Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απομονωμένος ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίμιτς να προτείνει λύση υπέρ πΓΔΜ


Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με όρους ισχύος, κάτι που θα προέκυπτε αν είχε ακολουθήσει μια μετριοπαθή πολιτική συνεννόησης με την αντιπολίτευση στο «μακεδονικό», χάθηκε και τώρα αντιμετωπίζει μόνη της το ζήτημα, χωρίς δεύτερη γραμμή άμυνας.

Το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο επετέθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπαθώντας να πείσει ότι μόνο αυτός βρέθηκε στην αντιπέρα όχθη, αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια «πολιτικής απάτης» από αυτές που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Γιατί στην ουσία ή τους χειρισμούς, διαφώνησαν μαζί του και ο Γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπας,, όπως και οι Γεννηματά και Λεβέντης, με δεδομένη τη δημόσια μάλιστα διαφοροποίηση του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου.

Ο Μ. Νίμιτς

Καθώς φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και θα ξεδιπλώσει πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου την πρότασή του, με την οποία εμφανώς συμφωνεί ο πρωθυπουργός, ο τελευταίος θα κληθεί να ζητήσει εκείνες τις μεταβολές που θεωρούνται εκ των «ουκ άνευ», προκειμένου να υπάρξει αίσιο τέλος αυτής της μακράς περιπέτειας.

Κι ενώ δεν θα μπορεί να πει ότι η Ελλάδα στηρίζει την προτεινόμενη ονομασία, θα κληθεί πιθανότατα να «διευκολύνει» τα Σκόπια. Όπως έγινε αντιληπτό από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Νίμιτς, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ προτείνει την πιο βολική για τα Σκόπια λύση, εκείνη της τμηματικής ικανοποίησης των εκατέρωθεν ζητημάτων.

Η λύση αυτή, σημαίνει ουσιαστικά ότι τα Σκόπια θα μπορούν να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με την ΕΕ (που θα αυξήσει με τον τρόπο αυτό και τα κονδύλια τη χώρα αυτή) ενώ η Ελλάδα θα κληθεί να περιμένει κάποια χρόνια προκειμένου με την ησυχία τους οι γείτονες να προβούν στις αλλαγές που ζητούμε εμείς, αν συμφωνηθούν (γιατί πάντα υπάρχει και η πιθανότητα διαφωνίας).

Το ΥΠΕΞ

Δύο τουλάχιστον πρέσβεις με τους οποίους οι simeioseis επικοινώνησαν χθες βράδυ και στους οποίους τέθηκε υπόψιν τόσο η συνέντευξη Νίμιτς όσο και η έντονη αντίδραση του υπεύθυνου της ΝΔ για την Εξωτερική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκου, υποστήριξαν πως το υπουργείο Εξωτερικών επί Ν. Κοτζιά είχε μικρή ως καμιά συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις τόσο με τον κ. Νίμιτς όσο και με την πλευρά της πΓΔΜ.

Μάλιστα, ο ένας χαρακτηριστικά είπε πως θεωρεί απίθανο να βρεθεί στο φάκελο που η αρμόδια διεύθυνση διαχειρίζεται, έστω και ένα τηλεγράφημα ή άλλη ένδειξη από την οποία να προκύπτει πως η διπλωματική υπηρεσία σχετίζεται με αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και πως στην ουσία τόσο η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Σκόπια όσο κι οι ομόλογοί τους στην Βασιλίσσης Σοφίας, έχουν γνώση μόνο των τηλεγραφημάτων που έχουν σταλεί και αφορούν άλλα θέματα, καθώς και την αποδελτίωση του τύπου της γείτονος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αμφιθυμία, από χθες απόγευμα που δεν αποκλείεται να ισχυροποιηθεί ανάμεσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποκάλυψη ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν σχεδόν συμφωνήσει στην τμηματική λύση που διευκολύνει τα Σκόπια και τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους μας. Ωστόσο, δύσκολα θα αποφύγουν να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση καθώς αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ερωτηματικά όμως ανοίγονται για την περαιτέρω θέση του Στ. Θεοδωράκη και του ΚΚΕ αλλά και της Φ. Γεννηματά.

Σημειώσεις



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]