Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτικές δυνάμεις εντός της Συρίας προωθεί η Τουρκία


Εντός του συριακού εδάφους, στην περιοχή Ινλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας, επιχειρούν από την Κυριακή μονάδες του τουρκικού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο στην Αγκυρα.

Η Αγκυρα στηρίζει την παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας ποτ επετεύχθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2016 στην Αστάνα του Καζακστάν και προβλέπει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και των δυνάμεων του στρατού. Στη συμφωνία, εκτός από την Τουρκία, συμμετέχουν η Ρωσία και το Ιράν.

Η περιοχή αποτελεί προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης μετά την πτώση του Χαλεπίου και γέφυρα ανεφοδιασμού της από την τουρκική επαρχία της Αλεξανδρέττας. Δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μάχονται στην περιοχή τόσο κατά του συριακού στρατού όσο και των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοιχεία του τουρκικού στρατού διεξάγουν αναγνωριστικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους από τις 8 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, από το βράδυ της Κυριακής παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα τεθωρακισμένων οχημάτων και ανδρών του τουρκικού στρατού στην περιοχή Ρεϊχάνλι της Αλεξανδρέττας. Οι δυνάμεις αναπτύσσονται κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εισβάλει στο συριακό έδαφος. Πριν από επτά μήνες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν ευρεία στρατιωτική επιχείρηση σε συνεργασία με δυνάμεις τoυ Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Επισήμως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» αποσκοπούσε στην ανακατάληψη των περιοχών γύρω από τον άξονα Τζαραμπλούς- Μανμπίτς, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που υποχωρούσαν. Ωστόσο, βασικός στόχος της Αγκυρας ήταν να εμποδίσει τη γεωγραφική συνέχεια των ελεγχόμενων από τους Κούρδους περιοχών της βόρειας Συρίας ανατολικά του Ευφράτη με την επίσης ελεγχόμενη από τις κουρδικές δυνάμεις επαρχίας του Αφριν στα δυτικά.

Γιάννης Μανδαλίδης
"Το Βήμα"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]