Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Politico για «Πρέσπες»: Ο Τσίπρας «ξεπληρώνει» τους Ευρωπαίους για το 2015


Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2015 «ξεπληρώνει» ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο οι Ευρωπαίοι προσέφεραν οικονομική χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό και σήμερα εκείνος πληρώνει το «γραμμάτιο».

Στη σημερινή στήλη του Politico “Brussels Playbook” ο συντάκτης περιγράφει τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το Σκοπιανό, τονίζοντας πως δεν ήταν λίγες οι επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου για να πείσουν και τις δύο πλευρές για την αναγκαιότητα της συμφωνίας.

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται πως η ώρα του «ξεπληρώματος» ήρθε: «Σύμφωνα με αξιωματούχους, αρκετοί πρωθυπουργοί (και καγκελάριοι) της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια τους προηγούμενους μήνες για να πείσουν και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Γιούνκερ παρενέβη επίσης για να «κάνει τα μαγικά του» σε αρκετές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φοράς που είπε το 2015 στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, ότι ο Τσίπρας θα είχε κάποια μέρα την ευκαιρία να «ξεπληρώσει» το πρόγραμμα διάσωσης που ετοιμαζόταν».


Ακόμη, όπως αναφέρεται στη στήλη, για τον πρωθυπουργό έφτασε η ευκαιρία για το «ξεπλήρωμα». «Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αισιόδοξες για την επανεκλογή του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση στα βιβλία της ιστορίας. Καθόλου μικρό κατόρθωμα, ειδικά για έναν πολιτικό που δυσκολεύτηκε να γίνει πρωθυπουργός.

Σε αναφορά για την Νέα Δημοκρατία, ο συντάκτης επισημαίνει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, που πρεσβεύει τις ιδέες του ΕΛΚ στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, εφόσον - σημειώστε την διακριτική προϋπόθεση - «τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία ένταξης».

Τέλος, το Politico, σχολιάζοντας την επόμενη μέρα για τα Σκόπια αναφέρει πως πλέον η γειτονική χώρα μπορεί να περιμένει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, καθώς όπως ανέφερε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει το προσεχές διάστημα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]