Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράκη: Η Σαρία φεύγει αλλά... μένει και καλώς πράττει


Ο λόγος ύπαρξης της σαρίας στη Θράκη δεν είναι το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, αλλά οι δύο άλλες σημαντικές αρμοδιότητές του

Μια αναγκαία απόφαση πήρε ο πρωθυπουργός, περιορίζοντας κάποιες αρμοδιότητες των μουφτήδων της Θράκης που τους δίνει η ισχύς της σαρίας στη χώρα μας. Το μέτρο αντιμετωπίστηκε είτε με επιδοκιμασία ως "κατάργηση" της σαρίας, παρότι δεν εξήγγειλε κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός, είτε με απογοήτευση από όσους δεν έχουν εμβαθύνει στο ζήτημα της ύπαρξης της σαρίας στη Θράκη, και απαιτούν την πλήρη κατάργηση.

Κατ’ αρχάς, να γίνουν γνωστές οι αρμοδιότητες του μουφτή: Ελέγχει τα ιερά τεμένη και διορίζει ή παύει τους θρησκευτικούς λειτουργούς τους. Έχει την επίβλεψη και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των βακουφίων στην περιοχή της Ροδόπης. Μεταξύ Μουσουλμάνων έχει δικαστικές δικαιοδοσίες στην εφαρμογή Ισλαμικού δίκαιου - Σαρία (σε υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, επιτροπείας, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφ' όσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο). Οι αποφάσεις του εκτελούνται από το μονομελές πρωτοδικείο της Κομοτηνής, το οποίο και ελέγχει τη νομιμότητά τους.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο η προσφυγή στον μουφτή είναι προαιρετική, υπό την προϋπόθεση ότι το επιζητούν και οι δύο διάδικοι. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά την προσφυγή μουσουλμάνας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αμφισβήτησε την απόφαση του μουφτή, και το οποίο Δικαστήριο την δικαίωσε, απαιτώντας να εκδικαστεί η υπόθεση από ελληνικό αστικό δικαστήριο.

Ως προς αυτόν τον τομέα, και αν παραμείνει το θέμα ως έχει, δεν τίθεται ζήτημα για την ελληνική κοινωνία. Ο λόγος όμως ύπαρξης της σαρίας στην Θράκη, δεν είναι το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, αλλά οι δύο άλλες αρμοδιότητές του, που ανέφερα ανωτέρω: «Ελέγχει τα ιερά τεμένη και διορίζει ή παύει τους θρησκευτικούς λειτουργούς τους. Έχει την επίβλεψη και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των βακουφίων».

Ας σκεφθεί κάποιος, τι θα συμβεί, αν παύσει υφισταμένη πλήρως η σαρία, επ’ αυτών των δύο στοιχείων, όπου ο εκλεγμένος μουφτής -τουρκοπράκτορας δηλαδή-, θα πρέπει επισήμως πλέον να συνδιαλέγεται με την ελληνική πολιτεία, να έχουν κύρος στα διεθνή φόρα όλες οι ανθελληνικές δηλώσεις και πράξεις του, και με τον διορισμό των ιμάμηδων, το Προξενείο θα ελέγχει πλήρως και αποκλειστικώς την θρησκευτική εκπαίδευση των μουσουλμανόπαιδων, όχι μόνο των τουρκοφρόνων, αλλά και των Πομάκων και των Ρομά.

Αλλά, έχει μικρότερη σημασία η διαχείριση της περιουσίας των βακουφίων, που θα γίνεται πλέον από το τουρκικό Προξενείο; Εκτός δηλαδή από τα μαύρα χρήματα που ενθυλακώνουν οι άνθρωποί του στην Θράκη, θα δώσει η ελληνική πολιτεία και άλλο ποσόν χρημάτων, για ανθελληνική προπαγάνδα;

Απορώ, λοιπόν, με όλους αυτούς τους αυτοαποκαλούμενους προοδευτικούς και ανθρωπιστές, αν γνωρίζουν κάτι επ’ αυτών. Μήπως εν αγνοία τους προσφέρουν ανεκτίμητη υπηρεσία στην Άγκυρα; Τόσο μεγάλη είναι η επιθυμία τους να εμφανιστούν ως προοδευτικοί -και γνωρίζουμε καλά τι πλήγματα δέχθηκε η ελληνική κοινωνία από τις δήθεν προοδευτικές, αλλά πλήρως παρακμιακές ιδέες- ώστε δεν κάνουν τον κόπο, πριν τοποθετηθούν, να αντιληφθούν για ποιο λόγο επί έναν αιώνα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούν αυτόν τον θεσμό; Αναχρονιστικός, πρωτόγονος, ναι, αλλά προσφέρει υπηρεσία στην Ελλάδα.

Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, καθιστά τον μουφτή δικαστικό λειτουργό, ώστε ως εξ αυτής της ιδιότητας, να διορίζεται από το κράτος, και να μη εκλέγεται - όπως συμβαίνει άλλωστε και στην Τουρκία. Αυτό το καθεστώς, αποτελεί γραμμή άμυνας στις επεκτατικές διαθέσεις κακόβουλου γείτονα.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]