Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ιμάμης που ριζοσπαστικοποίησε τους τρομοκράτες της Βαρκελώνης, έμενε πέρυσι στο Βέλγιο


Προβληματισμό και ανησυχία έχει δημιουργήσει στις βελγικές αρχές η πληροφορία ότι ο ιμάμης Αμπντελακί Ες Σατί που φέρεται ως υπαίτιος για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, διέμεινε μερικούς μήνες πέρυσι στη βελγική πόλη Βιλβόρντ, η οποία θεωρείται λίκνο της εγχώριας ισλαμικής τρομοκρατίας. Η σχετική είδηση απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου (De Morgen: «Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος στο Vivoorde;», De Standaard: «Τι έκανε ο ύποπτος ιμάμης στη χώρα μας;»).

Επισημαίνεται πως η βελγική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς έκανε ο ιμάμης στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα ίχνη του μέντορα των τρομοκρατών της Βαρκελώνης χάθηκαν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Όπως, τέλος, σημειώνεται οι δεσμοί που εμφανίζονται να έχουν οι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τη Βαρκελώνη με το Βέλγιο δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, καθώς τον Απρίλιο η ισπανική Αστυνομία είχε συλλάβει εννέα άτομα που φέρονται να ανήκουν στην ίδια ομάδα που οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ένα χρόνο προετοιμάζονταν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης για το χτύπημα

Μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον ενός έτους, διήρκεσε η προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης στην Βαρκελώνη -συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής και πνευματικής προετοιμασίας των δραστών. Μιας επίθεσης που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

Ο ισχυρισμός ότι «η ριζοσπαστικοποίησή τους συντελέστηκε γρήγορα είναι ψέμα», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα el Pais ένας ξάδελφος δύο εκ των δραστών, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος. Πρόσθεσε δε ότι «επί ένα τουλάχιστον χρόνο, πραγματοποιούνταν συναντήσεις του ιμάμη με ορισμένους εκ των δραστών εκτός τζαμιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιμάμης Abdelbaki Es Satty χρησιμοποιούσε το βαν του ως τόπο συνάντησης με τους Mohamed Hichamy, τον αδελφό του Omar, καθώς και τους Moussa Oukabir and Youssef Aalla. Εκεί, κάθε φορά, έμεναν περισσότερες από δύο ώρες, ενώ τηρούσαν όλους τους κανόνες της συνωμοτικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν συναντούνταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, στο τζαμί είτε στον δρόμο, αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο ως απλό γνωστό, με ένα χαιρετισμό και τίποτε άλλο θα μπορούσε να κινήσει υποψίες.

Η πηγή της εφημερίδας ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι δράστες «απαλλάγηκαν από τον φόβο τους για τον θάνατο» τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια του Ραμαζανιού. «Νομίζω ότι από τότε και μετά γνώριζαν τι επρόκειτο να κάνουν. Από εκείνη τη στιγμή καιμετά άρχισαν να έχουν μια πολύ συναισθηματική σχέση με τις μητέρες τους και με τις οικογένειές τους, έμεναν για πολλές ώρες στο σπίτι, μαζί με τους συγγενείς τους». Πρόκειται, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για μια συμπεριφορά που έχει αναγνωριστεί σε πολλούς νέους μουσουλμάνους που έχουν ασπαστεί τον εξτρεμισμό, στο διάστημα προτού φέρουν σε πέρας μια επίθεση.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελόνη και την Καμπρίλς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέρχεται στους 15, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο θύμα που αναγνωρίστηκε είναι ένας άνδρας 34 ετών από τη Βιλαφράνκα ντε Πενέδες, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο που είχε διαφύγει από έλεγχο της αστυνομίας μερικές ώρες μετά το μακελειό στη Βαρκελόνη και το οποίο επανεμφανίστηκε στη συνέχεια κοντά στη Βαρκελόνη, στο Σαντ Ζουστ Ντεσβέμ. Οι αστυνομικοί δεν είχαν συνδέσει μέχρι τώρα το περιστατικό με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, οι αρχές της Βαρκελώνης διοργανώνουν μεγάλη συγκέντεωση μνήμης για τα θύματα, προκειμένου να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνει η πόλη ανοιχτή και δημοκρατική, μακριά από τον φόβο και την τρομοκρατία.

Η Ιταλία θωρακίζεται για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης συνεργάζεται συνεχώς με την διεύθυνση της αστυνομίας και των καραμπινιέρων. Ο στόχος είναι να προστατευθούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται οι κάτοικοι των ιταλικών πόλεων και οι τουρίστες και να τοποθετηθούν μηχανήματα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων στις πλατείες όπου γίνονται γιορτές και συναυλίες.

Παράλληλα θα αυξηθεί η παρουσία στρατιωτών και αστυνομικών σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως στην Bια Ντελ Κόρσο της Ρώμης. Το ίδιο θα γίνει και στο Tραστέβερε, στην πιο παραδοσιακή και τουριστική συνοικία της αιώνιας πόλης.

Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ευχαριστεί την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες για το έργο πρόληψης. Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι οι Ιταλοί δεν πρόκειται να θυσιάσουν την ελευθερία τους. Η πρόσβαση βέβαια φορτηγών και αυτοκινήτων στα ιστορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων πρόκειται να περιορισθεί αυστηρά. Στην είσοδο της μεγαλύτερης στοάς του Μιλάνου την Βιτόριο Εμανουέλε τοποθετήθηκαν ήδη τσιμεντένια φράγματα.

Διαρκής αστυνομική παρουσία

Παρόμοια μέτρα εφαρμόσθηκαν και στη Σικελία στην περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό του Παλέρμο, πρωτεύουσας του νησιού. Στην Νάπολη τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αφορούν κυρίως την παραλιακή οδό, αλλά και το σημείο από το οποίο σαλπάρουν ταχύπλοα και φέρυ -μποτ με προορισμό τα γνωστά, μικρά νησιά Κάπρι και Ίσκια.

Ουσιαστικά, ενισχύεται το όλο σχέδιο που είχε εφαρμοσθεί από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι. Στο Βατικανό, οι ήδη αυστηροί έλεγχοι των περασμένων μηνών έγιναν σχεδόν αδιάκοποι. Χθες οι ουρές των πιστών που περίμεναν να μπουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Κυριακής ήταν σαφώς αυξημένες. Αλλά οι προσκυνητές δείχνουν να κατανοούν πως όλα γίνονται για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους.

Για το τέλος του καλοκαιριού, στην νότια αλλά και στην βόρεια Ιταλία, έχουν προγραμματισθεί εκατοντάδες λιτανείες και θρησκευτικές γιορτές. Η παρουσία αστυνομικών θα είναι συνεχής, όσο και διακριτική.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]