Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκος «πρέσβης»: Δεν είστε φυσιολογικό κράτος, δεν σας ανήκει ο ορυκτός πλούτος


“Δεν είμαστε κλειστοί για μια λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό αλλά δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Πρέπει όλες οι εναλλακτικές να είναι στο τραπέζι”, δήλωσε ο Τούρκος “πρέσβης” στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα Αλί Μουράτ Μπαστσερί εξέφρασε την ελπίδα στο συνέδριο στα κατεχόμενα να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ή το μέλλον του Κυπριακού. Ανέφερε ότι “από το 1968 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έμεινε κανένα θέμα που δεν συζήτησαν οι πλευρές με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού”. Υποστήριξε ότι “η ένταξη της ε/κ πλευράς στην ΕΕ ήταν η αιτία για την απομάκρυνση της ε/κ πλευράς από την ιδέα της λύσης”, ενώ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι από το 1974 που η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη “στο νησί πλέον δεν ρέει αίμα, κανείς δεν πεθαίνει”.

Ο Αλί Μουράτ Μπαστσερί είπε ότι η Τουρκία τόσο στο θέμα του σχεδίου Ανάν το 2004 όσο και στο Κραν Μοντάνα έκανε περισσότερα από όσα της αναλογούσαν και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Υποστήριξε πως όλες οι εποικοδομητικές ιδέες τέθηκαν στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά. “Γι’ αυτό και εξηγήσαμε και θα συνεχίσουμε να εξηγούμε στους συνομιλητές μας γιατί δεν μπορεί οι διαπραγματεύσεις που τελείωσαν το 2017 να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν”, είπε ο Τούρκος “πρέσβης”, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι αλλά δεν υπήρξε επιτυχία. “Πλέον πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε προσθέτοντας ότι από εδώ και πέρα πρέπει πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις να ξεκαθαρίσουν όλες οι λεπτομέρειες για το ποιος είναι ο στόχος και πως αντιλαμβάνονται οι πλευρές τις βασικές έννοιες.


Ο Τούρκος Πρέσβης είπε “δεν είμαστε κλειστοί για μια λύση ομοσπονδίας αλλά δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Πρέπει όλες οι εναλλακτικές να είναι στο τραπέζι. Οι πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να μοιράζονται το ίδιο κοινό όραμα στη βάση της πολιτικής ισότητας για το μέλλον της Κύπρου. Εάν επιδειχθεί μια τέτοια πολιτική βούληση αναπόφευκτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα καταλήξει με επιτυχία”, ανέφερε. Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοιχτοί για ‘νέες ιδέες’.

Για τους υδρογονάνθρακες, ο Τούρκος “πρέσβης” είπε ότι είναι πλούτος για την Κύπρο και αν γίνουν βήματα λαμβάνοντάς το αυτό υπόψη τότε μπορεί να αποτελέσει μια αλλαγή παιχνιδιού προς την καλή κατεύθυνση, εάν όμως γίνει το αντίθετο τότε θα αποτελέσει αλλαγή παιχνιδιού προς την κακή κατεύθυνση. Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης και μοναδική νόμιμη κυβέρνηση στο νησί και ότι απέρριψε τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς για από κοινού διαχείριση των υδρογονανθράκων.

Ο Τούρκος Πρέσβης υποστήριξε ότι “στη ανατολική Μεσόγειο η ε/κ διοίκηση δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Δεν υπάρχουν οι φυσιολογικοί όροι εδώ. Οι διεθνείς εταιρείες πρέπει πλέον να το συνειδητοποιήσουν αυτό”, ανέφερε ο Τούρκος Πρέσβης προσθέτοντας ότι μπορεί να πυροδοτήσουν νέα προβλήματα οι σχεδιασμοί σαν να μην υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς να αντιδράσει. Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ένα μοντέλο συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να κάνει κάθε βήμα για να στηρίξει και τα δικά της συμφέροντα και των Τ/Κ.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. " ...ενώ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι από το 1974 που η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη “στο νησί πλέον δεν ρέει αίμα, κανείς δεν πεθαίνει”."


    Η τουρκια επενεβη στην Κυπρο πολυ πριν το 1974 και για ο,τι αιμα ερρεε την ευθυνη την ειχαν οι

    ιδιοι οι τουρκοι κατα ομολογια τους!

