Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Hot spot


Στην Σάμο. Ένα όμορφο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, μια ανάσα από τις Τουρκικές ακτές. Ένας τόπος που μπορεί να υπερηφανεύεται στην αιωνιότητα, ότι πάνω του περπάτησαν γίγαντες του ανθρώπινου πνεύματος, ο Αρίσταρχος και ο Πυθαγόρας..

Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο με εκπληκτική θέα, φωλιάζει μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες του καιρού μας. Το hot spot που εγκατέστησε στο νησί μια κυβέρνηση, αδύναμη να αντισταθεί στις αποφάσεις των ισχυρών του πλανήτη.

Των ισχυρών, που έχουν τεράστια ευθύνη για το προσφυγικό δράμα.

Των ισχυρών, που οι πολιτικές και οι δράσεις τους ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους και απελπισμένους να αναζητήσουν σωτηρία και μια νέα ζωή.
Σε ένα κέντρο που χωράει μόλις 700 ανθρώπους, «φιλοξενούνται» σήμερα πάνω από 3800!.

Διάβαζα τις ζοφερές περιγραφές της απίστευτης αθλιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί, αλλά η πραγματικότητα που αντίκρισα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποπνικτική δυσοσμία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε αρκετή απόσταση από την είσοδο του κέντρου, προϊδεάζει για το τι θα αντικρίσει ο επισκέπτης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, στοιβαγμένοι σε προκατασκευασμένα καταλύματα και σκηνές… Παιδιά ξυπόλυτα, να περιφέρονται στο χώμα.. Ρούχα απλωμένα πάνω στους φράχτες. Και η απόγνωση να πλανάται παντού.

Σκέφτηκα εκείνη την ώρα τα λόγια του Καζαντζάκη:
“Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι, δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει…”
Την ίδια ώρα, ένας ευτραφής κεντροευρωπαίος, ίσως να έπαιρνε το πλούσιο πρωινό του και να παρακολουθούσε από την τηλεόραση τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες αμάχων στην μέση Ανατολή και τα ευχολόγια των δυτικών αλλά και των ανατολικών ηγετών για παύση του μακελειού. Αλλά και για τον ύποπτο ρόλο της Τουρκίας…


Την ίδια ακριβώς ώρα, ένας ταλαιπωρημένος Σαμιώτης, θα πήγαινε στο σκληρό μεροκάματο, στο χωράφι, στο αμπέλι, στο μαγαζί. Και μαζί με τα δικά του προβλήματα και την ανασφάλεια, θα έβλεπε τους κατατρεγμένους να ζητούν βοήθεια… Και ίσως ο ψαράς που ξεκινούσε με το καΐκι του για το σκληρό μεροκάματο στην θάλασσα θα είχε την αγωνία μήπως συναντήσει στον δρόμο του, εκτός από την κακή ψαριά, και κάποιο πτώμα παιδιού που δεν πρόφτασε να πατήσει τη γη της σωτηρίας…

Αλλά και ο άνθρωπος των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας, καθισμένος στον αναπαυτικό καναπέ του θα ήταν σχετικά ικανοποιημένος, να βλέπει λιγότερους πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες στη γειτονιά του σε σχέση με προηγούμενες χρονιές… Γιατί οι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών στα νησιά του Ανατολικού αιγαίου συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά! Και δεν μπορούν να δουν και να κατανοήσουν το βουβό κλάμα του νησιώτη που καθημερινά αντικρίζει αυτές τις εικόνες..

Ένα κλάμα που στο τέλος γίνεται οργή προς όλους…

Προς στο Ελληνικό κράτος, που διαχρονικά δεν σχεδίασε και δεν υλοποίησε διαδικασίες συντεταγμένης υποδοχής των προσφύγων.

Προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους, που ενώ ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την δημιουργία του κύματος των προσφύγων, περιορίζονται σε ευχολόγια και παραινέσεις.

Προς τους άσπονδους «φίλους» μας, τους Τούρκους, που ανέπτυξαν στην πλάτη των δυστυχών αλλά και της χώρας μας, την πιο επικερδή επιχείρηση μαύρου χρήματος της εποχής μας, του εμπορίου ανθρωπίνων ψυχών…

Οργή, τέλος, και παράπονο προς την ίδια του την μοίρα, που οι εικόνες της σύγχρονης αυτής δυστυχίας, προστίθενται στις συλλογικές μνήμες του δικού μας, του ελληνικού δράματος του ξεριζωμού το 1922…

… Η θλίψη, η απογοήτευση αλλά και η οργή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν αντίκρυσε αυτές τις ντροπιαστικές εικόνες από το hot spot της Σάμου, με έκαναν να πιστέψω ότι υπάρχει ελπίδα.

