Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόντιοι Πιλάτοι σε Ίμια και "Οικόπεδο 3" η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ


Τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της Δύσης, οδήγησαν τις χώρες, αντί να αποδώσουν το δίκαιο στον αδικούμενο, να νίψουν τας χείρας τους

Για μια ακόμη φορά, απογοητεύθηκαν οι λίγοι -τώρα- Έλληνες που πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου και της κυβέρνησης, ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο παρέχει ταυτοχρόνως και προστασία στην Ελλάδα από την επιβουλή του κακόβουλου γείτονα.

Το επιχείρημα αυτό προφανώς και προέρχεται από αφελείς, από αγνοούντες παντελώς τα περί πολιτικής, ή από επαγγελματίες λαϊκιστές. Επειδή βεβαίως αγνοούν, ότι κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επέμβει προς προστασία κράτους-μέλους της δήθεν Συμμαχίας, αν δεν βλάπτονται σοβαρά, αμέσως ή εμμέσως, τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί, πως η δεύτερη ισχυρότερη χώρα στο ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία, με τη Γερμανία στις τελευταίες θέσεις.

Στα προκύψαντα επομένως ζητήματα, τόσο στα Ίμια όσοι και στο Οικόπεδο 3 της Κύπρου, τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της Δύσης, οδήγησαν τις χώρες, αντί να αποδώσουν το δίκαιο στον αδικούμενο, να νίψουν τας χείρας τους και με ανήθικο τρόπο να μας συστήσουν "να τα βρούμε μεταξύ μας".

Πρέπει να υπενθυμίσω κάποιες παραγράφους που έγραψα εδώ, νομίζω πως πριν από 3-4 χρόνια, για να διασκεδαστούν ορισμένες αμφιβολίες, και να μη υπάρχει στρεβλή αντίληψη. Γίνεται λόγος συχνά για το άρθρο 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν περιέχει αυτά που ο πολύς κόσμος νομίζει. Ναι μεν, πράγματι θεωρεί πως η επίθεση σε ένα κράτος-μέλος αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, αλλά έχει σημαντικά κενά.

Πρώτον, η παρεχόμενη βοήθεια προς το δεχόμενο επίθεση μέλος δεν καθορίζεται ποια θα είναι και εξαρτάται από την βούληση του κάθε μέλους του ΝΑΤΟ. Δεν καθορίζεται δηλαδή ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα θέσουν αυτομάτως στην διάθεση του αμυνόμενου μέλους τα στρατεύματά τους προς υποστήριξή του! Το πώς θα βοηθήσουν εξαρτάται μάλιστα από την απόφαση που θα πάρουν τα αρμόδια όργανα κάθε συμμαχικού κράτους, και μάλιστα σε χρόνο που μπορεί η βλάβη του πληγέντος κράτους να είναι σοβαρή και μη επανορθώσιμη.

Δεύτερον, και κυριότερον, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη, αν υπάρξει εμπλοκή δύο κρατών-μελών της Συμμαχίας. Τι θα πράξει το ΝΑΤΟ; Θα πάρει την θέση του αδικηθέντος; Και τι θα συμβεί; Τα νατοϊκά στρατεύματα θα επιτεθούν εναντίον του επιτιθέμενου, αλλά κράτους-μέλους της Συμμαχίας; Δηλαδή, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κατάληψη κάποιας νησίδας, ο Έκτος Στόλος θα τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας για να τους αντιμετωπίσει; Έχουμε άλλωστε την ανάλογη εμπειρία από τα γεγονότα των Ιμίων.

Με τα ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι το άρθρο 5 θα λαμβάνεται υπόψη μόνον αν η ένοπλη επίθεση κατά κράτους μέλους, βλάπτει την Συμμαχία, ή τις ΗΠΑ. Αλλιώς, είναι καθρεφτάκι για ιθαγενείς. Υπάρχει όμως και άλλη ασάφεια, και είναι σχετική με την παραπάνω αναφορά μου στον όρο "ένοπλη επίθεση". Δεν αναφέρεται αν αυτή θα διενεργηθεί από κράτος, από τρομοκρατική ομάδα, ή από εγχώρια αποσχιστική ομάδα (περίπτωση Βάσκων).

Και ακόμη περισσότερο: Η κυβερνοεπίθεση δεν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη σε ένα κράτος, από μια επίθεση εχθρικού στρατού μικρής διάρκειας; Οι υπολογιστές σήμερα είναι πιο επικίνδυνοι από κάποια οπλικά συστήματα, που κι αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους υπολογιστές.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανένα κράτος-μέλος δεν θα επέμβει, αν βλάπτονται τα συμφέροντά του, ή αν δεν κερδίσει κάτι από την εμπλοκή. Το πολύ-πολύ να στείλει ενθαρρυντικά τηλεγραφήματα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό, το οποίο λόγω ελλείψεως χώρου δεν μπορώ να αναπτύξω εν εκτάσει. Πότε λογίζεται ότι υπάρχει "ένοπλη επίθεση"; Δεν καθορίζεται. Είναι η ρίψη της πρώτης σφαίρας; Μήπως αντιθέτως είναι η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και η παρεμπόδιση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων; Ή ακόμη πιο πίσω χρονικά, όπως προ αιώνος μάλιστα είχε δεχθεί ο Έλληνας πολιτειολόγος-νομικός Ν. Πολίτης, ότι η ένοπλη επίθεση προσδιορίζεται ήδη από τις προπαρασκευαστικές εχθρικές ενέργειες του επιβουλέως;

Η ένοπλη επίθεση λοιπόν της Τουρκίας, καθ’ ημών, ήδη έχει συντελεστεί εδώ και δεκαετίες. Μόνον που ως στρουθοκάμηλοι, παριστάνουμε ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]