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Χριστοφίδης πληροφόρησε τη Γ.Σ. του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 1976 ότι οι Τ/κύπριοι είχαν σχέδια για διχοτόμηση το νησιού από το 1963 αναφέροντας αποσπάσματα από ένα απόρρητο έγγραφο με χρονολογία Σεπτεμβρίου 1963 με τις απογραφές του Κουτσούκ και του Ντενκτάς που αποκάλυπτε ένα σχέδιο για αυτοδιαχωρισμό σαν πρώτο βήμα για τη διχοτόμηση.

    Τον επόμενο χρόνο ο Κεμάλ Σατίρ,πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε δημόσια ότι «η Κύπρος θα διαιρεθεί σε δύο τμήματα,από τα οποία το ένα θα ενωθεί με την Τουρκία».
    Ένα απόρρητο έγγραφο που εκδόθηκε στις 18/4/1964 από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, ανέφερε καθαρά το τουρκικό σχέδιο διχοτόμησης,που το ονόμαζε σχέδιο «Αττίλας».Αυτό το σχέδιο προτάθηκε το 1965 από τον Κουτσούκ στο μεσολαβητή του ΟΗΕ και εμφανίζεται στην έκθεση του Πλάθα προς τον γ.γ. του ΟΗΕ με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1965.Το σχέδιο κάλυπτε βασικά την περιοχή που κατέλαβε η Τουρκία μετά από την εισβολή της στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 –μια περιοχή που είχε πάρα πολλά χρόνια στο μάτι η Τουρκία.

    Ο Ινονού εξήγησε επίσης πολύ εμφατικά στις 17/5/1964 ότι «μία μέρα η Ελλάδα θα συμφωνήσει για την ειρηνική διχοτόμηση της Κύπρου με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.Όσο οι Έλληνες αρνούνται, η μάχη θα συνεχίζεται,η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει,η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της για επέμβαση στο νησί».

    Στις 8/9/1964 ο Ινονού πληροφόρησε την Εθνοσυνέλευση,ότι «επίσημα προωθούσαμε μάλλον την ιδέα της ομοσπονδίας,παρά τη διχοτόμηση».Στην πραγματικότητα όμως η γεωγραφική ομοσπονδία είναι απλώς μία συγκεκαλυμμένη μορφή διχοτόμησης.

    Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ε.Ερκίν δήλωσε στην Αθήνα ότι «η ριζική λύση θα ήταν να παραχωρηθεί ένα τμήμα της Κύπρου στην Ελλάδα και το άλλο,που βρίσκεται πιο κοντά στην ασιατική ακτή της Τουρκίας,στην Τουρκία.»

    Οι προθέσεις της Τουρκίας φάνηκαν άλλη μία φορά την 1/2/1974 όταν,μετά από μακρόχρονη κοινοβουλευτική κρίση μετά από τις εκλογές του προηγουμένου φθινοπώρου, η κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Μπουλέτ Ετσεβίτ υπέγραψε ένα πρωτόκολλο,στο οποίο δήλωνε ότι θα δεχόταν μόνο «ομοσπονδία» στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε για μία ακόμα φορά «ομοσπονδιακή λύση» στις 27 Μαρτίου του ίδιου έτους.

    Επίσης τον Ιούνιο του ίδιου έτους,ο μόνιμος απεσταλμένος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Οσμάν Ολκάι ζήτησε «ομοσπονδιακή διευθέτηση» μιλώντας στο Συμβ.Ασφαλείας.

    Αυτές οι επίσημες δηλώσεις κατέστρεφαν κάθε προσπάθεια δικανονισμού σύμφωνα με τις αρχές που είχαν γίνει δεκτές προηγουμένως,ότι η λύση του συνταγματικού προβλήματος της Κύπρου θα βασιζόταν σε ανεξάρτητο κυρίαρχο και ενιαίο κράτος .Η Τουρκία ζητώντας ένα πρόσχημα για να επιβάλλει τα σχέδιά της,έθεσε σε κίνηση έναν μηχανισμό εισβολής.Η ευκαιρία δόθηκε με το πραξικόπημα της Χούντας κατά του Μακαρίου την 15/7/1974.


    Πηγες :«Ιστορία της Κύπρου » Στ.Παντελής, «Επίτομη Ιστορία της Κύπρου » Στ.Καρκαλέτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]