Οι Αμερικανοί ζητούν από την Τουρκία να επιλέξει: Ή εμάς ή τη Μόσχα και την Τεχεράνη
Η επιμονή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, όπλο που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των εχθρών της Ρωσίας, που βασικά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα εξαναγκάσουν την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Το αμερικανικό μήνυμα συμπυκνώνεται στη φράση: Ή εμάς ή τη Ρωσία και το Ιράν.
Η προειδοποίηση, που εκφράστηκε αρχικά από τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον κ. Ερντογάν, έχει μετατραπεί σε απειλή και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ισχυρή αντίδραση εάν προχωρήσει η αγορά των πυραύλων.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο στάδιο της απόφασης για ακύρωση της σχεδιαζόμενης πώλησης των μαχητικών S-400 στην Τουρκία, καθώς εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η αμερικανική τεχνολογία θα διαρρεύσει στους Ρώσους και σε άλλους εχθρούς των ΗΠΑ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων εάν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές της συμφωνίες με τη Ρωσία και εάν συνεχίσει την πολιτική της στη Συρία.
Η Αμερική ανησυχεί βαθύτατα και για τις τριμερείς συμφωνίες της Τουρκίας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν οι πλέον σκληροί εχθροί των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Είπε σχετικά ο κ. Μίτσελ:
“Η Άγκυρα προσπάθησε να μας διαβεβαιώσει ότι βλέπει αυτή τη συνεργασία (με τη Ρωσία και το Ιράν) ως απαραίτητο βήμα προς την πρόοδο της διαδικασίας της Γενεύης και ως μέσο αποσυμπίεσης της σύγκρουσης. Αλλά η ευκολία με την οποία η Τουρκία διεξήγαγε διακανονισμούς με το ρωσικό στρατό, για να διευκολυνθεί για την επιχείρησή της στην Αφρίν, μας ανησυχεί βαθύτατα. Η Άγκυρα πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων που προκύπτουν από τη στρατηγική παραχώρηση στη Μόσχα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στη Συρία. Η Τουρκία δήλωσε ότι αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις δυνάμει του άρθρου 231 της CAATSA και να επηρεάσει αρνητικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 “.
Ο κ. Μίτσελ θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να παραμείνει η Τουρκία στρατηγικά και πολιτικά ευθυγραμμισμένη με τη Δύση. Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της Τουρκίας, τόνισε ο Αμερικανός πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε:
«Στο πλαίσιο της Συρίας, έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για να αντιμετωπίσουμε τα νόμιμα ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας όσο και για να αποφύγουμε ακούσιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεών μας. Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται. Στόχος μας είναι η στήριξη της διαδικασίας της Γενεύης, η ήττα του ISIS και η σταθεροποίηση στη Συρία, καθώς και ένας μακροπρόθεσμος παράγοντας αποδυνάμωσης της επέκτασης της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία, όπως περιγράφεται στις εθνικές στρατηγικές εθνικής ασφάλειας και άμυνας” (των ΗΠΑ).
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...