Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την απαγόρευση του ιστότοπου της Indymedia αποφάσισε η Γερμανία


Την απαγόρευση λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας "linksunten.indymedia.org" ανακοίνωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, η ιστοσελίδα θεωρείται το βασικό μέσο της ακροαριστεράς στη χώρα, ενώ ως αιτιολογία για την απόφαση αναφέρθηκε ότι η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης παραβίαζε τον ποινικό κώδικα και στρεφόταν κατά της συνταγματικής τάξης.

Σύμφωνα με το περιοδικό "Der Spiegel", η ενέργεια του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αμβούργο τον περασμένο Ιούλιο, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20.

Μετά από εφόδους αστυνομικών στα κεντρικά της διαδικτυακής πλατφόρμας στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι αρχές εντόπισαν διάφορα είδη όπλων, όπως μαχαίρια, ρόπαλα και γκλομπ, ανέφερε σήμερα από το Βερολίνο ο γερμανός υπ. Eσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ανακοινώνοντας παράλληλα την απαγόρευση και το κλείσιμο της ιστοσελίδας.

«Η συνέχιση της διάδοσης περιεχομένου μέσω της ιστοσελίδας θα αποτελεί στο εξής ποινικό αδίκημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Εσωτερικών. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι οι διαχειριστές του ιστοτόπου περιφρονούν θεμελιωδώς τους νόμους και υποδαυλίζουν μισαλλοδοξία και βία. Υποστήριξε επίσης ότι η απαγόρευση αυτή είναι αναγκαία στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσπασης «της δομής του συλλόγου», που βρίσκεται πίσω από την επίμαχη σελίδα και «δήμευσης των περιουσιακών της στοιχείων».

Μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στη Γερμανία Ο χαρακτηρισμός της συντακτικής ομάδας που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα αυτή ως σύλλογο ή συνένωση περισσότερων των δύο προσώπων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμας ντε Μεζιέρ, έχει κρίσιμη νομική σημασία. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα μπορεί να απαγορευθεί σύμφωνα με το γερμανικό νόμο που καθορίζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ενώσεων πολιτών. Σύμφωνα με τον γερμανό υπ. Εσωτερικών, η ομάδα του linskunten.indymedia έχει τα στοιχεία εκείνα που επιτρέπουν να γίνει λόγος για μια «ένωση προσώπων» που υποκινεί την ακροαριστερή βία και ως εκ τούτου δικαιολογείται μια τέτοια απαγόρευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που απαγορεύεται στη Γερμανία μια ακροαριστερή συνένωση/ομάδα προσώπων κατόπιν υπουργικής απόφασης. Ωστόσο η συγκριμένη απαγόρευση αφορά μόνο τη γερμανική εκδοχή και όχι συνολικά την ιστοσελίδα διεθνούς εμβέλειας indymedia.οrg.

H ιστοσελίδα linksunten.indymedia.org υπάρχει στο διαδίκτυο από το 2009. Λειτουργεί σαν ανεξάρτητο ενημερωτικό πόρταλ από τον χώρο της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αποτελεί τη βασική πηγή καθημερινής ενημέρωσης και διαλόγου των αντικαπιταλιστικών, αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών κύκλων της Γερμανίας. Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα αναρτώντας κείμενα, φωτογραφίες, σχόλια. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης εξαιτίας της προβολής ακραίων θέσεων. 

Στην Ελλάδα, όπου λειτουργούν "κρατίδια" τύπου "Εξαρχείων", η αντιμετώπιση παρόμοιων (αν όχι πανομοιότυπων) "φαινομένων" ανήκει στην σφαίρα του φανταστικού ή και του αδύνατου. Μάλιστα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν ανακοινωθεί και κάποια κυβερνητική "επιχορήγηση ακτιβιστικών διαδικτυακών δράσεων" προκειμένου να εξασφαλιστεί και το κλείσιμο της "τρύπας" των χρηματοδοτήσεων που διατηρούν ζωντανό το Indymedia στην Ελλάδα...



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]