Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο μύθος της ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και το πραγματικό πρόβλημα των Σκοπίων


Ο αλβανικός πληθυσμός στα Σκόπια αυξάνεται τόσο γρήγορα, που μετά από 20 ή 30 χρόνια θα καταβροχθίσει τον σλαβικό πληθυσμό

Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με τους πολίτες των Σκοπίων. Έχουν συνειδητοποιήσει, παρ’ όλο που δεν το ομολογούν, ότι είναι αδύναμοι να επιτύχουν μόνοι τους αφενός μια ασφαλή διαβίωση στο κρατικό μόρφωμα που δημιούργησαν, αφετέρου έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής. Ανέθεσαν έτσι, τις δύο επιδιώξεις τους, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Τι φαντάζονται άραγε ότι θα συμβεί. Ότι θα αποφύγουν την κατάληψη από τους Ρώσους; Τι θα πράξει δηλαδή η Ρωσία, θα στείλει στρατεύματα για να κατακτήσουν την χώρα; Ούτως ή άλλως, με την επιβαλλόμενη κυβέρνηση του Ζάεφ, η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την οικονομική και πολιτιστική ζωή των Σκοπίων. Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Πιστεύει στ’ αλήθεια κάποιος Σκοπιανός -αλλά και κάποιος Έλληνας, για την Ελλάδα- ότι η ασφάλειά του εξαρτάται από την συμμετοχή ή όχι της χώρας του στο ΝΑΤΟ, και όχι από την γεωστρατηγική της θέση, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται εντός του ΝΑΤΟ ή όχι. Αν δηλαδή, τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενη απειλή κατά των Σκοπίων, θα μείνει αναπάντητη από τις ΗΠΑ, επειδή τα Σκόπια δεν θα είναι στο ΝΑΤΟ;

Αυτό θα λογαριάσουν ή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Μήπως θα ζητήσουν και άδεια από τους Σκοπιανούς για να επέμβουν; Τι είδους άδεια; Όπως αυτήν που ζήτησαν από τους Ιρακινούς, τους Λίβυους, τους Αφγανούς ή τους Σύρους; Ήταν στο ΝΑΤΟ κάποια χώρα απ’ αυτές;

Όσον αφορά, την οικονομική ανάπτυξη, που υποτίθεται θα φέρει η ένταξη στην Ε.Ε., έχουν πάρει αρκετά χρήματα από προγράμματα στις υπό διαδικασία ένταξης χώρες, τα οποία ελάχιστα ωφέλησαν την οικονομία των Σκοπίων. Οι δε κυριότερες επενδύσεις είναι στα χέρια ξένων. Το μόνο όφελος θα το έχουν οι πολίτες, όχι το κράτος, επειδή με κοινοτικό διαβατήριο θα εγκαταλείψουν την χώρα τους προς αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη. Όπως πράττουν και τώρα, επιδιώκοντες τον επαναβουλγαρισμό τους, με την απόκτηση βουλγαρικών διαβατηρίων.

Το πρόβλημα των Σκοπίων είναι εσωτερικό. Αφενός η (διαχρονική) διαφθορά των λαών της βαλκανικής, αφετέρου η δημογραφική έκρηξη των Αλβανών στα Σκόπια, που υποχρεώνει την παρούσα κυβέρνηση σε ολοέν και περισσότερες παραχωρήσεις. Ήδη εχθές, εκβιασθείσα από την δηλωθείσα αποχώρηση δύο Αλβανών βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων, η κυβέρνηση του Ζάεφ, λόγω φόβου μήπως καταστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, παραχώρησε επί πλέον δικαιώματα ως προς τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια.

Ο αλβανικός πληθυσμός στα Σκόπια αυξάνεται τόσο γρήγορα, που μετά από 20 ή 30 χρόνια θα καταβροχθίσει τον σλαβικό πληθυσμό, όπως ακριβώς έγινε με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών των Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, Αλεξ Αλεξίεφ. «Όλοι οι φίλοι μου, οι Σέρβοι, μου είπαν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι πάντα και θα είναι σερβικό, ωστόσο αποσπάσθηκε και μερικώς έχει αναγνωρισθεί ως κράτος στη Βαλκανική Χερσόνησο, όταν ο πληθυσμός του αυξήθηκε και έφθασε να είναι αλβανικός στο 90%», είπε ο Αλεξίεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ό,τι συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο θα επαναληφθεί στα Σκόπια. «Οι Αλβανοί άρχισαν να ομιλούν για μια Μεγάλη Αλβανία και πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη Βαλκανική Χερσόνησο», προειδοποίησε ο Βούλγαρος ειδικός. Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου όπως εκείνου του 2001. «Η χώρα έχει μια ισχυρή επιρροή τζιχαντιστών που τροφοδοτείται από την Τουρκία. Όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση γίνεται χειρότερη», είπε ο Αλεξίεφ. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι εντάσεις στη γειτονική χώρα θα αμβλυνθούν εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά τονίζει ότι η μόνη λύση στο εθνοτικό πρόβλημα είναι ο διαχωρισμός των δύο, κύριων, εθνοτικών ομάδων.

Πολύς θόρυβος, για το τίποτε, στη γειτονική χώρα, που επηρεάζει όμως άμεσα την Ελλάδα.

Μακεδών
VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουPost A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Συμφωνῶ ἀπόλυτα μέ τήν ἐπιλογή τοῦ ἀρθρογράφου νά γράψει σχετικά μέ αὐτήν, τήν ζωτικῆς σημασίας, παράμετρο τῆς πραγματικότητας στό νοτιοσλαβικό κράτος τῶν Σκοπίων. Ἀναρωτιέμαι κάτω ἀπό αὐτές τίς συνθήκες ἐμεῖς γιατί συνεχίζουμε νά βρισκόμαστε μπλεγμένοι σ΄ ἕνα τόσο ἀσταθές περιβάλλον καί μάλιστα διαπραγματευόμενοι συμβιβαστικά(!) θεμελιώδεις ἀρχές (τῶν ὁποίων ἱστορικά ὅποια παραχώρηση εἶχε ἀμετάκλητες ἐπιπτώσεις)! Ὅσο γιά τό ἀφήγημα περί ἑλληνικῶν ἐπενδύσεων νά πῶ ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι ὁ 3ος μεγαλύτερος ἐπενδυτής καί φυσικά στούς δύο πρώτους δέν εἶναι ἡ Ἑλλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνῶ ἀπόλυτα μέ τήν ἐπιλογή τοῦ ἀρθρογράφου νά γράψει σχετικά μέ αὐτήν, τήν ζωτικῆς σημασίας, παράμετρο τῆς πραγματικότητας στό νοτιοσλαβικό κράτος τῶν Σκοπίων.Ἀναρωτιέμαι κάτω ἀπό αὐτές τίς συνθήκες ἐμεῖς γιατί συνεχίζουμε νά βρισκόμαστε μπλεγμένοι σ΄ ἕνα τόσο ἀσταθές περιβάλλον καί μάλιστα διαπραγματευόμενοι συμβιβαστικά(!) θεμελιώδεις ἀρχές (τῶν ὁποίων ἱστορικά ὅποια παραχώρηση εἶχε ἀμετάκλητες ἐπιπτώσεις)! Ὅσο γιά τό ἀφήγημα περί ἑλληνικῶν ἐπενδύσεων νά πῶ ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι ὁ 3ος μεγαλύτερος ἐπενδυτής καί φυσικά στούς δύο πρώτους δέν εἶναι ἡ Ἑλλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]