Η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας, είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.
Ο κ. Μαυροειδάκος εκτίμησε μάλιστα ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Σημειώνεται πάντως πως κατά την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα.
Προς επίρρωσιν των παραπάνω ήταν και η αναφορά του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού κ. Δ. Μπαλτάκου, ο οποίος ανέφερε στο ΣΚΑΙ ότι «εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει. Ως αρχαιότερος αξιωματικός της ομάδας, ενημέρωσα και τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». «Ωστόσο, ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας να μην μιλήσουμε για νεκρούς για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα», συμπλήρωσε.
Χθες, Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προσπάθησε να αποκρούσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την ενημέρωση που δόθηκε πρωθυπουργό. Υποστήριξε ότι οι συνέπειες φυσικών καταστροφών δεν είναι άμεσα κατανοητές κι ότι η εικόνα που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν «πραγματική». Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, πριν λάβει χώρα η ενημέρωση στον Αλέξη Τσίπρα, το ίδιο είχε πληροφορίες και από το ΕΚΑΒ για τουλάχιστον δύο νεκρούς.
Ο κ. Μαυροειδάκος είπε ακόμα πως δεν δόθηκαν εγκαίρως εντολές στη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη να μεταβεί στο Μάτι. Τόνισε μάλιστα πως επικοινωνούσαν μαζί του αστυνομικοί και του έλεγαν ότι είναι έτοιμοι, αλλά δεν είχαν λάβει ακόμα εντολές για το πού πρέπει να πάνε.
Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης όσο αφορά την πραγματική ενημέρωση στον πραγματικό χρόνο της καταστροφής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ευθύνη της μη ενημέρωσης φυσικά και είναι εγκληματικές εφόσον υπάρχουν αθώα θύματα στο Μάτι και τον Βουτσά.
Η δικαιοσύνη είναι βασικός θεσμός στην λειτουργία της Δημοκρατίας,με την παραδοχή αυτή πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις.
Προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτήν,ήδη έπρεπε να συλληφθούν ο τοπικός διοικητής σε πυροσβεστική για εγκληματική αμέλεια όσο αφορά την υποχρέωση του στην πρόληψη πιθανής πυρκαϊάς στο τομέα ευθύνης.
Είμαι κάτοικος Νέας Μάκρης 50 χρόνια και γνωρίζω την περιοχή άριστα,άρα ότι γράφω εδώ είναι συσσωρευμένα σε αυτά τα 50 χρόνια.
Επίσης είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και η φύση της δουλειάς μου είναι σε κάθε πιθανή οικία οπουδήποτε ζητηθεί,άρα έχω γνωρίζω τον χώρο πολεοδομικά πάρα πολύ καλά.
Το έγκλημα κορυφώθηκε με αυτήν την απόλυτη καταστροφή με εκατοντάδες χαμένες ζωές αθώων Ανθρώπων μας.
Ο γελοίος υπεύθυνος της πυροσβεστικής καλά θα κάνει να αφουγκραστεί και να κάνει την αυτοκριτική του καταγγέλλοντας τα εμπόδια που δεν τον άφησαν να να ενεργήσει όπως έχει υποχρέωση και τους λόγους θα τους θέσω κλιμακωτά παρακάτω.
1.Με δεδομένη την ταχύτητα του αέρα και την κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαϊάς γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι η φωτιά θα φθάσει σε μία με δύο ώρες στην θάλασσα;
Εάν έχοντας εικόνα του φαινομένου πίστευε ότι θέλει 5 ώρες για να φθάσει σε κατοικημένη περιοχή δεν είναι απλώς εγκληματίας αλλά και μεθυσμένος ή μαστουρωμένος.
Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κεντρικό σημείο της νοτιοδυτικής Πεντέλης,δεν ξεκίνησε ούτε από τον Βουτσά ούτε από Μάτι,στο Μάτι κατέληξε.
Είχε ο Βλάξ μία ολόκληρη ώρα να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να την ελέγξει έως ότου φθάσει στον Ν.Βουτσά.
Γιατί δεν διέταξε να εκκενωθεί το Μάτι;
Αυτός όλος ο κόσμος που σώθηκε η φωτιά ήταν στην πλάτη του,εάν είχε 30 λεπτά θα είχαν σωθεί σχεδόν όλοι.
Αυτό είναι το πρώτο.
