Μηνύματα με νόημα από Άγκυρα για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και το ρόλο της μειονότητας
Του Νίκου Μελέτη
Συνεχίζουν τα «παράξενα» δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα της τουρκικής Κρατικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, TRT με τελευταία, το ένα να αφορά το σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και τον ρόλο της μειονότητας και το δεύτερο που εμφανίσθηκε συμπτωματικά χθες και συμπίπτει με την έκδοση της απόφασης για τους 8 τούρκους αξιωματικούς, να αφορά την νέα δικαστική προσφυγή της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», που εκμεταλλευόμενη την γνωστή τροπολογία, επαναδιεκδικεί την αναγνώριση της με τον όρο «τουρκικός» στον τίτλο της.
Με τίτλο «Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης: Το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών» η TRT αναπτύσσει σενάρια για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει πολιτικά η μειονότητα.
Θέλοντας να αποτραπούν «δυσάρεστες» εξελίξεις με την ανακλαστική αντίδραση από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και την ανάδειξη τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών, το δημοσίευμα κτυπά καμπανάκι στους μειονοτικούς βουλευτές με αφορμή και την δημοσκόπηση της Kappa Research:«Είναι λογικό ότι η εκλογή φέρνει και φθορά κυρίως σε περιόδους κρίσεως και οικονομικού μαρασμού. Τα αποτελέσματα λοιπόν για τους τρεις εν ενεργεία βουλευτές στη Ροδόπη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά διότι και οι τρεις κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά. Συγκέντρωσαν ο καθένας ποσοστό αρνητικής ψήφου μεγαλύτερο από 50%...».
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ροδόπη το δημοσίευμα της TRT επισημαίνει: «Η περίπτωση της Ροδόπης είναι ενδεικτική. Στις εθνικές εκλογές του 2015 τις τρεις έδρες σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας κατέλαβαν τρεις υποψήφιοι μέλη της Μειονότητας. Αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της πλειονότητας. Δεν άρεσε καθόλου το σενάριο να εκπροσωπείται ο Νομός από τρεις μειονοτικούς βουλευτές. Παρόλα αυτά η ψήφος του λαού είναι αδιαπραγμάτευτη…».
Κάνοντας αναφορά στον Ευριπίδη Στυλιανίδη ως τον «μεγάλο χαμένο των εκλογών» το TRT παραπέμπει σε δηλώσεις του για να καλέσει σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο κινητοποίησης του πλειονοτικού στοιχείου.
«Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια των πολιτών της πλειονότητας και της μειονότητας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και διακριτή πλέον η ενόχληση όλων για την απουσία δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης μεταξύ των σύνοικων στοιχείων», είχε δηλώσει ο κ. Στυλιανίδης και είχε υποστηρίξει ότι το « 2015 με την εκλογή τριών μειονοτικών βουλευτών διαταράχθηκε η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων στην Ροδόπη»
Η προειδοποίηση που απευθύνεται κυρίως στους μειονοτικούς βουλευτές είναι ότι με την κινητοποίηση των εθνικών αντανακλαστικών από δηλώσεις σαν αυτές του Ε. Στυλιανίδη, ίσως επιχειρηθεί «με τον φόβο επανάληψης του ίδιου σεναρίου, τα πατριωτικά αισθήματα να καθοδηγήσουν ψήφους».
Δεν παραλείπει το δημοσίευμα να υπενθυμίσει ότι Τ. Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Θράκη και στην ανοικτή ομιλία του στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ είχε αφήσει αιχμές για τους μειονοτικούς βουλευτές δηλώνοντας ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, 3 + 1 . Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη Βουλή»….
Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας δίνει και «γραμμή» καθώς συστήνει στους μειονοτικούς βουλευτές, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά οφείλουν όπως αναφέρει, να έχουν ευαισθησία και να δίνουν αγώνες για τα μειονοτικά δικαιώματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ενώ είναι στην επικαιρότητα η υπόθεση των δυο ελληνών στρατιωτικών, εν αναμονή της απαγγελίας του κατηγορητηρίου αλλά και η εκδίκαση μιας ακόμη αίτησης της Τουρκίας εναντίον της χορήγησης ασύλου των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα, εμφανίσθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής TRT εκτενέστατο άρθρο για την δικαστική αντεπίθεση που επιχειρεί στην Ελλάδα η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» προκειμένου να αναγνωρισθεί επίσημα.
Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης γραφεί ιστορία».
Αν και η είδηση αφορά την 9η Φεβρουαρίου που δικάστηκε η αίτηση ανάκλησης της «ΤΕΞ» στο Εφετείο Θράκης ,με την οποία ζητά την «εξάλειψη της διαγραφής του σωματείου από το Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθης και την επάνοδο στην προ της διάλυσής του κατάσταση», η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί εντός του επομένου εξάμηνου .
Ισχυρό χαρτί στα χέρια της «ΤΕΞ» παραμένει η αποφαση πριν 10 χρόνια, (το 2008) του ΕΔΔΑ που έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι για δύο σωματεία της Μειονότητας. Το πρώτο ήταν η «ΤΕΞ» και το δεύτερο ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης»
Αυτό που προβάλλεται από την TRT είναι εκείνο το απόσπασμα της απόφασης του ΕΔΔΑ που απορρίπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου ,θεωρώντας ότι «η ύπαρξη μιας εθνικής μειονότητας δεν αποτελεί απειλή για μια δημοκρατική κοινωνία» Η απόφαση αυτή φυσικά δεν μπορεί να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής και το γεγονός ότι η Τουρκία η οποία αμφισβητεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιεί την υπόθεση εθνικών μειονοτήτων για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Αφού προβάλλονται δηλώσεις του προέδρου της «ΤΕΞ», η τουρκική TRT που λειτουργεί απολύτως εντός των πλαισίων του σκληρού μηχανισμού του τουρκικού καθεστώτος, στέλνει με νόημα το μήνυμα ότι η Άγκυρα αναμένει μια δίκαιη Δικαστική απόφαση από την Ελλάδα:
«..Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση του Εφετείου Θράκης. Κι αυτό γιατί στην συγκεκριμένη δίκη δεν θα κριθεί η τύχη ενός σωματείου. Στη θέση της ΤΕΞ δικάζονται μία σειρά ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η αναγνώριση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Μαζί με αυτό δικάζονται η αντοχή και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στο διαφορετικό, τα όρια της δημοκρατίας».
Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα είναι περισσότερο από σαφές και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, όπου όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιούνται ως όμηροι από το τουρκικό καθεστώς για την επιδίωξη άλλων στόχων.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...