Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Χόιτ Μπράιαν Γι εξελίσσεται σε ανθύπατο των Βαλκανίων


Ο πρώην Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι ο ενορχηστρωτής της αμερικανικής προσπάθειας για απεμπλοκή των Βαλκανίων από τη ρωσική επιρροή

Πρέπει να αναφέρω δύο διαπιστώσεις, που έκανα προ μηνών, και ακόμη διατηρούνται ακέραιες. Αφενός ότι η πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια εξακολουθεί να υλοποιείται από στελέχη του Ομπάμα, πλην της Νούλαντ, και αφετέρου ότι τα στελέχη αυτά συμπεριφέρονται -με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς απαραιτήτως να τους έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες- μακριά από διπλωματικούς κανόνες.

Δεν είναι μυστικό, ότι η πολιτική των αδύναμων χωρών καθορίζεται από την εκάστοτε ισχυρή δύναμη, με τους συνήθεις ανταγωνισμούς των περιφερειακών δυνάμεων περί του ποια πολιτική θα υπερισχύσει. Οι "εντολές" όμως, δίνονται σε ιδιαίτερα γραφεία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και μόνον εκ του αποτελέσματος και μετά από κάποιο χρόνο, γίνεται αντιληπτό ποιες είναι.

Αυτό που συμβαίνει όμως στα δυτικά Βαλκάνια, μου είναι πρωτόγνωρο. Αμερικανοί διπλωμάτες απευθύνουν συστάσεις-εντολές προς τις κυβερνήσεις και θεσμούς, δημοσίως. Δεν κρύβουν στους βαλκανικούς λαούς, ποιοι πράγματι κυβερνούν τις χώρες τους. Και φυσικά, δεν κρύβουν τον λόγο που το πράττουν αυτό. Για να απομακρυνθεί από τα Βαλκάνια η ρωσική επιρροή.

Φαίνεται, πως ο ενορχηστρωτής -στη θέση της Βικτόρια Νούλαντ- της κατευθυντήριας πολιτικής είναι ο κ. Χόιτ Μπράιαν Γι, του οποίου η παραμονή στη Θεσσαλονίκη παλαιότερα στη θέση του Προξένου, δεν μας προσέφερε ευχάριστες στιγμές, και ο οποίος δεν κρατά ούτε τα προσχήματα, διαπληκτιζόμενος στο φόρουμ με πολιτικά πρόσωπα βαλκανικών χωρών.

Το τελευταίο κατόρθωμά του συνέβη στην Σερβία, όπου ο Αμερικανός αξιωματούχος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον είναι δυσαρεστημένη από την πολιτική του Βελιγραδίου απέναντι στη Μόσχα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είπε παράλογα πράγματα. Η ένστασή μου είναι αφενός ότι τα είπε δημοσίως, αφετέρου ο τόνος δεν ήταν συμβουλευτικός, αλλά προστακτικός.

Συμφωνώ με την διαπίστωση ότι «Η Σερβία δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες», αναφερόμενος στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει το Βελιγράδι με τη Μόσχα. Την φράση αυτή, μάλιστα, την επανέλαβε και στα σερβικά, προφανώς για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση. Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να προβώ σ’ αυτήν την διαπίστωση εδώ, μεταφέροντας μάλιστα την σύσταση του Σπ. Μαρκεζίνη, από την Εισαγωγή του περισπούδαστου έργου του "Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος":
«Ικανός υπουργός Εξωτερικών -και εν γένει πολιτικός, προσθέτω εγώ- είναι αυτός που ταυτίζει τα συμφέροντα της χώρας του με τα συμφέροντα του εκάστοτε ισχυρού». Ο λαός μας το λέγει παραστατικά: «δεν μπορείς να πατάς σε δυο βάρκες». Προφανώς και το γνωρίζουν αυτό οι Σέρβοι πολιτικοί, αλλά υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή του.

Αφενός είναι νωπές ακόμη οι μνήμες των νατοϊκών βομβαρδισμών, που στόχο είχαν την αποδυνάμωση της Γιουγκοσλαβίας αλλά και την δημιουργία ενός προτεκτοράτου, του Κοσσυφοπεδίου, με αμύθητο πλούτο στο υπέδαφός του, τον οποίο φυσικά θα εκμεταλλευθεί αμερικανική εταιρία [ο Κλαρκ, ήδη έχει καταφθάσει].

Αφετέρου, η φιλορωσική τάση του σερβικού λαού είναι πολύ ισχυρή, όχι μόνον επειδή η Ρωσία ήταν η μόνη που τους υποστήριξε, αλλά και για λόγους θρησκευτικούς και φυλετικούς. Οι Σέρβοι διαισθάνονται, ότι ποτέ δεν θα γίνουν ειλικρινώς αποδεκτοί από την δυτική κοινότητα, επειδή είναι ο μόνος λαός στον κόσμο που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους Ρώσους, δηλαδή Σλάβοι και ορθόδοξοι. Κανείς άλλος λαός δεν έχει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, η Δύση θα τους θεωρεί δυνάμει συμμάχους των Ρώσων, ακόμη και αν ενταχθούν στην Ε.Ε.

Το γεγονός όμως ότι ο κ. Γι, προέβη σε ορθή διαπίστωση, δεν ήταν απαραίτητο να την εκφράσει με τρόπο που να γίνει άμεσα γνωστή στον σερβικό λαό, υπό μορφή εργοδότη προς υπάλληλο. Επιτυγχάνει αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει. Δεν εκφοβίζει τους δυσαρεστημένους από την Δύση Σέρβους, αλλά τους εκνευρίζει. Μάλιστα δε πληροφορίες του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, που έγινε σε υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αντικρούοντας τις θέσεις του Αμερικανού αξιωματούχου.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]