Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Δεν σας έχουμε ανάγκη»!


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι εάν οι Η.Π.Α. δεν αποδέχονται την Τουρκία όπως είναι «τότε κι εμείς δεν σας χρειαζόμαστε».

«Δεν είμαστε κράτος- φυλή. Είμαστε το κράτος « Δημοκρατία της Τουρκίας» και θα την δεχτείτε. Εάν δεν το κάνετε, τότε λυπούμαστε, αλλά δεν σας χρειαζόμαστε », δήλωσε ο Ερντογάν, εν μέσω της τρέχουσας διπλωματικής κρίσης σχετικά με τις θεωρήσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Για άλλη μια φορά, επέκρινε τον δισταγμό των ΗΠΑ για την πώληση όπλων στην Τουρκία, ενώ αντ’ αυτού επέλεξε να «παράσχει ελεύθερα όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το YPG)».

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζον Μπας προκάλεσε την τρέχουσα κρίση αναστολής των θεωρήσεων.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, ότι ο άνθρωπος που προκάλεσε την κρίση, είναι ο πρεσβευτής εδώ. Είναι απαράδεκτο ότι οι Η.Π.Α. έχουν θυσιάσει έναν στρατηγικό εταίρο, όπως η Τουρκία, για έναν πλούσιο πρεσβευτή», δήλωσε.

«Αν ένας πρεσβευτής από την Άγκυρα κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κρίμα», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα θα επιμείνει στην απόφασή της να αναστείλει αμοιβαία τις υπηρεσίες θεώρησης με την Ουάσιγκτον «αν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος υπερασπιστούν την άποψη του πρέσβη».

Συνομιλίες για να βρεθεί λύση

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εργαστούν για την επίλυση της διπλωματικής σειράς μεταξύ των χωρών, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπέκιρ Μπόζνταγ χθες, ρίχνοντας τους τόνους των απειλών του Ερντογάν.

«Έχει αποφασιστεί μεταξύ των δύο χωρών ότι οι εκπρόσωποι μας θα συναντηθούν για να εργαστούν σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μποζτάγκ στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Habertürk.

Ο Μποζτάγκ δήλωσε ότι οι Τούρκοι και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η μαρτυρία ενός τοπικού υπαλλήλου των ΗΠΑ, ενός Τούρκου πολίτη, κατατέθηκε τόσο στην αστυνομία όσο και στους εισαγγελείς με την παρουσία δικηγόρου», ανέφερε, αναφερόμενος στο μέλος του προσωπικού του Προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών Μετίν Τοπούζ, που συνελήφθη από τις Τουρκικές Αρχές σαν ύποπτος συμμετοχή στο πραξικόπημα..

"Η κατάθεσή του στο ποινικό δικαστήριο πραγματοποιήθηκε επίσης με την παρουσία δικηγόρου. Είναι αδύνατο να γίνει κάτι παρόμοιο χωρίς δικηγόρο", πρόσθεσε.

O Ερντογάν διαψεύδει ότι υπήρξε πρόβλημα με την αγορά των ρωσικών S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ενώ διεξάγονται συνομιλίες και για το εξελιγμένο σύστημα S-500, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Haberturk.”

Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κοινή παραγωγή σε πρώτη φάση για την αγορά του S-400, ενώ αυτή θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]