Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύννεφα στον ορίζοντα με ΠΓΔΜ


Την απορία διπλωματικών πηγών, περί του είδους των διαπραγματεύσεων τις οποίες επιθυμούν τα Σκόπια, προκάλεσε η χθεσινή πληροφορία που έφθασε στην Αθήνα για τον τρόπο που περιγράφει τις ελληνικές θέσεις σε επαφές του με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό («absurd»), φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ο κ. Ντιμιτρόφ, σε αυτές τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε απορίες στην ελληνική πλευρά.

Η ρητορική του κ. Ντιμιτρόφ δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από τον ρόλο που σε γενικές γραμμές διαδραματίζει στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλιστή Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ντιμιτρόφ προέρχεται από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και παρότι οι θέσεις του απέχουν σημαντικά από εκείνες του Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι σαφές ότι συχνά οι τόνοι που χρησιμοποιεί είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με εκείνους του κ. Ζάεφ.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα η κυβέρνηση Ζάεφ κατόρθωσε μεν να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ, δεν επέτυχε όμως να το κάνει υπό μια ατμόσφαιρα που συνάδει με την ήρεμη και πολιτισμένη πρακτική των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο κ. Γκρούεφσκι. Καταγράφηκαν αρνητικές αντιδράσεις Ευρωπαίων διπλωματών, όπως εκείνη του πρέσβη της Γαλλίας στα Σκόπια Κριστιάν Τιμονιέ. «Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας», είπε ο κ. Τιμονιέ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κρίνεται και από την ποιότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Και συμπλήρωσε ότι «σε μια περίοδο που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να πάρουν θέση για τη σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ.: για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η Ε.Ε. μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες».

Από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη έγιναν αντιληπτές ως επιβεβαίωση των θέσεών του, αναφέροντας σε σχετικό ανακοινωθέν ότι «με τη βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική να δώσει η Κομισιόν σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]