Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι επιπτώσεις φέρνει στους Έλληνες η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία


Επιχειρείται αφενός να εξηγηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, και αφετέρου να ερμηνευθούν οι επιπτώσεις τους σε σειρά κρατών...

Σε σπαζοκεφαλιά έχει εξελιχθεί η απόφαση του Προέδρου Ντ. Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία. Επιχειρείται αφενός να εξηγηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, και αφετέρου να ερμηνευθούν οι επιπτώσεις τους σε σειρά κρατών.

Ως προς την Ελλάδα, ο Μιχάλης Ιγνατίου πιστεύει ότι όπως και να έχουν τα πράγματα, από την απόφαση αυτή, δεν επηρεάζονται οι άξονες που δημιούργησαν με μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο στηρίζουν τις τριμερείς συναντήσεις και με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η Ουάσιγκτον θα αντιπροσωπευθεί στην τριμερή του Ισραήλ, που συνέρχεται σήμερα, από τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισράηλ. Και δεν είναι ένας τυχαίος πρέσβης ο κ. Φρίντμαν.

Όμως, στην Ελλάδα επικρατεί προβληματισμός μέγας, επειδή, τουλάχιστον οι κυβερνητικοί, στήριξαν πολλά στην υποστήριξη των ΗΠΑ, να περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Είναι άγνωστο όμως, τι περιέχει η συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν, και κανείς δεν είναι πλέον σίγουρος, αν η στενή σχέση των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και ΗΠΑ, που μάλιστα αποκλήθηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή κ. Πάιατ, ως οι θερμότερες που υπήρξαν ποτέ, θα διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο. Είναι φυσικό, οι ΗΠΑ να ενδιαφέρονται για το δικό τους συμφέρον, και όχι για τα δικό μας, ή των Κούρδων.


Ο Κώστας Βενιζέλος, έγραψε στο slpress, πως οι εξελίξεις στην περιοχή επιβεβαιώνουν το προφανές: Ότι δηλαδή δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε κανέναν άλλον, πλην στα δικά μας πόδια και στις δικές μας δυνάμεις. Μπορούμε να αξιοποιούμε συγκυρίες και εξελίξεις, πλην όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως το παράθυρο ευκαιριών, όπως ανοίγει κάποια στιγμή, έτσι και κλείνει. Στον ουσιώδη χρόνο, του ανοικτού παράθυρου, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις προς όφελός μας. Διαφορετικά το τρένο θα φύγει.

Στην Κύπρο πάντως, επικρατεί προβληματισμός, μετά την αποκάλυψη με ανακοίνωση αλλά και με tweet του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που ανάρτησε φωτογραφίες από κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου και σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη τουρκική Navtex την περασμένη Δευτέρα.

Όπως όμως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η κοινή άσκηση συνοδεύθηκε με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός δημιουργεί σειρά ερωτημάτων αφού μαρτυρεί συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ σ’ αυτήν την παραβίαση, λίγες μόνον ημέρες από την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ότι όλοι οφείλουν να σεβαστούν την κυριαρχία της Κύπρου επί της ΑΟΖ της.

Ως προς τους λόγους που οδήγησαν τον Τραμπ, στην απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, έχω γράψει ήδη τις δικές μου εκτιμήσεις, θα σημειώσω όμως εδώ δύο καινοφανείς κάπως απόψεις. Η πρώτη είναι του Βαλεντίνου Βασιλέσκου, στο Δίκτυο Βολταίρος:

«Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι καταδικασμένη σε ήττα αν πρέπει να αντιμετωπίσει το Συριακό Αραβικό Στρατό, ο οποίος διαθέτει από τώρα και στο εξής τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα καλύτερα στο κόσμο. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να φύγει πριν από τη ταπείνωση».
[Και προσθέτει: Στο παρελθόν, στο Ιράκ, οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει Κούρδους μαχητές στους οποίους είχαν υποσχεθεί ένα Κράτος, πριν να τους αφήσουν να σφαχτούν από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Σήμερα αφήνουν άλλους Κούρδους, στους οποίους υποσχέθηκαν επίσης ένα Κράτος, μόνους τους ενώπιον της Τουρκίας].

Η άλλη άποψη αναφέρεται από τον Μ. Ιγνατίου: «Γίνονται διάφορες εικασίες για την ξαφνική απόφαση του κ. Τραμπ και μερικοί σοβαροί αναλυτές, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, δεν αποκλείουν τίποτα. Ακόμα και τον εκβιασμό. Υποβάλουν ένα ερώτημα: Ποια χώρα εξυπηρετείται περισσότερο με την απόσυρση των πεζοναυτών, ακόμα και από το Ιράν; Μα είναι εύκολη η απάντηση: η Ρωσία. Γιατί να αποκλειστεί ένας ρωσικός εκβιασμός»;

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]