Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόσο ειρηνικά μπορούν να εξαλειφθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια;


Είναι αυτονόητο στους πολιτικούς επιστήμονες, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική ιστορία, ότι οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικά συμφέροντα, έχουν αιματηρή κατάληξη.

Και μόνον μετά από αυτήν αναλαμβάνουν οι διπλωμάτες. Μόνη της η διπλωματία, αν δεν συνοδεύεται από την ισχύ των όπλων, είναι αδύναμη να οδηγήσει σε ειρήνευση μια περιοχή, και αν το πράξει αυτό θα είναι πρόσκαιρο.

Μια ματιά στο τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, και θα αντιληφθούν όλοι ότι η διπλωματία είναι κάτι σαν το υπηρετικό προσωπικό. Στη Λιβύη, τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Ουκρανία, τη Γεωργία, πού άραγε βρίσκεται η διπλωματία; Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγάλος Γάλλος πολιτικός Κλεμανσώ, είχε πει ότι το μέταλλο των κανονιών είναι το ίδιο με την πένα των διπλωματών.

Αυτά, και ως απάντηση σε αναγνώστη της στήλης, που ειρωνικά σχολίασε κείμενό μου, και κατέληξε με την διαπίστωση ότι «τα προβλήματα σε καιρό ειρήνης λύνονται με διπλωματία»! Προφανώς, δεν πρόσεξε όλα όσα ανέφερα ανωτέρω, που συνέβησαν σε καιρό ειρήνης, με την διπλωματία κρυμμένη [ή και… αθόρυβη, όπως είναι ο νεολογισμός της σημερινής κυβέρνησης].

Αυτός είναι και ο λόγος, που όλοι οι αναλυτές, ξένοι κυρίως επειδή οι Έλληνες λες και νομίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, και δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν ενδιαφέρονται όσο πρέπει και οι ίδιοι, εκφράζουν τους φόβους τους για όσα αναμένονται να συμβούν περί το Κοσσυφοπέδιο…


Ο Πιέρ Μιρέλ, ανώτερος διπλωμάτης και αξιωματούχος καριέρας, σε συνέντευξή του στη "MIA", που μετέφερε στα ελληνικά ο Εχέδωρος, αναφέρθηκε στην περίπτωση ντόμινο εάν αρχίσει η "συνοριακή αναθεώρηση" μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Φοβάται ότι η λογική αυτή δεν θα σταματήσει στα Βαλκάνια.

«Στο μυαλό μου έρχεται αμέσως η "Δημοκρατία Σέρπσκα", αλλά και η αλβανική κοινότητα της πΓΔΜ και στη συνέχεια τα κροατικά καντόνια στη Βοσνία που θα ήθελαν να ενωθούν με την Κροατία. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με τους Ούγγρους στη Σλοβακία, ή να φαντασθούμε ότι η Ρωσία θα το ακολουθήσει στην Υπερδνειστερία», είπε ο Μιρέλ.

Προσθέτω ότι οι ηγέτες στη "Δημοκρατία Σέρπσκα", στον σερβικό τομέα δηλαδή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποσχιστούν από το τεχνητό και θνησιγενές κράτος και να επισιτρέψουν στην Σερβία, από όπου τους απέκοψαν για να δημιουργήσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη [με τρεις κοινότητες, Βόσνιους μουσουλμάνους, Σέρβους ορθοδόξους και Κροάτες καθολικούς, οι οποίες αλληλομισούνται, και δεν το κρύβουν, και ζουν η καθεμιά στον τομέα της, υπό την αυστηρή επίβλεψη διεθνούς δυνάμεως].

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μιρέλ, στη συνέντευξή του, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τις δηλώσεις που ακούγονται σχετικά με τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο σενάριο ενέχει κινδύνους ασφαλείας για την πΓΔΜ και την περιοχή.

Ο Μιρέλ, που είναι γνώστης των Δυτικών Βαλκανίων, λέει ότι έμεινε έκπληκτος από τη χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όσο και του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που ενέχει ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου. Αναφερόμενος στην εικασία της αναθεώρησης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και συνδυάζοντας αυτήν με αποτυχία στο δημοψήφισμα στα Σκόπια, επεσήμανε τους κινδύνους που θα προέλθουν από τους Αλβανούς των Σκοπίων, αφού θα πουν ότι δεν έχουν θέση σε αυτή τη χώρα. «Με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρυνθεί η ιδέα της αναθεώρησης των συνόρων», είπε ο Μιρέλ.

Είπε, ακόμη, ότι εμπιστευτικές πηγές δείχνουν ότι στην πΓΔΜ έχουν ξεκινήσει κάποιες μη επίσημες κινήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα να εγκαταλείψουν οι Αλβανοί το "μακεδονικό" κράτος και να ενταχθούν στην Αλβανία. «Εάν οι Βούτσιτς και Θάτσι προβούν σε μια αναδιάταξη των συνόρων, γιατί να μην το κάνει και ο Ράμα με τον Ζάεφ για να ενταχθούμε και εμείς στην πατρίδα, την Αλβανία», είπε ένας κάτοικος από τη Μεγάλη Δίβρη (Debar).

Αν δε στα ανωτέρω, ληφθεί υπόψη και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για δημιουργία μουσουλμανικής Μεγάλης Αλβανίας, όπου θα αποκλειστούν πλήρως οι Ρώσοι, τότε η κατάσταση περιπλέκεται άσχημα.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]