Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη
Του Αθανάσιου Σαββάκη
Η Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τους ενεργειακούς δρόμους που διέρχονται από το έδαφός της. Η γεωγραφική θέση της χώρας την καθιστά κρίσιμο παράγοντα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Δυτικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο πεδίο, μια δραστηριότητα η οποία θα πρέπει να συνεχισθεί με την ίδια και με μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) πιστεύει ότι η χώρα μας έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για την ηλεκτρική ενέργεια, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ή για το φυσικό αέριο. Εφόσον μπορούμε να συνεννοηθούμε σ΄ αυτόν τον στόχο, τότε είμαστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη προοπτική μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο τομέας της ενέργειας μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο μεγάλης κλίμακας επενδύσεων. Είναι γνωστές οι εκτιμήσεις για επενδύσεις ύψους 32 δις € στους βασικούς τομείς του ενεργειακού σχεδιασμού για τη δεκαετία 2020 – 2030.
Και εξ΄αιτίας ακριβώς αυτής της προοπτικής, πολλοί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία, βρίσκονται μεταξύ των τομέων που παρουσιάζουν σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Στους παραπάνω τομείς, θα πρέπει απαραίτητα να προσθέσουμε τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
Κι αυτό, δεν το επισημαίνω επειδή ακριβώς εκπροσωπώ τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος. Το υπογραμμίζω στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργιών και των τριών αυτών τομέων της οικονομίας με τη μεταποιητική βάση της χώρας. Μάλιστα, οι συνέργιες αυτές μπορούν να εισφέρουν τα μέγιστα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας στην υποστήριξη, με έμπρακτο τρόπο, της μεταποιητικής βάσης της πατρίδας μας. Επιπρόσθετα, θα σας έλεγα το εξής: βασικό συμπέρασμα στον δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι η αύξηση της συνεισφοράς της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας.
Σήμερα από κάτι λιγότερο από 9% συνεισφοράς της μεταποίησης, θα πρέπει να το ανεβάσουμε στο 12% μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια. Θεωρώ λοιπόν, με την ευκαιρία που μου δίνεται από το βήμα αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ότι μια από τις προϋποθέσεις για να συμβεί μια τέτοιου είδους «επανάσταση» είναι ακριβώς η στενότερη συνεργασία όλων των τομέων της οικονομίας με την εγχώρια μεταποίηση.
Εν κατακλείδι, στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ενεργειακού τομέα. Στη χώρα μας όντως έχουμε πολλές και ποικίλες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων σ΄αυτές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα διαθέτει στρατηγική γεωγραφική θέση, κι αυτό αντανακλάται στα δίκτυα διασύνδεσης με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ σιγά – σιγά βελτιώνεται το πλαίσιο για την υλοποίηση επενδύσεων.
Επιπλέον, έχει ήδη θεσμοθετηθεί και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Αποστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η υλοποίηση του Μοντέλου – Στόχος (Target Model) που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενιαία αγορά ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα όντως μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, και γι΄αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έργα δικτύων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που σχεδιάζονται και υλοποιούνται: αγωγοί φυσικού αερίου TAP, ICB, Θεσσαλονίκη – Σκόπια, East Med, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, κλπ.
Επίσης, θεωρούμε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προοπτικής για την παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με όρους παρόμοιους μ΄αυτούς που έχουν υπάρξει στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. Έτσι, έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο αγωγός East Med, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου, απ΄ όλες αυτές τις περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια μεγαλώνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να επιδιώκει διαρκώς την ύπαρξη πολλαπλών πηγών τροφοδοσίας και όσο γίνεται περισσότερες απευθείας συνδέσεις. Για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά η Ελλάδα, γενόμενη πραγματικός ενεργειακός κόμβος. Μόνο που ο σχεδιασμός και οι προοπτικές του, πρέπει να δομηθούν σωστά, ούτως ώστε αυτός να διακρίνεται για τη σταθερότητά του, διεθνώς.
Εν κατακλείδι, ο τομέας της ενέργειας θεωρείται σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας μας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη. Γι΄ αυτό πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα πρέπει να συμβάλλει στην ανεξαρτησία της Ευρώπης από ενέργεια, οπότε η συγκεκριμένη στρατηγική πρέπει να είναι κυρίαρχη στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, αφού συνδέεται ευθέως με την εξωτερική πολιτική και τα διαρκή εθνικά συμφέροντα. Κατ΄ουσίαν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη γεωπολιτική ενδυνάμωση της χώρας μας μέσω της ενέργειας.
Ας σκεφθούμε μόνον την περίπτωση της αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, και πόσο αυτό το γεγονός θα ενίσχυε περαιτέρω τα συμφέροντα της Ευρώπης στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο θα είχε προφανή εθνικά και γεωπολιτικά οφέλη…
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...