Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η... αφέντρα Μέρκελ έρχεται να πιέσει για το Σκοπιανό


Το «Go back» που έγινε... «Come here»! Η Μέρκελ έρχεται με το νέο έτος στην Αθήνα για να στηρίξει (;) το Μαξίμου με τις Πρέσπες! Σενάρια και για νέο ραντεβού Τσίπρα - Τραμπ

Στη βοήθεια της... μαμάς Μέρκελ προσβλέπει τώρα η κυβέρνηση -ξεχνώντας τα περίφημα «Go back, κυρία Merkel» του Αλ. Τσίπρα-, για να περάσει χωρίς... ατυχήματα η Συμφωνία των Πρεσπών - λες και είναι δυνατόν να λειτουργήσει επικοινωνιακά με θετικό τρόπο η επέμβαση του Βερολίνου σε ακόμη ένα ελληνικό ζήτημα... Η Γερμανίδα καγκελάριος, που θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα, διόλου συμπτωματικά θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή αναμένεται η συμφωνία να έχει περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων και να βρίσκεται καθ' οδόν προς το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανγκελα Μέρκελ είχε βρεθεί στα Σκόπια την παραμονή του δημοψηφίσματος για να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον του Βερολίνου για τη γειτονική χώρα και συνολικά για τα δυτικά Βαλκάνια ως ζώνη επιρροής. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πως η επίσκεψή της έχει να κάνει με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας, υπό τον φόβο να μην εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή.

Οπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται στην Ελλάδα με δύο βασικά θέματα στην ατζέντα της: να δώσει ένα θετικό μήνυμα για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και να δηλώσει απερίφραστα τη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ανάγκη επίλυσης της εκκρεμότητας του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ. Aλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι αρκετά πιθανό στις αρχές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο το Σκοπιανό, να βρεθεί ξανά στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.


Παράλληλα με τον ερχομό της κυρίας Μέρκελ, προκύπτουν ορισμένα δύσκολα ερωτήματα με αποδέκτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα τη Ν.Δ. - αν, λόγου χάρη, θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρνητική ψήφο και την άποψη ότι η συμφωνία είναι «εθνικά επιζήμια», έχοντας απέναντί του τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι γνωστό, υποστήριξε επίσης προ ημερών ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϊόν συναλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων.

Παράθυρο για σχετική πλειοψηφία

Ανοιχτό άφησε εκ νέου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών με σχετική πλειοψηφία, τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι αυτός ο κυβερνητικός στόχος. «Παρότι απαιτείται για την υπερψήφιση η συνήθης για οποιονδήποτε νόμο πλειοψηφία, ωστόσο στόχος για την κυβέρνηση είναι η υπερψήφισή της τουλάχιστον με την απόλυτη πλειοψηφία» είπε. Εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, λέγοντας ότι «θα είναι αρκετοί οι προοδευτικοί βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αφήσουν τη μεγάλη, την ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες».

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράζουν οι ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι σέβεται απολύτως τις εσωκομματικές διαδικασίες και πρόσθεσε: «Σε ένα τόσο κομβικό για την ιστορική πορεία της χώρας θέμα νομίζω όμως ότι όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές πρέπει να βάλουν πάνω απ' όλα τη συνείδησή τους και το συμφέρον της χώρας». Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, προβλέποντας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και εκτίμησε ότι από τις κάλπες θα προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση.

«Τα άκουσε» η Θεοπεφτάτου για τις μεθοδεύσεις στο Μακεδονικό

Από αλλού το περίμενε, από άλλου της ήλθε! Ο λόγος για τη βουλευτή και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, με την οποία οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς είναι οργισμένοι για την ένταξη των χωριών της Θηνιάς στον νέο Δήμο Παλικής. Γι' αυτό το Σάββατο πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το γραφείο της για το συγκεκριμένο θέμα. Ομως τελικά «τα άκουσε» -και μάλιστα για τα καλά- για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί ξέσπασαν για το γεγονός ότι δεν έγινε δημοψήφισμα. «Τον λαό τον ρωτήσατε για τη Μακεδονία; Ή θα κάνετε πάλι δημοψήφισμα μετά και θα κάνετε το “όχι”… “ναι”; Είστε προδότες! Δεν βγήκατε με αυτή την άποψη να κυβερνήσετε. Ελάτε στην Κεφαλλονιά, αφού ψηφίσετε, ελάτε...» ήταν μερικά από όσα λέχθηκαν από τους εξοργισμένους Κεφαλλονίτες με αποδέκτη τη βουλευτή.

Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, φανερά αμήχανη, δεν απάντησε σε όσα άκουσε σχετικά με τη συμφωνία και περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων στο υπουργείο όσον αφορά το σχεδιαζόμενο σπάσιμο του δήμου που θέλει τη Θηνιά να πηγαίνει διοικητικά στο Ληξούρι, όπως ήταν πριν από περίπου 35 χρόνια, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο νησί. Η βουλευτής υποστήριξε ότι περιμένει συνάντηση με τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση ώστε να ξεκαθαρίσουν τα νέα διοικητικά όρια των νέων δήμων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]