Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΕΕ και Γαλλία δοκιμάζουν τα Τούρκικα αντανακλαστικά…


Τη «στρατηγική» συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εργαζόμαστε με το στρατηγικό μας εταίρο την Τουρκία σε πολλούς τομείς, όπως είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση. Εμείς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας κομμάτι της ευρωτουρκικής συμφωνίας, το ίδιο κάνει και η Τουρκία και έτσι θα θέλαμε να συνεχιστεί», σημείωσε η Μ. Αντρέεβα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι, «όταν υπάρχει ανάγκη», η Επιτροπή υπενθυμίζει στην Τουρκία τη σημασία του σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών, ενώ ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε. αντί να έρχεται πιο κοντά της, όπως είναι το επιθυμητό.

Ερντογάν με Μακρόν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έφθασε χθες στο Παρίσι για συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν για την πρώτη επίσημη διμερή συνάντησή τους από τις γαλλικές εκλογές τον Μάιο του 2017.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού για την κατάσταση της ελευθερίας έκφρασης και των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία κυριάρχησε στην ατζέντα πριν από τη συνάντηση, αφού η Μακρόν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το θέμα και είπε ότι θα την έθετε με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Ιανουαρίου ότι οι παρατηρήσεις της Μακρόν βασίζονται σε «έλλειψη πληροφοριών», αν όχι «προκατάληψη».

Ο Καλίν δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα παρουσιάσει έγγραφα στη Μακρόν, δείχνοντας ότι οι δημοσιογράφοι «δεν διώκονται λόγω δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων».

«Όσοι προσπαθούν να σκιάσουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας μέσω της ρητορικής για την ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις πραγματικότητες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Μακρόν είχε παρατηρήσει ότι «η ελευθερία του Τύπου όχι μόνο υποβαθμίζεται στις δικτατορίες αλλά και σε ορισμένα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη». Προσέθεσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία, ως μέρη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ζήτημα.

Ένας Γάλλος δημοσιογράφος, o Loup Bureau, ο οποίος κρατήθηκε σε Τουρκική φυλακή για περισσότερες από επτά εβδομάδες με κατηγορίες «τρομοκρατίας», επέστρεψε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, μετά την έκκληση του Μακρόν για τον Ερντογάν για απελευθέρωσή του.

Ο Καλίν θεωρεί φάουλ τη γαλλική κριτική, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη Νίκαια.

«Γνωρίζουμε τι είδους μέτρα έχετε λάβει. Γνωρίζουμε πώς οι άνθρωποι που υποτίμησαν τις επιθέσεις ή εξέφρασαν τις απόψεις τους σε αυτά συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο «, δήλωσε.

Ο κ. Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα εναντίον τριών διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων, εκφράζοντας παράπονα για τα «διπλά πρότυπα» των «Ευρωπαίων φίλων» της Άγκυρας.

Σχετικά με το ζήτημα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ο προεδρικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο δικαστικό σώμα και είπε ότι «το γεγονός ότι ένα άτομο είναι δημοσιογράφος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αθώο και δεν μπορεί να διαπράξει έγκλημα».

Αν και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία έχει σκιάσει τη συνάντηση των Τούρκων και των Γάλλων Προέδρων, η προγραμματισμένη επίσημη ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει σοβαρά περιφερειακά ζητήματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ο πόλεμος στη Συρία, το Ιράκ, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ενώ έχει προστεθεί και η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]