2.Ο κεντρικός αγωγός φ 1000 (ενός μέτρου) με πίεση τουλάχιστον 10 ατμοσφαιρών διατρέχει όλη την λεωφόρο Μαραθώνος κατά μήκος δεκάδων χιλιομέτρων δεν έπρεπε να έχει πυροσβεστικούς κρουνούς κατά διαστήματα;
3.Ο Δήμος Μαραθώνα είχε και έχει υποχρέωση να έχει ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους προς τον αιγιαλό έχει;
Υπάρχουν κάποιες που ακόμη και εγώ δεν της ξέρω όλες, μιας και οι ελάχιστες που υπάρχουν δεν είναι ούτε επισημασμένες αλλά και ούτε μεγαλύτερες στο φάρδος από ένα μέτρο.
Για αυτό πήγαν οι πιο πολλοί Άνθρωποι στο κόκκινο λιμανάκι,όλοι μα όλοι που δεν ξέραν τα περάσματα πήγαν εκεί.
3.Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο το ΚΤΕΛ Αττικής δέν εκτελεί το παραλιακά δρομολόγια στο Μάτι Αττικής!!!!!!!!
Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούσε το λεωφορείο της γραμμής να περάσει από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα!!!!!!
Άρα δεν μπορούσε να περάσει ούτε πυροσβεστικό όχημα.
Ήταν γνωστό σε όλους τους υπευθύνους εμπλεκόμενους φορείς αυτό,όλοι λοιπόν επιβάλετέ να διωχθούν ποινικά και διοικητικά εάν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο.
συνέχεια από κάτω
4.Ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαραθώνα δεν φρόντισε όπως έχει υποχρέωση να καθαρίσει τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα αλλά και τους δημόσιους χώρους απο ξερά χόρτα ενώ εκλεγόμενη συμβολος του Ματιού του το ζήτησε επανειλημμένος,βλέπει κανείς την αμετροέπεια που υπάρχει στην ιεράρχηση των κονδυλίων μεταξύ άρτου και θεαμάτων σε σχέση με την εξασφάλιση της ίδιας της ζωής τον κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα(βλέπε πρόγραμμα φεστιβάλ Μαραθώνα).
ΑπάντησηΔιαγραφή5.Η πιο βαθιά στον χρόνο αιτία της καταστροφής είναι η ασύστολη,άνομη,άδικη,και εγκληματική όπως αποδείχθηκε αδειοδότηση όλων των παραλιακών κτισμάτων απο την χούντα μεταξύ 1968 έως και το 1996.
Όλες οι παραλιακές πολυκατοικίες ,ξενοδοχεία,βίλες επωνύμων της εποχής καταστρατηγώντας κάθε έννοια δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας κατέκλυσαν τον αιγιαλό με φωτογραφικές νομότυπες αυθαιρεσίες.
Το κέρδος πάνω από όλα με την οικονομική κρίση να σκεπάζει την παρακμή της Ελληνικής κοινωνίας σε Πολιτικό,Νομικό,και Κοινωνιολογικό επίπεδο.
Η ανεπάρκεια των αρμόδιων αναρμόδιων έπιασε κόκκινο στο κόκκινο λιμανάκι αφού στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό προστασίας του πολίτη άρχισε με ψέμματα .
Πρώτο ψέμα που είπε ότι ο πληθυσμός στην (πόλι)του Ματιού ήταν 15 έως 20 χιλιάδες!!!!!
Όταν αυτός ο υπουργός ως ηγήτωρ για να μας ενημερώσει ξεστομίζει δύο ψέμματα σε μία του και μόνο πρόταση ή είναι ηλίθιος,ή μας περνάει για ηλίθιους.
Πια Πόλη είναι κτισμένη σε δασική περιοχή; το ένα.
Και από προκύπτει ο αριθμός του πληθυσμού στης 20.000 στο Μάτι;
Ο κάτοικος της Κομοτηνής και όλης της Ελλάδος ακούγοντας 20.000 αναλογίζεται πως τα θύματα δεν είναι και τόσο πολλά.
Εδώ υπάρχει και δόλος.
Έχουμε έναν λύκο να φιλάει τα πρόβατα μια και ο Ψεύτης αυτός υποτίθεται πως μας προστατεύει!!!!
Π.Τ.
Υ.Γ.
Κωνσταντίνε το έγκλημα συνεχίζεται στο Μάτι και θα σου πω πως παρέα με το Μέτωπο της πύρινης καταστροφής είναι και το σχέδιο του νόμου Σουφλιά που αφορά την Ανάπτυξη του Ανατολικού Παραλιακού Μετώπου...............