Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιντλίμπ, ο γόρδιος δεσμός του συριακού πολέμου


Στις αρχές Αυγούστου κάτι πολύ ενδιαφέρον συνέβη στη νοτιοδυτική Συρία. Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη γραμμή ανάμεσα στη Συρία και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, ενώ οι συμμαχικές προς τη Δαμασκό σιιτικές πολιτοφυλακές, που ελέγχονται από το Ιράν, αποσύρθηκαν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του συριακού εδάφους.

Η μεσολάβηση της Ρωσίας, που διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφαίρεσε το φιτίλι από μία πυριτιδαποθήκη, καθησυχάζοντας τους φόβους του Ισραήλ για ανεξέλεγκτη ιρανική επέκταση στα συντρίμμια της συριακής εξέγερσης.

Όμως, ο επταετής πόλεμος δεν τελείωσε ακόμη. Απομένει να διευθετηθεί η πιο εκρηκτική και η πιο πολυπαραγοντική από όλες τις εξισώσεις του συριακού εμφυλίου, που ακούει στο όνομα Ιντλίμπ. Τα τελευταία τρία χρόνια, κάθε φορά που το καθεστώς ανακαταλάμβανε μία πόλη –τη Χομς, το Χαλέπι, τη Γούτα στα περίχωρα τη Δαμασκού κ.λπ.– έδινε στους ισλαμιστές και στις οικογένειές τους την εναλλακτική λύση να μετακομίσουν στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα η βορειοδυτική αυτή επαρχία να έχει υπερδιπλασιαστεί σε πληθυσμό. Η Δαμασκός υπολόγιζε ότι όταν οι αντάρτες ηττηθούν παντού, όπως πράγματι συνέβη, το ηθικό όσων έχουν απομείνει στο Ιντλίμπ θα τρωθεί και θα συμφωνήσουν πιο εύκολα να παραδοθούν. Σε αυτή τη φάση –των εντατικών διαβουλεύσεων με φόντο την όλο και πιο σφιχτή στρατιωτική περικύκλωση του Ιντλίμπ– βρισκόμαστε τώρα.

Στο Ιντλίμπ έχει καταφύγει μια πανσπερμία ισλαμιστών καθώς και μέλη της Ταχρίρ Χαγιάτ αλ Σαμ, της οργάνωσης που αποτελεί μετεξέλιξη της τοπικής Αλ Κάιντα, ενώ υπάρχουν αναφορές για εσωτερικές συγκρούσεις, καθώς οι πιο σκληροί τζιχαντιστές προσπαθούν να εξοντώσουν όσους θέλουν να διαπραγματευθούν με το καθεστώς.


Ίσως ανυπομονούν να συναντηθούν μία ώρα αρχύτερα με τον δημιουργό τους, με τη βοήθεια των ανελέητων βομβαρδισμών που ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Εν τω μεταξύ, αφού επί χρόνια εξόπλιζε τους λεγόμενους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές, η Δύση τους έχει εγκαταλείψει, ενώ το βασικό εμπόδιο στην πολεμική επιχείρηση ανακατάληψης του Ιντλίμπ είναι η Τουρκία. Η Άγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις με μερίδα ανταρτών, στους οποίους έχει δώσει εντολή να παρεμποδίζουν τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να μην απομακρυνθούν οι άμαχοι και να μην αρχίσει η μεγάλη μάχη. Πάντως, οι αναγνωριστικές επιχειρήσεις και οι σποραδικοί βομβαρδισμοί εναντίον σημαντικών στόχων όπως είναι οι αποθήκες οπλισμού των ανταρτών από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι στόχοι της Άγκυρας

Στο ταξίδι του στην Άγκυρα τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιχείρησε να συγκεράσει τις προτεραιότητες της Άγκυρας και της Δαμασκού, σε μια άσκηση της οποίας το αποτέλεσμα δεν έχει διαφανεί ακόμη.

Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, παρ’ όλ’ αυτά επιμένει σε τρεις βασικούς άξονες πολιτικής.
Πρώτον, επιδιώκει να διατηρήσει στο εσωτερικό της Συρίας ζώνη δικής της επιρροής, έστω και μικρότερη από τις ζώνες που ελέγχει τώρα. Σε αυτή θα μπορούσαν να καταφύγουν αντικαθεστωτικοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Συρίας οι οποίοι είναι αδύνατο να χωρέσουν στη νέα «ομοιογενή» Συρία που ονειρεύεται ο Μπασάρ αλ Ασαντ – η εναλλακτική λύση θα ήταν να σπεύσουν να περάσουν τα σύνορά της, εξέλιξη που αναμφίβολα απεύχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, η Άγκυρα επιμένει να επανέλθουν τα συροκουρδικά καντόνια στον έλεγχο της Δαμασκού και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, με τις οποίες οι Κούρδοι προσφέρουν στη Δαμασκό όλες τις αραβικές περιοχές που κατέκτησαν την τελευταία διετία, με αντάλλαγμα προχωρημένο βαθμό αυτονομίας για τις κουρδικές περιοχές.
Και τρίτον, διεκδικεί για λογαριασμό των τουρκικών εταιρειών σημαντικό μερίδιο από τα συμβόλαια της ανοικοδόμησης της Συρίας.

Η Δαμασκός, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι δεν θα απεμπολήσει ούτε σπιθαμή συριακής επικράτειας και ότι όσοι έλαβαν μέρος στην καταστροφή της χώρας, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση.

Μιλώντας για ανοικοδόμηση, το βασικό ερώτημα είναι αν θα δεχθεί η Ευρώπη να τη χρηματοδοτήσει χωρίς να θέτει πλέον ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Μια πρώτη απάντηση σε αυτό θα δοθεί εφόσον η Γαλλία και η Γερμανία λάβουν τελικά μέρος στη διάσκεψη με τους «τρεις της Αστάνα» (Τουρκία, Ρωσία, Ιράν) στην Άγκυρα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ευριδίκη Μπέρση
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΓΕια σου ρε ακρίτα kostasxan. Ακαριαία να λήξει ο εμφύλιος να πάνε στην πατρίδα τους οι πρόσφυγες. Τους έδιωξαν οι τζιχαντιστές τους καημένους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμφύλιος; Ποιός εμφύλιος; Εισαγωγή τζιχαντιστών από όλο τον κόσμο έγινε στη Συρία για να δημιουργηθεί ένα ισλαμικό κράτος που θα έδινε το έναυσμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην περιοχή. Πρόσφυγες; Ποιοί πρόσφυγες; Πρόσφυγες υφίστανται μόνο στις γειτονικές - όμορες με τη Συρία χώρες. Στην Ελλάδα είναι μετανάστες, οικονομικοί μετανάστες. Και το οικονομικοί υπό σκέψη, αφού ήρθαν καλεσμένοι και με υποσχέσεις επιδομάτων και σπιτιών, για να "γονιμοποιήσουν" και να αλλάξουν τα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σε ποσοστό 30%, τουλάχιστον, είναι τζιχαντιστές που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης και μαζί με τις οικογένειές τους ήρθαν για να διασπείρουν την "κουλτούρα" τους στην Ευρώπη. Ας δούμε τι γίνεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, για να καταλάβουμε και την κουλτούρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]