Η αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας από τον Ιωάννη Καποδίστρια (Ιανουάριος 1828), προσεγγίσεις, αμφισβητήσεις και ερωτήματα
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες 27 Μαρτίου 2019 από το Σπίτι της Κύπρου και την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονής Ιστορίας ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Η αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας από τον Ιωάννη Καποδίστρια (Ιανουάριος 1828), προσεγγίσεις, αμφισβητήσεις και ερωτήματα».
Ο νομικός και ιστορικός ερευνητής Ανδρέας Κούκος και ο δικηγόρος Γιώργος Παπατσώρης έδωσαν παραστατική εικόνα για τις δραματικές στιγμές που έζησε το Έθνος τα τελευταία χρόνια της Επανάστασης αλλά και πως η ηγετική φυσιογνωμία του Ιωάννη Καποδίστρια οδήγησε στην δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους.
Παράλληλα συζητήθηκαν οι εμφύλιες διαμάχες και διχόνοιες που εν τέλει οδήγησαν στην δολοφονία του Κυβερνήτη.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα κατά πόσο το Σύνταγμα της Τροιζήνας ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί τις κρίσιμες ώρες των τελευταίων ετών της Επανάστασης.
Η αίθουσα εκδηλώσεων της Κυπριακής Πρεσβείας ήταν κατάμεστη και το κοινό συμμετείχε στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις προσεγγίσεις των ομιλητών.
Άκρως ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την συζήτηση και κατά πόσο τελικά ως Έθνος μαθαίνουμε ή όχι από τα λάθη του παρελθόντος ή δυστυχώς τα επαναλαμβάνουμε απλά με διαφορετικό τρόπ…!!!
Καλό θα ήταν τέτοιες εκδηλώσεις να γινόταν και στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Θράκη...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...