Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχία Ερντογάν για την επιστροφή του Γκιουλ


Μια νέα εξέλιξη που έρχεται να ταράξει τα νερά στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας απασχολεί τις τελευταίες ώρες την τουρκική πρωτεύουσα. Ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας επιστρέφει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας.

Με αφορμή έναν νόμο που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στα πλαίσια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που δημιουργήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Αμντουλλάχ Γκιουλ εμφανίζεται ενώπιον της τουρκικής κοινωνίας και πραγματοποιεί παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας.

Ο κ. Γκιουλ διαφωνεί με τον νέο νόμο της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο οποίος παρέχει ασυλία σε πολίτες που την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 και την επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος έλαβαν στα χέρια τους τον νόμο και αντιμετώπισαν με όπλα και κάθε διαθέσιμο μέσο τους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ μια τέτοιου είδους ασυλία επισκιάζει την αρχή του μονοπώλιού βίας του κράτους καθώς και το ίδιο το κράτος δικαίου. Αυτήν την άποψη υποστηρίζουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ, κυρίως πρώην μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου, όπως λ.χ. ο Μπουλέντ Αρίντς.

Η ηχηρή παρέμβαση του κ. Γκιουλ προκαλεί δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και στο τουρκικό Προεδρικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να τροποποιήσει τον επίμαχο νόμο ύστερα από το νέος κύμα διαμαρτυριών στο εσωτερικό της χώρας. Ο δε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η ασυλία αφορά μονάχα την περίοδο 15-16 Ιουλίου 2016.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2019

Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές τα πυρά του κ. Γκιουλ κατά της κυβέρνησης σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Ο Αμπντουλλάχ Γκιουλ μελετά διάφορα σενάρια σχετικά με την ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2019. Ο ίδιος επιθυμεί να κατέβει στις εκλογές ως εκπρόσωπος ολόκληρης της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Πρώην συνεργάτες του κ. Γκιουλ δεν αποκλείουν την ανακοίνωση μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας από τον κ. Γκιουλ και τους συνεργάτες του εντός των επόμενων μηνών.

Νίκος Στέλγιας
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]