Ελπίδα για υπέρβαση από τις ιδεοληψίες, την ανικανότητα, την αδιαφάνεια και τον κυνισμό στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε επίσης:
«Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος - αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος - σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται»
Χρ. Ι. Στεφανάδης
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Σας ρωτώ κύριε, είναι όλοι πρόσφυγες; διαβάζουμε ότι υπάρχουν "μετανάστες" από διάφορα άλλα κράτη που ήλθαν χωρίς τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και με παράνομο τρόπο. Σας ρωτώ: εμείς τους καλέσαμε; αν τους είχαμε καλέσει θα ερχόντουσαν μέσω των πρεσβειών τους και όχι λαθραία από την θάλασσα με τους δουλέμπορους πληρώνοντας ένα σωρό χρήματα. Εμείς δεν μπορούμε να παρέχουμε φαγητό, υγεία κλπ. στους δικούς μας πολίτες θα παρέχουμε στους ξένους;
    Να το καταλάβετε όλοι σας, έχουμε γίνει φτωχοί, με τους φόρους που μας έχουν επιβάλει, τα χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, ανεργία και κλείσιμο επιχειρήσεων αφού δεν υπάρχει κατανάλωση λόγω του κοψίματος των συντάξεων και των μισθών (θυμάμαι τι χαρά έκαναν οι επιχειρηματίες που κόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων και οι ανόητοι δεν περίμεναν ότι θα έπεφτε η κατανάλωση), ξυπνάτε, μας φτωχύνατε και συνεχίζετε την δήθεν αλληλεγγύη σας με τα λεφτά των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κελλυ, ο αρθρογραφος προπαγανδιζει υπερ του κουλη!

      Τιποτα περισσοτερο,τιποτα λιγοτερο!

      Μαζι ψηφισαν την αλλαγη του κωδικα ιθαγενειας.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σου ΓΜ ότι το άρθρο προπαγανδίζει υπέρ του Κούλη και δεν είναι απλή αναφορά για την κατάσταση των λαθρομεταναστών. Ο Κούλης που τοποθέτησε μία εξαδέλφη του επικεφαλής διευθύντρια των ΜΚΟ του Σόρος στην Ελλάδα και βάζοντας τον Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες να μάχονται εκ μέρους του και της ΝΔ υπέρ της αθρόας εγκληματικής λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και την ΕΕ και παράλληλα να συμμετέχουν στο μεγάλο φαγοπότι των πολλών εκατομμυρίων από την διακίνηση των λαθρομεταναστών, ο Κούλης που καταδίκασε τον Ορμπαν επειδή θέλει να προστατεύσει την χώρα του από την μάστιγα των λαθρομεταναστών και του ισλάμ, προσπαθεί να μας κοροιδέψει αναίσχυντα ότι ξαφνικά απέκτησε ευαισθησίες για την άθλια κατάσταση των λαθρομεταναστών. Μας δουλεύει άγρια με όλα τα προεκλογικά του τερτίπια, από μελλοντικές παροχολογίες του ΘΑ στα πρόβατα - πολίτες για όλα τα κρίσιμα θέματα, ενώ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα διαφορετικό, αφού είναι λόγω οικογενειακής παράδοσης υποτελής της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και άλλων σκοτεινών δυτικών συμφερόντων. Η οικογένεια Μητσοτάκη απέκτησε τεράστια περιουσία από τις μίζες αυτών των συμφερόντων για δεκαετίες και θα συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση της προδοσίας και λήστευσης της Ελλάδας με όποιον τρόπο μπορούν, εάν τους ψηφίσουν όσοι μεταλλαγμένοι νεοέλληνες δεν διδάχθηκαν τίποτα και έχουν έλλειψη παρατηρητικότητας και κριτικής σκεψης. Πριν καιρό είχε ανακοινώσει ο Κούλης για λόγους εντυπώσεων προς τον λαό ότι είναι κατά της οικογενειοκρατίας στην πολιτική και στην ΝΔ και νέοι άξιοι άνθρωποι πρέπει να μπουν στην πολιτική αρένα με την ΝΔ. Παραμύθια, ως συνήθως!!! Κλείδωσε την υποψηφιότητα του ανηψιού Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων, ώστε εάν εκλεγεί εκεί να συνεχίσει μετά σε ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής σκηνής και "καθαρίζει" παλιά δοκιμασμένα στελέχη της ΝΔ όπου έχει συμφέρον και προοπτική η αδίστακτη Ντόρα. Κάθε ψήφος στον Κούλη στις ερχόμενες εκλογές θα αποτελεί συναίνεση εκ μέρους των πολιτών για την συνέχιση της εθνοπροδοσίας και άλωσης της Ελλάδας μας. Συνέλληνες αφυπνισθείτε και αντιληφθείτε το προεκλογικό θέατρο ΚΑΙ της οικογένειας Μητσοτάκη που είναι μαριονέτες της ΝΤΠ με το αζημίωτο για την τσέπη τους, για να υλοποιούν τα ανθελληνικά σχέδια της παγκοσμιοποίησης.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]