Κοτζιάς: Χρησιμοποιούν τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς για κρίση χαμηλής έντασης
Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα ή λάθος»
Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία κρατά προφυλακισμένους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ώστε να προκαλέσει κρίση χαμηλής έντασης προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Documento, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να μην επιχειρήσει να αναβαθμίσει την κράτηση των δύο στρατιωτικών σε «μεγάλο πολιτικό γεγονός», ούτε να προβεί σε «παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να λήξει η περιπέτεια των δύο ενστόλων, λέγοντας απλώς ότι η ελληνική διπλωματία κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και των δικαιωμάτων των δύο κρατούμενων.
Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα ή λάθος», σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα επιδεικνύει μεγάλη νευρικότητα στη συμπεριφορά της.
Αποσαφήνισε ωστόσο ότι, παρά ταύτα, η Αθήνα πρέπει να διατηρεί ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας ώστε το όποιο λάθος να μην μετεξελιχθεί σε θερμότερο επεισόδιο. Σε αυτό το πλαίσιο υπεραμύνθηκε της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας πως στη διπλωματία δεν επιλέγεις τους συνομιλητές σου.
«Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να πράττεις το σωστό και ορθολογικό και όχι αποκλειστικά αυτό που σε προτρέπει το αίσθημά σου. Όταν αποφασίζεις ως πρόσωπο με ποιους θα βγεις κάποιο βράδυ, αποφασίζεις να το κάνεις με την παρέα σου. Όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, όμως, δεν μιλάς μόνο με όποιον σε ευχαριστεί να κουβεντιάζεις μαζί του, αλλά με όποιον πρέπει», είπε.
Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι τώρα επιβεβαιώνεται η ορθότητα της διαπραγματευτικής γραμμής που ακολούθησαν Αθήνα και Λευκωσία στις περσινές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όταν έθεσαν στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων.
«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν σήμερα αν η Τουρκία διέθετε τέτοια δικαιώματα και μάλιστα νομιμοποιημένα από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία; Το αντίστροφο συμπέρασμα είναι αυτό που πρεσβεύει ο τουρκικός μεγαλοσοβινισμός και αυταρχισμός», σημείωσε.
"Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να πράττεις το σωστό και ορθολογικό και όχι αποκλειστικά αυτό που σε προτρέπει το αίσθημά σου."
ΑπάντησηΔιαγραφή-Αν θεωρειται σωστο και ορθολογικο να ξεπουλας την ιστορια σου και να την
παραδιδεις στους παραχαρακτες της,
-αν θεωρειται σωστο και ορθολογικο αντι της προβολης αποτρεπτικης ισχυος να
απαξιωνεις ομηρια στρατιωτικων ως μη μειζον θεμα και να θεωρεις τον
εμβολισμο πλοιου ως απλως αλλη μια "προκληση" για την οποια δεν
προεοιμαστηκες,
-αν θεωρειται σωστο και ορθολογικο να εξομοιωνεις εγκληματιες πολεμου και
συνεργατες ναζι με Ελληνικη μειονοτητα,
τοτε πολυ φοβαμαι οτι οχι μονο οι λεξεις εχουν χασει το νοημα τους
αλλα και καποιοι ειναι διατεθειμενοι να αυτοεξευτελιζονται για να
δικαιολογουν τα αδικαιολογητα!
Και κατι αλλο,κ.κοτζια!!
Δεν εισαι η φιρμα του "σωστου και ορθολογικου"!
Διοτι ολοι κρινονται εκ των αποτελεσματων!
Και τα αποτελεσματα της ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ πολιτικης ΣΟΥ ειναι τραγικα!
Τοσο τραγικα μαλιστα,που αγγιζουν τα ορια της εθνικης προδοσιας!
ΓΜ
ΓΜ με κάλυψες απόλυτα!"προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας","προκλητική συμπεριφορά των Σκοπίων","προκλητική συμπεριφορά της Αλβανίας" και εμείς τι απαντάμε; ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ όσα ζητούν οι κακοί γείτονες για να μην τους δυσαρεστήσουμε! κακή εξωτερική πολιτική από κακό πολιτικό προσωπικό (και της αντιπολίτευσης).
Διαγραφή