Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συντριπτική ήττα στου Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές!


Το δεξιό κόμμα VMRO DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι υπέστη τεράστια ήττα την Κυριακή στις εκλογές για 81 δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, χάνοντας εντελώς την πρώην δεσπόζουσα θέση του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το κόμμα, το οποίο κατά τις τελευταίες τοπικές εκλογές το 2013 κέρδισε 56 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σκόπια, κέρδισε την Κυριακή μόνο σε τρεις αγροτικές περιοχές κοντά στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η VMRO DPMNE έχει επίσης μικρή πρόοδο πριν από τον δεύτερο γύρο, που έχει οριστεί για τις 29 Οκτωβρίου, σε έξι ακόμη δήμους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι στο πρώην προπύργιο του Stip, το VMRO DPMNE όπου ο υποψήφιος του κέρδισε με 30 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του, τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, το SDSM, θα πάει για ένα δεύτερο γύρο με μικρές ελπίδες νίκης.

Το SDSM, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, κέρδισε τις δημαρχιακές εκλογές σε 37 δήμους στον πρώτο γύρο και έχει ένα πειστικό προβάδισμα σε άλλους 13 δήμους.

Το SDSM, το οποίο κέρδισε μόλις τέσσερις θέσεις δημάρχων την τελευταία φορά, είναι επίσης κοντά στην επιτυχία της νίκης στα Σκόπια, το κύριο βραβείο στις εκλογές αυτές.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από το 97,52 τοις εκατό των καταμετρημένων ψήφων έφτασε το όριο πάνω από 50 τοις εκατό όλων των ψήφων, που σημαίνει νίκη στον πρώτο γύρο.

Πέρα από όλες τις προβλέψεις, το SDSM έχει κατακτήσει μια πειστική νίκη, σε πολλά πρώην οχυρά του VMRO DPMNE, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Prilep και Ohrid και των δήμων τωνΣκοπίων, Gazi Baba, Butel, Kisela Voda και Aerodrom.

Σχεδόν ολόκληρη η ανατολική χώρα, η οποία θεωρήθηκε επίσης ως οχυρό της VMRO DPMNE για την περασμένη δεκαετία, βρίσκεται πλέον στα χέρια του SDSM.

Το αποτέλεσμα του σοκ μπορεί να θέσει τέλος στην πολιτική καριέρα του ηγέτη της VMRO DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος, αφού κάλεσε τις εκλογές για δημοψήφισμα για την επιστροφή του στην εξουσία, παραδέχθηκε την ήττα ενώ παραπονέθηκε για πολλές παρατυπίες.

Ο Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ποινικές έρευνες σχετικά με τα 11 χρόνια στην εξουσία του κόμματός του, ενώ κλήθηκε να παραιτηθεί από το κόμμα του, την Κυριακή αρνήθηκε να πει αν θα παραιτηθεί.

«Ως πρόεδρος του κόμματος, εγώ βεβαίως κατέχω μεγαλύτερη ευθύνη για αυτά τα αποτελέσματα. Θα το συζητήσουμε αμέσως μετά το τέλος των εκλογών «, ανέφερε ο Γκρουέφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Μετά από 11 χρόνια παρουσίας στην εξουσία, το κόμμα του Γκρουέφσκι αποχώρησε τον Μάιο, δίνοντας τέλος σε μια σχεδόν τριετή πολιτική κρίση, επικεντρωμένη στους ισχυρισμούς για διαδεδομένη διαφθορά και αυταρχικές τάσεις στο κόμμα.

Ο εκλογικός αγώνας συνεχίζεται σε Αλβανικές περιοχές

Στο αλβανικό μπλοκ, το κυβερνών κόμμα, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, η DUI, εξασφάλισε κάποια νίκη μόνο σε δύο δήμους, αλλά διατήρησε ένα προβάδισμα σε άλλους 10 έναντι των αντιπάλων της από το αντιπολιτευόμενο κίνημα BESA και τη Συμμαχία για τους Αλβανούς.

Αυτοί οι δήμοι συγκεντρώνονται κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν οι περισσότεροι Αλβανοί. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της μόλις 2,1 εκατομμυρίων χώρας.

Τα αποτελέσματα στο αλβανικό στρατόπεδο, όμως, όπου η πόλη Tetovo και ο δήμος Cair του Σκόπια θεωρούνται ως τα βραβεία, υπόσχονται έναν ενδιαφέροντα δεύτερο γύρο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το προβάδισμα του DUI σε πολλούς τομείς ταιριάζει ελάχιστα με τον συνδυασμένο αριθμό ψήφων που κέρδισαν οι δύο αντίπαλοί τους, οι οποίοι θα μπορούσαν ακόμα να έχουν μια πιθανότητα νίκης εάν συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους.

Η κατάσταση στην εθνοτικά αναμεμειγμένη νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα είναι ασυνήθιστη. Αυτή είναι η μοναδική πόλη όπου η Συμμαχία για τους Αλβανούς, κέρδισε ένα πειστικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο για το DUI.

Αλλά το DUI εκεί ελπίζει να μετατρέψει την παλίρροια στον δεύτερο γύρο, χάρη στη συμμαχία του με την SDSM, η οποία θα τους φέρει ένα σημαντικό αριθμό ψήφων από τους σλάβους κατοίκους της.

Η Struga ήταν ένας από τους λίγους δήμους στους οποίους το SDSM και το DUI δεν υποτρίζονταν ο ένας στον άλλο στον πρώτο γύρο, αλλά υποσχέθηκαν να το πράξουν στο δεύτερο γύρο. Σε πολλούς άλλους τομείς, τα δύο μέρη συνεργάστηκαν προωθώντας έναν μόνο υποψήφιο.

Κάτι περίεργο αποτέλεσε ο αγροτικός δήμος του Αρασινόβο κοντά στα Σκόπια, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αλβανικός δήμος στον οποίο εκλέχτηκε δήμαρχος από τις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα σε 35 από τους 81 δήμους μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων από τον πρώτο γύρο.

Σε περισσότερους από 20 από αυτούς, η SDSM και η VMRO DPMNE ή ο μικρότερος εταίρος της συμμαχίας θα τεθούν σε άμεση αντιπαράθεση. Το DUI και η Συμμαχία για τους Αλβανούς θα διαγωνιστούν σε πέντε, ενώ το DUI θα αντιμετωπίσει το κίνημα BESA σε επτά.

Οι υποψήφιοι από άλλα μικρότερα κόμματα ή από ανεξάρτητους υποψήφιους κατάφεραν να κερδίσουν ή να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε λίγους μόνο δήμους.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]