέρας.

Έτσι, ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η μετάθεση του όλου πακέτου για την σύνοδο Κορυφής του Φθινοπώρου και βλέπουμε, ανάλογα και με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ε.Ε.

Σταύρος Τζίμας
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]