Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Προστασία της ιστορίας του «Μακεδονικού Λαού» και παράθυρο για «μακεδονική μειονότητα»


Του Νίκου Μελέτη

Μείζον ζήτημα για τη συνέχιση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται ότι δημιουργεί μια τουλάχιστον από τις τροπολογίες που προτείνει προς έγκριση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζαεφ.

Συγκεκριμένα, σοβαρό ζήτημα τίθεται με την εξαίρεση του άρθρου 36, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προβλέψεων για την «Μακεδονική Ταυτότητα» και τους «Μακεδονικούς Απελευθερωτικούς Αγώνες», από τις συνταγματικές αλλαγές που ενέκρινε η κυβέρνηση Ζάεφ στο πλαίσιο των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών. Ταυτόχρονα η ειδική αναφορά που γίνεται σε όσους «εκπατρίσθηκαν και φυλακίσθηκαν για την Μακεδονική Ταυτότητά τους...», παραπέμπει στους αλυτρωτισμούς των «Αιγαιατών Μακεδόνων»
Άρθρο 36
«Η Δημοκρατία εγγυάται ιδιαίτερα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και όλων των Μακεδονικών απελευθερωτικών πολέμων σε ανάπηρους πολέμου, σε όσους έχουν απελαθεί και φυλακιστεί για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του Μακεδονικού Λαού και του Μακεδονικού κράτους…».
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που γίνονται γνωστά, εκτός αυτής της εξαίρεσης η μια εκ των τροπολογιών ισχυροποιεί την «Μακεδονική Ταυτότητα» όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ενώ υπάρχει έμμεση επανάληψη της διάταξης που παραπέμπει σε «μακεδονικές μειονότητες».


Η τροπολογία αναφέρει ότι:
«Η Δημοκρατία προστατεύει και εγγυάται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Μακεδονικού Λαού
Η Δημοκρατία φροντίζει. τα μέλη του Μακεδονικού λαού που ζει στο εξωτερικό...».
Επίσης διατηρείται αναλλοίωτο το άρθρο του Συντάγματος το οποίο κάνει λόγο για «Μακεδονική γλώσσα». Είναι σαφές ότι ακόμη και στην τροπολογία που προβλέπει την μέριμνα για τα «μέλη του Μακεδονικού Λαού που ζει στο εξωτερικό» και ενώ έχει προηγηθεί η αναφορά σε «πολίτες της Δημοκρατίας που ζουν στο εξωτερικό» χρησιμοποιείται ο όρος αυτός που παραπέμπει σε «Μακεδονικό Έθνος» και σε «μακεδονικές μειονότητες» και δεν χρησιμοποιείται ο σωστός όρος με αναφορά σε «Διασπορά». Η μόνη αλλαγή είναι ότι στο υπό αναθεώρηση άρθρο αντί για «μέλη του Μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες», αναφέρεται σε «μέλη του Μακεδονικού Λαού στο εξωτερικό», ορός που φυσικά συμπεριλαμβάνει και τις γειτονικές χώρες...

Επίσης, προβλέπεται από τις τροπολογίες ότι δεν θα τεθούν σε ισχύ εάν δεν προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, καθώς και η κύρωση της Συνθήκης προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική βουλή.

Με τις σημερινές τροπολογίες (και εν αναμονή του πλήρους κειμένου), ουσιαστικά η σκοπιανή πλευρά αλλάζει την συνταγματική ονομασία, αλλά διατηρεί και μάλιστα με ανανεωμένες και ρητές αναφορές στα βασικά στοιχεία της «μακεδονικής ταυτότητας», την «μακεδονική γλώσσα», τον πολιτισμό, την ιστορία του «Μακεδονικού Λαού». Και μάλιστα αυτή η τροπολογία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι δεν ενοχλεί την Ελλάδα η εξαίρεση του άρθρου 36 από την αλλαγή του όρου «Μακεδονία με το «Βόρεια Μακεδονία», καθώς οι αναφορές στο άρθρο αυτό, όπως υποστηρίζουν έχoυν ιστορική διάσταση…

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συγκάλεσε συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος για την 1η Δεκεμβρίου, σχετικά με την ψήφιση του προσχεδίου των τροπολογιών. Για την έγκριση του προσχεδίου των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]