Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο Ευρωδικαστήριο για το νόμο περί ΜΚΟ!


Με μια πρωτοφανή απόφασή της, η πρώτη παρόμοια στην ιστορία της ΕΕ, η Επιτροπή ζητά την παραδειγματική τιμωρία της Πολωνίας και την παραπομπή της στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο, καθώς θεώρησε ότι παρά τη μακρά περίοδο προειδοποιήσεων και οδηγιών που της χορήγησε, η χώρα αρνήθηκε να δεχθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανεξαρτησία της Δικαστικής εξουσίας.

Χθες, εξέδωσε την απόφασή της και συγχρόνως δέχθηκε τα πυρά των ευρωσκεπτικιστών, τόσο της Πολωνικής κυβέρνησης όσο και των χωρών του Βίσεγκραντ, που θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν παρόμοιες πολιτικές.

Το ζήτημα, αν η Βαρσοβία δεν βρει τρόπο υπαναχώρησης και αποδοχής του Ευρωπαϊκού κεκτημένου κινδυνεύει να αποτελέσει μια «θρυαλλίδα» στη βάση της Ένωσης οδηγώντας ενδεχομένως ακόμη και σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή ανακοίνωση

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με τις πολωνικές αρχές βάσει του πλαισίου για το κράτος δικαίου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία», σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά της Βαρσοβίας.

«Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία σημαίνουν ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας είναι πλέον υπό τον πολιτικό έλεγχο της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Ελλείψει δικαστικής ανεξαρτησίας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, από την προστασία των επενδύσεων έως την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως οι διαφορές επιμέλειας τέκνων ή η εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

»Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Επιτροπή εξέδωσε συμπληρωματική (4η) σύσταση για το κράτος δικαίου, καθορίζοντας με σαφήνεια τα μέτρα που οι πολωνικές αρχές μπορούν να λάβουν προκειμένου να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.

»Εάν οι πολωνικές αρχές εφαρμόσουν τις προτεινόμενες ενέργειες, η Επιτροπή είναι έτοιμη, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να επανεξετάσει την αιτιολογημένη πρότασή της. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις του δικαίου της Ε.Ε. από τον νόμο περί της οργάνωσης των τακτικών δικαστηρίων, παραπέμποντας την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Μολονότι λαμβάνει αυτά τα άνευ προηγουμένου μέτρα, η Επιτροπή εξακολουθεί να προσφέρεται για τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου ώστε να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση», καταλήγει η Κομισιόν.

Ουγγρική αντίδραση

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας.

Έκανε επίσης λόγο για πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο κ. Σεμγέν προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, την οποία αποτελούν το κεντροδεξιό – δεξιό Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και το δεξιό Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (KDNP) είναι πολιτικός σύμμαχος της συντηρητικής δεξιάς κυβέρνησης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας.

Μαζί, πολλές φορές σε συμμαχία και με τις κυβερνήσεις Τσεχίας και Σλοβακίας, ως «Ομάδα του Βίζεγκραντ», έχουν ορθώσει αντιμεταναστευτικό «τείχος», αρνούμενες την υποδοχή προσφύγων, με έντονες αναφορές στις χριστιανικές αξίες και στον κίνδυνο που κατά τις ίδιες συνιστά για την Ευρώπη το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]