Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ και Τουρκία "σπάζουν τον πάγο"


ΗΠΑ-Τουρκία: Αμοιβαία άρση των περιορισμών στις υπηρεσίες χορήγησης βίζας

Καθόλου αιφνίδια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η από κοινού απόφαση Τουρκίας και ΗΠΑ να εκκινήσουν τις διαδικασίες της μεταξύ τους επαναπροσέγγισης. Το ζητούμενο (που θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση) όμως είναι η "σύμπτωση" του βήματος καλής θέλησης που σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωσε η τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ευρώπη, την Ε.Ε. και (ειδικά) τη Γερμανία... Αν λάβουμε ως δεδομένο πως δεν υπάρχουν συμπτώσεις (κυρίως σε επίπεδο άσκησης πολιτικής και διπλωματίας και πληροφοριών), τότε έχει παρέλθει η περίοδος εκμετάλλευσης του χρονικού διαστήματος αντεγκλήσεων και σκληρών στάσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά και Τουρκίας - Ευρώπης που μεσολάβησε... Με απλά λόγια, "πέταξε η ευκαιρία" για είσπραξη οφελημάτων από την ελληνική πλευρά.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τερματίζει όλους τους περιορισμούς στις υπηρεσίες χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες, καθώς η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της σχετικά με τα έγκλειστα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη χώρα.

Ακολούθως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι υπηρεσίες χορήγησης βίζας στην Τουρκία βρίσκονται και πάλι σε πλήρη ισχύ, μετά τη διακοπή τους με αφορμή τη σύλληψη υπαλλήλων των αμερικανικών προξενείων στη χώρα.

«Λόγω της τήρησης των παραπάνω διαβεβαιώσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η κατάσταση της ασφάλειας (στην Τουρκία) έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να επιτρέψει την πλήρη επαναφορά των υπηρεσιών χορήγησης βίζας στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωση της η πρεσβεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο μέλλον οι τουρκικές αρχές θα ενημερώνουν «εκ των προτέρων» τις ΗΠΑ αν σκοπεύουν να συλλάβουν κάποιο μέλος του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Λίγο αργότερα, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας ότι ήρε όλους τους περιορισμούς όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Τουρκία για Αμερικανούς πολίτες, μετά την ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ, κάτι που τερματίζει σε κάποιο βαθμό την πολύμηνη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. «Τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, οι απαγορεύσεις που είχαμε επιβάλει στο καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους Αμερικανούς πολίτες αίρονται», ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σημαντικούς ενδοιασμούς αναφορικά με τις κατηγορίες του τουρκικού κράτους εις βάρος μελών του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η τουρκική πρεσβεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι οι τουρκικές αρχές «δεν θεωρούν σωστό να ισχυρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία και να παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες στο αμερικανικό και το τουρκικό κοινό», προσθέτοντας ότι διατηρούν σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις διώξεις Τούρκων πολιτών στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους μετά τη σύλληψη δύο υπαλλήλων τους, ωστόσο το μέτρο αυτό αναθεωρήθηκε εν μέρει τον Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας δεν διευκρινίζει το πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση αυτή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]